Problem i devijacije u društvu

Selfiranje- psihički poremećaj i praznina čovjekove duše?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Zašto čovjek mora gdje god otputuje da se obavezno slika s nekim ili obavi selfi, a onda to svima pokazati na društvenim mrežama? Razumijem ukoliko postoji potreba za tim ili ponekad shodno određenoj situaciji, o tome ne pričam, nego mislim na ljude koji gdje god makne iz svog sela, svoje čaršije a da ne kažem ako je malo ‘ugledao’ strane države, pa to je bez sumnje tagovanje, selfi ili bar slika nečega, njemu važnim jer inače, kao da neće smatrati da je uopće i putovao tamo…

Pa šta bi trebao onda onaj koji često putuje, ima poslovne sastanke, porodična uživanja…? Stalno se samo slikati, gdje bi tome onda bio kraj?Slično spomenutom je i čovjek koji slika i snima čak i zaista sasvim uobičajene radnje, koje nisu dostojne toga niti ima ikakve koristi od toga, kao što je: slikanje dok se kahveniše, večera, dolazak na posao, na aerodromu, u džamiji, šoljica kahve uz Kur’an u polu-tami…čemu to, zašto…? A o onima što kopaju krompire na njivi, beru jabuke, zavrću šarafe u firmi, u trenutku podizanja tegova, prinošenja ćevapa prema ustima i sl., apsurd je i komentarisati.

ZAŠTO SVE TO?

* Uz istraživanje stručnjaka psihologije i socijologije, te shodno određenom iskustvu s ljudima dolazi se do zaključka da postoji određeni psihički poremećaj i praznina čovjekove duše. Jer čovjek koji ima sređen svoj život, ispravnu i iskrenu vezu sa Stvoriteljem, ima raspored i prioritete u svakodnevnom životu – takav je zadovoljan sa sobom, duša je potpuna, te živi smireno i dostojanstveno, bez potrebe da prikazuje društvu kako mu je lijepo i da uživa u određenom trenutku. Stoga, stručnjaci smatraju da kada čovjek nema smirenost i ljepotu u vlastitoj duši, tada pokušava nadoknaditi tu prazninu nečim, a često to bude slikanjem, selfiranjem, prikazivanjem sebe u različitim situacijama, a stvarnost kod takvih u mnogim slučajevima nije uopće takva, nego samo potreba duše da nečim dopuni tu prazninu…

Stoga, lijek je u postepenom odgoju svoje duše, ali i tijela, život po Božijoj Objavi a tada dolazi do spokojnosti, smirenosti i zadovoljstva…a potreba za dokazivanjem i praćenjem različitih trendova će izlapiti i vremenom nestati, uz Allahovu pomoć. A Allah Uzvišeni najbolje zna.

Nermin Avdić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta