Brak i islamska porodica

Spava li šejtan s tobom ili s tvojom hanumom?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

 Sve češće se supružnici nalaze pred problemima i stresovima koji uvijek iznova stavljaju brak na kušnju zbog svoje složenosti, zbog manjka pažnje ili ljubavi ili radi izazova koji vrebaju s različitih strana. Nekad su to djeca, nekad firma, nekad najbliži i najdraži a nekad i neko treći. Najbitnije je da svaka eskalacija ili nerazumijevanje koje se desi ne završi fizičkim nasrtajima ili verbalnim uvredama, posebno ne pred djecom. Isto tako ljutnja ne smije dugo da traje niti da traje jedan dan ili noć. Nikako se ne smije desiti da supružnici spavaju u dvije odvojene postelje i još gore, dvije odvojene prostorije što podrazumijeva i krajnje ozbiljno shvatanje kur’anske dozvole mužu da se odvoji od ženine postelje.

Ovo bi zaista bila zadnja mjera ako se sto puta pokuša naći rješenje nesuglasica kroz zajednički razgovor jer šejtan i džini jedva čekaju da se dvoje odvoje od zajedničke postelje jer je tada šejtan pobjednik. Muškarci trebaju biti prinčevi i da se prema svojim hanumama ponašaju plemićki, da budu kavaljeri, a ne tirani koji zlostavljaju svoje žene i ponašaju se prema njima kao prema robinjama. Loše ponašanje jednog prema drugom razjedinjuje dva srca, razbija džemat muža i žene pa šejtan lakše nasrće i kvari bračnu zajednicu. Nepokorna žena mora znati da je Allah i meleki Njegovi proklinju do jutra ako zanoći a njen muž s pravom srdit na nju. Isto tako muževi ne smiju gubiti iz vida hadis Poslanika, sallallahu alejhi we selleme, kada je rekao: “Najbolji među vama su oni koji su najplemenitiji prema svojim ženama!”

Svakako bi se bračni drugovi trebali pobrinuti da mala djeca ne spavaju prečesto u njihovoj postelji, između njih, tako da se oni ne mogu grliti i tako izgladiti eventualnu nesuglasicu već oboje grle djecu. Muž i žena moraju znati da njihov “dobar odnos prema Allahu” ne znači automatski da su dobar muž ili dobra supruga. Možda šejtan ili džini ne želi u prvom planu razvaliti njihov odnos prema Gospodaru već odnos između njih samih.

Hfz. Fuad Abdullah Seferagić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta