Za sestre

Savjet djevojkama koje žele izgledati zgodno u hidžabu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

U današnjem vremenu među ženama, muslimankama, sve više maha uzima trend modernog nošenja hidžaba. Ovakav trend predstavlja nešto što je nametnuto ženama kroz TV emisije u kojima im se sugerira da istovremeno moraju i mogu izgledati seksipilno i odlično i nositi hidžab. Stoga ćemo u narednim redovima svim ženama i djevojkama, ali i svim muškarcima koji se ne oblače pristojno, uputiti ljubazan savjet…

Mnogi mladići i djevojke za svoje neprikladno odijevanje iznalaze izgovore govoreći da “imaju čisto srce”. Ovom prilikom želim vam uputiti brižan savjet: nemojte svoje postupke i nepravilnosti opravdavati time što ćete reći da se i drugi isto tako ponašaju i postupaju. Pokušajte biti drugačiji, pokušajte se distancirati od razmišljanja kako drugi nešto rade i probajte ne povoditi se za drugima koji se neprikladno ponašaju i odijevaju. Dakle, nemojte kao izgovor za svoje neprimjerene postupke i načine odijevanja tražiti izgovore i opravdanja u postupcima drugih.

Ovim riječima želim potaknuti mlade ljude da se odijevaju pristojno, želim podstaći žene da nose hidžab ne zbog drugih, nego zbog vlastitog dobra. Prestanite oblačiti jako usku odjeću, a kada vam neko kaže da izgledate drugačije, odgovorite: “Pokušavam da se predstavim.” Kada vas neko upita za vaše odijevanje, možete navesti razne izgovore, pojašnjenja, možete navesti primjere drugih, kao što je Trevon, ili jednostavno možete reći da želite da se oblačite drugačije. Ali, čim počnete navoditi izgovore i opravdavati svoje odijevanje i izgled, to znači da brinete šta će ljudi reći.

Svojim sestrama u vjeri s najdubljom dozom poštovanja želim uputiti važne riječi: Znam da nije lahko odrastati sa hidžabom u Americi i to otvoreno kažem. Ali, ako ćeš već nositi mahramu na svojoj glavi, onda neka to bude usklađeno. Ako ću na glavu staviti bejzbol kapu, prekriti jednu obrvu i objesti lanac, neću hodati kao u odijelu, nego ću sve prilagoditi svom prvobitnom načinu odijevanja. Tako je isto kada vi želite da ostvarite značajnu vezu s vašim Stvoriteljem, svjesni da vas je On stvorio i podario vam tijelo i lijep izgled, tražeći od vas da se pridržavate normi koje je propisao, tada ćete reći: “Ti si mi, Gospodaru, podario ovo tijelo i prekrit ću ga cijelog! A kada mi dozvoliš da upoznam nekog ko mi se dopada, ja ću to tada podijeliti s tom osobom.”

To je moj savjet svima koji imaju problema s propisnim odijevanjem. Potrudite se i pokušajte da vaše namjere i postupci budu u ime Allaha.
Neka vaša skromnost i pristojnost budu nešto više od samog komada tkanine na vašoj glavi. Hidžab nije samo krpa na glavi, to je prekrivač koji treba da prekrije ne samo tvoju glavu nego i vrat i prsa i ne treba da ocrtava ostale dijelove tvog tijela.

Žene hidžab treba da nose dostojanstveno. A svoje će dostojanstvo zaštititi svojim propisnim velom, svojim hidžabom, nošenjem pristojne, propisne i skromne odjeće. Žene su blago. One su princeze i kraljice naših domova, i tretirajmo ih kao takve. Nikada nećete vidjeti da kraljice i princeze hodaju pokazujući sve naokolo. One su uvijek dostojanstvene. To islam i od vas zahtijeva. Budite dostojanstveni. Tretirajmo sami sebe kao ljudska bića, i ostvarimo vezu sa svojim Stvoriteljem, želeći postići Njegovo zadovoljstvo, a ne povlađujmo ljudima i ne brinimo šta će oni reći o našem odijevanju i izgledu!

Sa engleskog za n-um.com prevela: Selma K.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta