Vjerovjesnici

Uzeir alejhi selam

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Nakon Davuda a.s. Benu Israil se udaljio od Allahovog puta, izgubio Tevrat, zaboravio mnoge ajete i propise Tevrata. Allah dz.s. htjede da obnove svoju vjeru te im posla poslanika po imenu Uzejr.

Allah dz.s. naredi Uzejru a.s. da ode u pusto i poruseno mjesto. On se zacudjeno pitao: ”Kako i kome cu biti poslanik u pustom mjestu?!” Cekao je da vidi kako ce Svemoguci ozivjeti ti mjesto. U tom njegovom pitanju nije bilo opiranja Allahovoj odredbi, bilo je to samo cudjenje.

Allah dz.s. i njega usmrti i on mrtav bi stotinu godina.

Ili za onoga koji je prolazeci pored jednog do temelja porusenog grada, povikao: ”Kako ce Allah oziviti ove sto su pomrli?” I Allah ucini te on umre i tako ostade stotinu godina, a onda ga ozivi. (Al-Baqara, 259.)

Uzejrova dusa je uzeta za vrijeme njegovog sna, u nekim prtedajama se spominje kako je zaspao oslonuvsi noge na zid. Kada se probudio bio je u istom tom polozaju. Dosao mu je melek u ljudskom obliku i pitao ga koliko je dugo spavao.

I zapita: ”Koliko si ostao?” ”Dan ili dio dana” odgovori. ”Ne” rece On ”ostao si stotinu godina. Pogledaj jelo svoje i pice svoje nije se pokvarilo; a pogledaj i magarca svoga da te ucinim dokazom ljudima, a pogledaj i kosti vidi kako ih sastavljamo,a onda ih mesom oblazemo.” (Al-Baqara 259.)

Pogledajmo Allahovu moc, hrana i voda se nisu nimalo promijenili. Uzejr se zacudi, kako je moguce da se magarac koji je danas bio ziv tako promjeni i kosti postane! Gledao je kako se kosti magarca pomjeraju i sklapaju u obliku magarca. Kosti, damari, krv, meso, koza, i dlaka postaju zivi magarac. Kad to vidje Uzejr rece:

Ikad njemu bi jasno,on povika: ”Ja znam da Allah sve moze!” (Al-Baqara 259.)

Pogleda u ozivljeno selo i upita ih:

-Znate li Uzejra?
-Znamo rekose, umro je prije vise od stotinu godina.
-Ja sam Uzejr!

Naravno, ovi to ne prihvatise. Pocese ga provjeravati i ispitivati. Dovedose staricu koja je imala vise od ato dvadeset godina, za koju se kaze da mu je bila majka. Poce im ona opisivati Uzejra, pogledase u njega i vidjese na njemu sve te opise.

Nakon toga povjerovase u ono sto im je on govorio. Uzejr ih poce poducavati Tevratu i ljudi se pocese iznova vracati ovoj vjeri, velicati i slusati ovog Allahovog poslanika. Slavili su ga i velicali toliko da su na kraju za njega rekli da je Allahov sin!

Jevreji govore: ”Uzejr je Allahov sin.”
(At-Tawba, 30.)

Allah dz. s. ih kazni zbog tih njihovih rijeci.

IZ KNJIGE: Vjerovjesnici i njihovi narodi

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta