Aktuelno

Ubistvo iz časti nema veze sa šerijatom niti sa islamom već je to plemenski krkanluk

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

 „Zbog toga smo Mi propisali sinovima Israilovim: ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini – kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva – kao da je svim ljudima život sačuvao. Naši poslanici su im jasne dokaze donosili, ali su mnogi od njih, i poslije toga, na Zemlji sve granice zla prelazili“ (Kur’an – El-Bekare: 32).

Jasno je da u prvim generacijama muslimana nije postojao slučaj izvršavanja ubistava „iz časti“, niti čak podsticanja ili opraštanja takvih djela. Zapravo, neki od navodnih prekršaja zbog kojih se dešavaju takvi napadi su prava koja je islam ženi zagarantovao.

Naprimjer, mnoga ubistva „iz časti“ uključuju žene koje same biraju svoje muževe, ili se udaju van svog plemena ili rase, a u islamu žene imaju pravo da biraju svog muža ili da odbiju prisilan brak.

„A ko ubije vjernika namjerno, tad je plaća njegova Džehennem, vječno će biti u njemu, i rasrdit će se Allah na njega i proklet će ga i pripremiti mu kaznu užasnu.“ (En-Nisa, 93)

„A oni koji okrive poštene žene, zatim ne dovedu četiri svjedoka, tad ih bičujte sa osamdeset udaraca, i nikad ne prihvatajte njihovo svjedočenje; a ti takvi su grješnici.“ (En-Nur, 4)

Šejh Muhammed El-Hanuti, član Vijeća za fetve Sjeverne Amerike dodaje: „U islamu nema mjesta neopravdanom ubijanju. Čak i u slučaju smrtne kazne, samo vlada (vlast) može primijeniti zakon kroz sudsku proceduru. Niko nema ovlasti da primijenjuje zakon osim službenika koji su za to zaduženi. Ubistvo iz časti bi moglo biti pogrešna kulturološka tradicija. To je nepravedan i nehuman čin. Ubistvo takve vrste zalužuje kaznu.“

Tokom života Poslanika, sallallahu alejhi we sellem., jedna tinejdžerka je došla kod Poslanikove žene Aiše, r.a., i rekla: „Moj otac me je dao u brak mom rođaku, tako da se njegov socijalni status poboljša, ali mene za ovo niko nije pitao.“ Aiša je uputila djevojku kod Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, koji je pozvao djevojčine roditelje i zatim dao djevojci pravo da sama donese odluku. Djevojka je rekla da je prihvatila brak, ali je željela radi drugih žena razjasniti stvari, tj. da žena ima pravo da sama izabere svog muža.

‘Ubistvo iz časti’

Brat Qandeel Baloch, optužen za ubistvo iz časti zbog slave sestre na društvenim mrežama, dobio je doživotnu kaznu zatvora.

Waseer je rekao za medije da nije osjećao žaljenje zbog onoga što je uradio, dodavši da je ubio sestru i da je njeno ponašanje bilo “nepodnošljivo”. 

Ubistvo tinejdžerke u fokus vratilo ‘ubistva iz časti’ u Afganistanu

Policija je navela da je Nazela, 18-godišnja djevojka, zadavljena električnom žicom, a potom izbodena na smrt 1. maja u okrugu Baharak u sjeveroistočnoj provinciji Badakhshan.

Noor Agha Naderi, okružni guverner Baharaka, rekla je za Radio Slobodna Evropa da je žrtva odbila prijedlog za brak sa drugim muškarcem kojeg je ugovorila njena porodica.

„Ubistvo iz časti“ stiglo i u Nemačku

Najkasnije nakon ubistva Hatun Surucu pre 13 godina, Nemci su shvatili da se tzv. „ubistva iz časti“ ne događaju samo u Saudijskoj Arabiji ili Turskoj. Mnogima je danas sam taj pojam prilično sporan.

„Da li žališ zbog svog greha“, pitao je navodno Ajhan svoju sestru Hatun pre nego što joj je iz neposredne blizine ispalio tri hica u glavu. Taj „greh“ u očima njene braće bio je to što je 23-godišnja Hatun Surucu želela da živi nezavisno od porodice. Odrasla je u Berlinu, a kada je imala samo 16 godina na silu je venčana sa svojim rođakom u Turskoj.

Devetnaestogodišnji Ajhan izjavio je tokom istrage da je ubistvom povratio porodičnu čast

Ubistvo iz časti: Snimili brata kako ubija sestru radi odbrane časti

Bez mnogo riječi Bašar ispaljuje kišu metaka u tijelo Raše Bseis. Njezina agonija traje devet sekundi, a onda umire.

Rashu je ubio njen brat Bašar Bseis, a razlog su glasine o njenom preljubu, za što je jedina dostojna kazna, prema shvaćanjima njezinog brata – smrtna kazna, piše Guardian.

Stravičan kodeks “ubistava iz časti”: Maloljetne djevojčice brutalno ubijaju članovi porodica, zastarjeli sistem ih štiti, a porodica zataškava

Jedno stravično “ubistvo iz časti” je na brutalan način demonstriralo koliko je nužna reforma zastarjelog pravnog sistema u Iranu. Ali moćni protivnici modernizacije blokiraju taj proces.

Jedno selo na sjeveru Irana je krajem maja  bilo poprište stravičnog takozvanog „ubistva iz časti”. 37-godišnji Reza Ashrafi odrubio je glavu svojoj kćerki. I dok brojne slične slučajeve porodice uspiju zatajiti, ovaj je ipak izazvao veliku pažnju na društvenim mrežama i kod tradicionalnih medija.

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta