Brak i islamska porodica

Svađa među supružnicima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Selam alejkum! Danas sam iznervirala mog muža, pa mi je rekao neke ružne riječi, na što sam mu uzvratila istom mjerom. Ono oko čega se ne možemo složiti jeste to što je on uvjeren da je moj “grijeh” veći iz razloga što on ima veća prava nada mnom. Vaše mišljenje?

ODGOVOR: Alejkumu selam! Islam postiče na lijep ahlak i čuvanje jezika od ružnih riječi, s tim da se potvrđenost lijepog ahlaka povećava kada se radi o bližnjim osobama koje su najpreče da vide i osjete taj lijepi ahlak i čuvanje jezika od ružni riječi. Rekao je Poslanik, sallahu alejhi ve selem: “Musliman je onaj od čijeg jezika i ruku su bezbjedni drugi muslimani“. (Buhari i Muslim) i : ”Najbolji od vas su oni koji su najbolji svojim porodicama, a ja sam najbolji svojoj porodici”. (Tirmizi)

Svaka osoba će odgovarati za svoje grijehe, i grijeh druge osobe prema njemu ne opravdava ga da on čini njemu nepravdu i da ga vrijeđa, jer je njemu naređeno da se ponaša shodno naredbama Kur`ana i sunneta i njihovim zabranama. Rekao je Allah u prevedenom značenju ajeta: ”Svaki čovjek je odgovoran za ono što je radio” (Mudesir 38) I : ”Taj narod je bio i nestao; njega čeka ono što je zaslužio, i vas će čekati ono što ćete zaslužiti, i vi nećete biti pitani za ono što su oni radili.” (Bekare, 134)

Obaveza je muslimanu da shvati svoja prava i također obaveze shodno njihovim definicijama u Kur`anu i sunnetu, tako da mu njegovo pravo kod određene osobe ne daje za pravo da je vrijeđa, jer ako on ima pravo kod svoje supruge također ima i obaveze prema njoj, od kojih je i da je ne vrijeđa. Rekao je Allah u prevedenom značenju ajeta: ”One imaju isto toliko prava koliko i dužnosti, prema zakonu – samo, muževi imaju prednost pred njima za jedan stepen. – A Allah je silan i mudar.” ( Bekare 228)

Moramo shvatiti da je bračna zajednica ibadet i polje u kojem će se supružnici natjecati u činjenju međusobnih dobri djela, i da nije zajednica u kojoj će svako od supružnika dizati u lice spis svojih prava, a zaboravljati svoje obaveze. Ja vas podstičem da se lijepo ponašate jedno prema drugom, jer zaista lijep ahlak ima lijepe i plemenite završnice, kako na dunjaluku tako i na ahiretu, od koji je svakako jačanje bračnih veza i bračne harmonije. Molim Uzvišenog Allaha da popravi vaše stanje. Allah najbolje zna!

Mr. Osman Smajlović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta