Brak i islamska porodica

Svekrve kao dežurni krivci za bračne brodolome

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Nepojmljivo je da se jedna muslimanka dovede u situaciju da muža ucjenjuje razvodom ili odvođenjem djece ukoliko ne bude sve po njenom i ukoliko se majka u životu njenog muža ne stavi na neko sporedno mjesto. Nepojmljivo je da neke naše sestre daju sebi za pravo da diriguju mužu šta će pričati, a šta neće sa svojom majkom i da mu broje impulse u telefonskim razgovorima kao da “ašikuje”, a ne čini dobročinstvo svojoj majčici

Svjesna sam da će mi mnoge sestre zamjeriti poslije čitanja ovog teksta, ali Uzvišeni Allah kaže: “I kada govorite, pravo govorite, pa makar se ticalo i srodnika…” (El-En‘nam, 152) Također nas je upozorio: “O, vjernici, budite uvijek pravedni, svjedočite Allaha radi, pa i na svoju štetu ili na štetu roditelja i rođaka, bio on bogat ili siromašan…” (En-Nisa, 135) Kako godine prolaze, sve se više osjeti nedostatak rahmeta i poštovanja općenito kod mladih generacija i nekakva uobraženost koje se trebaju bojati svaki vjernik i vjernica, jer, ako mi nismo milostivi prema drugima, kako možemo očekivati da Allah nama ukaže Svoju milost!?

Kroz stalna druženja sa sestrama širom naše lijepe Bosne i Hercegovine, u kojoj se uvijek znao red i mjesto starijeg, a još više naše dijaspore u kojoj su se nekad davno čuvali naši običaji, vrijednosti, a danas se i jezik zaboravlja, slušam stalno priče o “zločestim svekrvama” i “bezdušnim snahama”. Ponekad i sama vidim situacije koje me jako zabole jer znam da iza nepravde slijedi iskušenje. Zbog Allahovog obećanja : “Neka je Allahovo prokletstvo na nasilnicima!” (Hud, 18), dozvoljavam sebi da o tome po ko zna koji put progovorim iz straha za svoje sestre i iz ljubavi prema njima, jer, Allah mi je svjedok, svakoj od vas, volim ono što volim i sebi, i više od toga!

Nepojmljivo je da se jedna muslimanka dovede u situaciju da muža ucjenjuje razvodom ili odvođenjem djece ukoliko ne bude sve po njenom i ukoliko se majka u životu njenog muža ne stavi na neko sporedno mjesto. Nepojmljivo je da neke naše sestre daju sebi za pravo da diriguju mužu šta će pričati, a šta neće sa svojom majkom i da mu broje impulse u telefonskim razgovorima kao da “ašikuje”, a ne čini dobročinstvo svojoj majčici.

Sestre moje drage, možete vi imati milion i jednu diplomu najprestižnijih fakulteta, možete doktorirati i magistrirati razne nauke, ali nikada, ama baš nikada nećete imati iskustvo sa vašim muževima koje imaju njihove majke sa njima i nikada im to pravo nećete moći uzeti, niti imate pravo na to. Možda se sada neke sarkastično smješkaju jer misle da su one izuzeci i u sebi šapuću kako su one uspjele da ga “dresiraju” pod svoje, ali znajte da će vam to biti privremenog karaktera i da će vam se obiti o glavu kad se najmanje nadate. Sestre moje drage, upravo zbog toga vam ovo i pišem dok još nije kasno.

Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Nije od nas ko ne poštuje naše starije i ko nije milostiv prema našim mladima.” (Tirmizi i Ahmed, predaju potvrdio Albani) Iz citirane predaje jasno je da odabranom ummetu ne pripada onaj ko nema poštovanja prema starijima i to bi trebao da bude dovoljan podsticaj da omekšavamo naša srca u odnosu prema našim starijima, pa i kada pogriješe, da im nalazimo opravdanje, da im ukazujemo počast i dajemo prednost kakvu im je davao naš Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem.

Ja znam da svaka žena, pogotovo mlada, želi da svom mužu dokazuje da je ona zrela i sposobna za brak, majčinstvo i preuzimanje domaćinstva. Sasvim je normalno da, svjesno ili nesvjesno, pokušava da mu dokaže da je adekvatna zamjena za njegovu majku koja je prije nje bila najvrednija žena u njegovom životu, ali, sestre moje drage, majka je nezamjenjiva i ona ni na koji način ne ugrožava mjesto supruge niti umanjuje ljubav prema njoj, jer se radi o dvije različite vrste ljubavi koje su neuporedive i nema razloga da svekrva i snaha jedna u drugoj vide nekakve rivale.

Veoma često smo u situaciji da vidimo sestre čija su usta puna priče o majci i njenoj familiji kao savršenim bićima, dok sa druge strane u njenom životu nema svekrve i muževe familije ili o njima pričaju samo u negativnom kontekstu. Mnogo je muslimanskih kuća u koje ulazi samo ženina familija, dok je “očišćena” od muževe familije. To je daleko od slijeđenja Kur’ana i sunneta! Djeca se povjeravaju na čuvanje ženinoj familiji ili nekakvim nepoznatim tetama u vrtićima samo kako bi bila što dalje od ljubavi i pažnje majki, deda i tetki sa očeve strane jer se uvijek nađe nekakvo opravdanje da su oni nepodobni za odgoj njene djece, što zaslužuje žestoke kritike i osudu.

Uzvišeni je strogo zabranio kidanje rodbinskih veza i upozorio počinioce tih nedjela, ma ko oni bili, na loš završetak: “A oni koji ne ispunjavaju dužnosti prema Allahu, iako su se na to čvrsto obavezali, i kidaju ono što je Allah naredio da se poštuje, i čine nered na zemlji – njih čeka prokletstvo i najgore prebivalište!” (Er-Ra‘d, 21–25)

Sestre moje voljene, iz ljubavi prema vama, pitam vas, da li je ono što se nalazi u vašim prsima, a što je Allahu poznato i kod Njega pravim imenom nazvano, ma kako ga vi nazivale, uistinu vrijedno toga da izazovete Allahovo prokletstvo i prizovete sebi najgore prebivalište u kojem je patnja vječna i nepodnošljiva!? Zar je vrijedno ovo malo kratkog života na dunjaluku što nam je preostalo da se kidaju rodbinske veze i izaziva nered na Zemlji na kojoj je Allah red uspostavio?! Zar da budeš gubitnik, sestro moja, na tako velikom ispitu uprkos svim drugim ibadetima koje činiš: “One što krše već čvrsto prihvaćenu obavezu prema Allahu i prekidaju ono što je Allah naredio da se održava, i prave nered na Zemlji, to su gubitnici.” (El-Bekara, 27)

Nekako su priče o zločestim svekrvama uvijek satkane u ljubavnim poemama u kojima se ljubav prema mužu podiže na visoke stepene. Ili sam ja toliko zaostala, ili se ne uklapam u ove današnje trendove, ali nikako ne mogu da dokučim kakva je to ljubav kojom se voljeni šalje u džehennemsku vatru zbog navođenja na neposlušnost majci i sprečavanja da joj se čini dobročinstvo? Kakva je to ljubav u kojoj se može reći: “Biraj između mene ili majke”?

Zar ne znaš, ružo moja, da nad tvojim mužem najveće, nepovredivo pravo ima njegova majka, a nad tobom on? Zar ne znaš da je jedan mu’min (Alkama) bio poznat po svojim dobrim osobinama, velikim ibadetima, a nije mogao ispustiti svoju dušu i preseliti sve dok se Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije za njega zauzeo kod njegove majke čije je pravo bilo ugroženo njenom snahom i dok mu ona nije halalila, nije mogao izgovoriti šehadet i ispustiti svoju dušu? Kakva je to ljubav u kojoj bi sebi neka obična smrtnica mogla dozvoliti da se njen muž nađe u takvoj situaciji!? U pravu ste, očito ja ne znam šta je prava ljubav!

Ipak, poslušajte me i proanalizirajte šta dobivate, a šta gubite okrivljujući svekrvu za svoj bračni brodolom. Doći će vrijeme kada ćete shvatiti da je svaki njen savjet zlata vrijedan, kao i onaj majčin, samo što ti majka ne može pomoći u odnosu između tebe i tvog muža jer ga ne poznaje, a tvoja svekrva to može i zaslužuje tvoju pažnju i poštovanje kao i tvoja majka i svi stariji. Ako se čak desi da griješi, kao što ima jako puno svekrva koje u snahi vide opasnost za gubitak sinove ljubavi, opet sebi nemoj dozvoliti da te šejtan navede da budeš u kategoriji prokletih, nesretnih, onih sa lošim završetkom jer nam je Allah obećao sreću i uspjeh ako budemo na zlo dobrim uzvraćali, pa slijedimo Kur’an i sunnet u svakom pogledu, a ne samo u segmentima koji odgovaraju našoj duši.

Sestro moja draga, ovaj je dunjaluk protkan iskušenjima, a jedno od tih iskušenja jeste i iskušenje sa dušom koja želi da dominira i tamo gdje nema prava, pa ukrotimo je i usmjerimo ka Džennetu! Ako znamo da je prokleti šejtan naš otvoreni neprijatelj i da će poduzeti sve mjere, upregnuti na nas konjicu i pješadiju kako bi nas poveo sa sobom u Džehennem i izazvao Allahovo prokletstvo na nas, kao što je izazvao na sebe, budimo što dalje od njegovog puta i radimo suprotno onome što vodi ka propasti. Uzmi svoju svekrvu pod ruku i ukaži joj ljubav i poštovanje baš onda kada je šejtan prokleti siguran da si u njegovom nesretnom taboru! Učvrsti muževu ljubav preko dobročinstva prema njegovoj majci i tom žrtvom zadobij Allahovu ljubav, a ne Njegovo prokletstvo!

Molim Uzvišenog Allaha da putem svojih svekrva zaslužite minbere od svjetlosti pravednošću i poštovanjem jer je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Pravedni će biti kod Allaha na minberima od svjetlosti. To su oni koji su bili pravedni u svojim presudama, odlukama, prema svojim porodicama i u onome što im je na upravu povjereno.” (Muslim)

Kako me ne biste nepravedno optužile da sam samo na strani svekrva, predlažem da pročitate i tekst o svekrvama koji sam davno napisala, a koji možete naći na ovom linku: https://n-um.com/?q=node/2548

Nađa Dizdarević

MOLIMO VAS, POGLEDAJTE OBADVA DONJA VIDEO KLIPA RADI PRAVEDNOSTI:

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta