Aktuelnosti

Svjetski dan Hidžaba ?!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Originalni naslov posta je Dan hidžaba

Nakon istihare iz bojazni da ovo ne izazove loše posljedice, Allaha radi ću se javiti, sad kad prvi februar polahko ističe.

Poznato vam je da pišem na Viber Community-ju Imancipacija.

Danas sam dobila poprilično dosta poruka u kojima se moje drage sestre čude kako nisam ništa spomenula o danu hidžaba.
Istina, pišem što šta, a izbjegavam se javljati kad su aktuelnosti u pitanju, jer to rade drugi i nema potrebe dati na sve komentar. Ne volim taj nametnuti vještački osjećaj da se o svemu treba oglasiti na ovako neozbiljnim mjestima kakav je Facebook/Viber itd., jer danas ako to ne uradiš, smrtno si pogriješio.

Dan hidžaba je, po meni, dan koji je osmišljen s lijepom i plemenitom namjerom, ali koji je posljednjih godina prešao u nešto što se potpuno kosi sa prvobitnim smislom i onim što hidžab jeste.

Hidžab je platno koje skriva ženu od pogleda muškaraca, onih bolesnih (kako to Uzvišeni spominje), ali i onih i čistih srca, i to mu je primarna zadaća, potom: čuva njenu čast, štiti je, čisti ujedno i njenu dušu, približavajući je Uzvišenom Allahu, dželle še’nuhu i usmjerava njene postupke onako kako je njen Gospodar zadovoljan.

Šta se u međuvremenu desilo?
Desilo se to da prvog februara vidimo više slika sestara nego u bilo kojem drugom danu, što kroz društvene mreže, što kroz javne promocije, a u posljednje vrijeme i kroz transparentne modne revije, gdje bude muzike, muškaraca, potom dostupnih slika sestara koje našminkane i privlačno obučene (istina u hidžabu) promovišu ibadet.

Hidžab = skriva ženu.
Mi i naše shvatanje = nema mjesta gdje me neće vidjeti svako.

Znate da izbjegavam grube riječi, gruba izlaganja, miješanje u ono što će napraviti fitnu, ali reći ću ovo:
Za mene je to slično, samo mnogo gore jer je hidžab ibadet, kao da promovišem zdravu ishranu i borim se protiv šećera, potom sve to pokušam da poentiram nudeći jedan dan u godini ljudima da probaju sve vrste slatkiša i dalje ih uvjeravajući da je potrebno biti osvješćen o važnosti zdravlja.

Mi sestre smo se, plašim se, totalno pogubile u ovome svemu; hidžab je ionako u velikom riziku da ga mi svojim nedovoljnim spoznajama uskoro učinimo samo modnim detaljem na našim tijelima, pa me doista plaši ovaj prvi februar.

Hidžab je ibadet i moramo naći prave načine da ga promovišemo.
One kojima je Allah zadovoljan.
Makar i nama samima bilo ružno sve ovo pročitati i suočiti se.

Žao mi je, ne mogu to podržati na ovaj način kakav se stvorio, a volim svoj hidžab i borim se da ga promovišem, onoliko koliko mi je Allah dao snage za to.
Volim i vaš hidžab, nemate pojma koliko.
Samo, moramo smisliti ljepše načine da ljudima pokažemo šta je to hidžab.
Zasad pokazujemo samo sebe.
I uopšte toga nismo svjesne.

(Ne morate se slagati sa ovim, zamolila bih da se iz ovog statusa ne stvara nikakva rasprava. Ovo je lično mišljenje autora ovih riječi.)

Hanka Vlahovljak

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta