Sihr i džinni

Štit od sihra i džinna (II dio)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Osmi stit
Ko hoce da se zastiti od sihra neka probdije u ibadetu dio noci. Neka se prema tome ne ponasa nemarno, jer nemarnost prema nocnom namazau otvara mogucnost sejtanu da ovlada covjekom. Ako sejtan zavlada tobom, postanes plodna zemlja gdje se lahko zasije sihr. Od Ibn Mesuda r.a. prenosi se da je rekao: “ Kod Poslanika saws je spomenut covjek o…

kome je receno: “Spavao je neprekidno do svanuca” (tj. do sabah-namaza, nije ustajao na nocni namaz). Na to je Poslanik saws rekao: “U uho tog covjeka se pomokrio sejtan”. (Buharija)

Deveti stit

Uzeti abdest prije spavanja, prouciti ajetul-Kursijj i spominjati Allaha dok insana ne savlada san, jer je potvrdjeno da je sejtan l.a. rekao Ebu Hurejri r.a. : “ Ko prouci ajetul-Kursijj prije spavanja, cijelu noc je kod njega prisutan cuvar koji je od Allaha swt poslan i sejtan mu se ne primice dok ne osvane.” To je potvrdio Poslanik saws rijecima: “Istinu ti je rekao, iako je on veliki lazov.” (Buharija)

Deseti stit

Prilikom ulaska u mesdzid prouciti:” E’uzu billahil Azim, ve bi vedzhihil-kerim ve sultanihil-kadim mines sejtanir-radzim.” (Utjecem se Allahu, Njegovom plemenitom licu, Njegovoj vjecnoj vlasti od prokletog sejtana.) Osd Poslanika saws je potvrdjeno da je rekao:” Ko kaze ovu dovu, na to sejtan rekne: “Sacuvan je od mene ostatak dana.” (Ebu Davud)

Jedanaesti stit

Ujutro i navece prouciti: “Bismillahillezi la jedurru me’asmihi sej’un fil-erdi ve la fis-semai ve huves-Semi’ul Alim:” ( U ime Allaha, s cijim imenom ne moze nasteti nista ni na nebesima ni na Zemlji. On sve cuje i sve zna.) – prouciti po tri puta. (Et-Tirmizi)

Dvanaesti stit

Abdullah ibnu Mesud r.a. je rekao: “ Kada dovedes mladu u svoju kucu (prva bracna noc) neka za tobom klanja dva rekata i reci: “Allahumme barik li fi ehli ve barik lehum fije, Allahumme idzma’ bejnena ma dzema’te bi hajrin, ve ferrik bejnena iza ferrakte ilel-hajri. ” (Allahu moj, blagoslovi mi moju suprugu i mene
blagoslovi njoj. Allahu moj, sastavi nas dok nas sastavljas u dobru, a rastavi nas ako nas rastavljas prema dobru.”

Trinaesti stit

Vjernik koji vodi racuna o namazu u dzematu zasticen je od sejtana. Onaj ko ne pazi na to, otvara sejtanu put da njime zavlada. Kada zavlada, dodirom mu skrene pamet ili ga opsihri ili mu nanese neke druge nevolje koje su u sejtanovoj moci. Od Ebu Derda’a r.a. se prenosi da je od Poslanika saws cuo: “ Nema trojice u jednom selu ili u pustosi koji ne oforme dzemat,a da sejtan nije njima zavladao. Drzite se dzemata (zajednice) jer vuk uzima odlutalu ovcu.”

Cetrnaesti stit

Prije namaza prouciti: “E’uzu billahi mines sejtanir-radzim min nefhihi ve nefsihio ve hemzihi.” (Utjecem se Allahu od prokletog sejtana, od njegovog puhanja, dosaptavanja i spletki). (Ebu Davud)

**************************

Prvi dio ovoga teksta se nalazi na ovoj adresi
************************

Iz knjige” Ostri mac u borbi protiv zlih sihrbaza
autor: Vehid Abdusselam Bali
prevod na bosanski: hfz. Senaid Zaimovic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta