Vjerovjesnici

Šit alejhi selam

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Sit nasljijedi vlast i poslanstvo nakon Adema a.s. Vladao je pravedno, ali se nered prosirio u dolini u kojoj su zivjeli potomci Kabilovi. Zlocin ubistva je bio posebno rasprostranjen kod njih. Poceli su se medjusobno ubijati i ubijati one koji su prolazili kroz predjele u kojima su zivjeli. Ibnu Abbas pojasnjavajuci rijeci Uzvisenog: “i ljepotu svoju kao u davno pagansko doba, ne pokazujte”. (Al-Ahzab, 33.)

Kaze: Kabilovi potomci su nastanili doline, a ostali brda. Muskarci brda su bili lijepi, a zene su im bile zdepaste; a zene u dolini su bile lijepe,a muskarci zdepasti. Iblis u dolini sve vise siri nered. Dodze covjeku u liku djecaka, pocne mu hizmetiti. Poce ih poducavati svirci i pjesmi. Frulom ocara druge i oni na brdu sug a culi i kradom slusali. Kakav je to zvuk?!

Kabilovi su odredili sebi dan za praznik. Svi bi se na jednom mjestu okupili jednom godisnje. Na praznik zene su otkrivene, ljepotu svoju muskarcima pokazivale. Muskarci brda su bili odusevljeni ljepotom zena doline. Pocese kradom dolaziti i gledati ih. Sitov serijat je naredjivao: Zabranjeno je mjesanje sa potomcima Kabilovim.

Pod utjecajem strasti pocese se oglusivati o Sitov zakon i mjesati se sa Kabilovim potomcima. Jedan sa brda ih napade za bajram. U pocetku su dolazili i samo gledali, potom pocese redovno dolaziti. I poce zinaluk blud. Tako bi prvi blud na Zemlji. Ibnu Abbas kaze:

’’To je prvi dzahilijjet.’’ Nered se sve vise sirio zemljom.

Sit, alejhiselam je nastojao pozivati svoj narod i sacuvati ono sto je od hajra ostalo, zabranjivati mijesanje, ali je sejtan cinio svoje spletke. I poce broj kabilovih potomaka rasti, a broj Sitovih opadati.

Takvo stanje se nastavilo sve dok nije dosao Idris ibn Jarid ibn Mehlaid Ibn Kinan ibn Enus ibn Sit ibn Adem. Dakle, Sit mu je bio peti djed.

* * *

Iz knjige: “Vjerovjenici i njihovi narodi -pouke i poruke”

Muslimanska omladina Norrköping

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta