Problem i devijacije u društvu

“Sihr”-aparati ili kako smo izgubili svoju djecu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Prije nego svom djetetu kupiš skupocjeni, moderni, visokosofisticirani i multifunkcionalni smartphone, iskreno se zapitaj šta time dobivaš a šta gubiš. Dosadašnje iskustvo nas uči da roditelji ispunjavanjem ove vrste dječijih želja dobivaju jako malo, a gube gotovo sve. Gube prije svega svoju djecu. Svojevoljno ih predaju u ruke majstorima manipulacije, zavođenja i poigravanja ljudskom inteligencijom, pameću i moralom. Nisu to više ona nasmijana, razdragana, živahna i nevina dječija bića, koja ni mrava ne bi zgazila, nego su to hladne, mrtve i bezosjećajne “ljudske figure”, koje nemaju nikakvog dodira sa stvarnim svijetom.

Njihova riječ je dukat, osmjeh zlato, a gdje su im srca – samo dragi Bog zna. Kao da je u te aparate ugrađena neka nevidljiva “sila” koja iz njihovih duša izvlači svaku vrlinu i dobrotu a u njih “ubrizgava” otrov. Da tačno ste pročitali – otrov. Ali otrov koji ne truje tijela, nego duše. Dovoljno ti je s tom djecom provesti samo jedan sat, pa da vidiš koliko su oni duboko potonuli u taj virtuelni, začarani i nestvarni svijet a u koji su ih odveli smartphoni.

S mobitelima liježu i ustaju, spavaju i bude se, provode dane i noći, sate i minute. Ne zaboravi, poštovani roditelju, majko i oče, da si možda ti glavni krivac što se tvoje dijete “odmetnulo” od tebe, od porodice, od zajednice, od svakog dobra. Allah ti je naredio da ga čuvaš od vatre, a ti ga guraš prema vatri. Ovo sam morao podijeliti s Vama, jer me moja duša boli kad vidim koliko su se naša djeca udalljila i odrodila od nas zbog tih “sihr” aparata. Da me neko ne bi pogrešno razumio, nisam protiv racionalnog, svrsishodnog i namjenskog korištenja savremenske informacijske i telekomunikacijske tehnologije, ta musliman je dužan koristiti dostignuća svog vremena za vlastito i opće dobro, ali jesam protiv “služenja”/robovanja/ovisnosti o toj tehnologiji, jer je ona tu radi nas a ne mi radi nje.

Sve dok su dunjaluk i njegovi ukrasi i dobra u našim rukama, nema opasnosti, opasnost nastupa onog momenta kada dunjaluk ovlada nama, i kada nas preobrati u svoje robove. Zato je Poslanik i rekao: “Propao je rob dinara, haljnike…” Da nam se Allah smiluje, oprosti nam i pomogne u brobi protiv šejtana i strasti! Amin!

Mr. Semir Imamović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta