Brak i islamska porodica
a black and white photo of some plants

Traženje dozvole za izlazak

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Traženje izuna za izlazak iz kuće, znak je pokornosti Allahu, a ne poniznosti mužu…

Traženje izuna /dozvole/ za izlazak iz kuće, većina muslimanki pogrešno shvata i u tome vidi poniženje, a to je naravno samo još jedna šejtanska, spletka kojom želi da ubaci fitnu između supružnika. Muslimanka ne može da izađe iz kuće bez muževe dozvole jer joj je to propisao njen Milostivi Gospodar koji je najbolje poznaje i najveće dobro za nju želi, pa samim tim ispunjavanje te obaveze znači pokornost Allahu, a ne poniznost mužu (ne radi se o uobičajenim izlascima: odlazak na posao, školu i sl, već da se žena ponaša kao da je djevojka, izlazi gdje hoće i zadržava se koliko hoće, odlazi na putovanja sama i sl.)

U knjizi En Nikahu, El Hakim bilježi sljedeći hadis za koga je rekao da je mu je sened sahih, a koji je najbolje upozorenje svakoj sestri muslimanki od Poslanika, sallahu alejhi we selem: „Ženi koja vjeruje u Allaha nije dozvoljeno da bilo koga pusti u kuću, ako muž to ne voli, nije joj dozvoljeno da izađe, ako on to ne voli, ne pokorava se ispred njega nikom; nije joj dozvoljeno da se udaljava od njegove postelje niti da mu je uskraćuje. Ako bi on bio taj kome je nepravda učinjena, neka mu priđe sve dok ga ne odobrovolji, pa ako to prihvati, to je dobro za nju i Allah dž.š. će primiti njenu ispriku i objaviti i ojačati njen dokaz, te ona neće imati nikakva grijeha. A ako on ne bi bio zadovoljan, pa njena isprika došla je do Allaha.

Pogrešno je shvatanje sestara da mogu u braku da se ponašaju slobodno i same odlučuju kada će da izađu iz kuće, gdje da idu i šta da rade. To nije ni slučajno osobina vjernice, iako se danas sestre teško oslobađaju te džahilske osobine i zbog toga veoma često dolazi do velikih razmirica u braku. Takozvana jednakost spolova ili ravnopravnost dovodi do velikih problema u kojima sestre nesvjesno negiraju islamske propise. U islamskom braku postoje dogovori, razgovori, međusobno razumijevanje i povjerenje koje supružnici međusobno grade od samog početka braka.

Niko nema veći stepen tolerancije od muslimana i niti u jednoj drugoj religiji žena ne uživa veće prava i poštovanje, tako da se dogovaranje i traženje izuna za izlazak iz kuće ni slučajno ne može nazvati potlačenost, kako to neki žele da prikažu, već naprotiv traženje izuna/dozvole/ pokazuje visok stepen međusobnog poštovanja i dogovaranja bračnih drugova. Allah je naš najbolji poznavalac i sa razlogom je dao stepen jednim nad drugima kako ne bi dolazilo do većih problema zbog sitnih razmirica ili izlaganja fitni i iskušenjima.

Na primjer, ukoliko dođe do sitnih problema u braku, ukoliko žena izlazi bez izuna iz kuće, ona bi zasigurno nakon svađe i rasprave izašla iz kuće i iz inata zadržala se što duže van kuće a razvdojenost bi svakako šejtan iskoristio da posije fitnu i ‘dolije ulje na vatru’ a samim tim i odgodio pomirenje i rješavanje problema koje bi se vjerovatno desilo za veoma kratak period. Sam čin traženja izuna za izlazak iz kuće u takvom trenutku (za možda savjetovanje sa nekim starijim, pametnijim) kod muža će izazvat poštovanje i podsjetiti ga da ga je Milostivi obradovao blagoslovljenom i hairli suprugom koja i u trenucima ljutnje traži dozvolu za izlazak i time pokazuje svoje poštovanje prema onome koji ima najveće pravo nad njom a samim tim i strah od Sveznajućeg Gospodara…

Ukoliko bi žena izašla bez muževe dozvole i zapala u neko iskušenje prilikom tog izlaska, ili u neku neugodnu situaciju, sigurno da bi bilo puno teže riješit taj problem nego da se našla u toj situaciji uz podršku svog halala koji joj je odobrio izlazak… Bezbroj je blagodati u tome što je Allah dao prednost jednim nad drugima i što žena ne može da izlazi bez muževe dozvole. Moramo samo naučiti da ih prepoznajemo kao lagan put za sticanje dzenneta, a ne kao nešto teško i ponižavajuće kako nam to šejtan, l.a., ili moderne prijateljice žele da prikažu.

Allah dž.š kaže: “Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednim nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. Zbog toga su čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva vode brigu o onome o čemu trebaju brigu voditi jer i Allah njih tada štiti“/En-Nisa,34/ Ovo ti sestro poručuje tvoj Gospodar koji te stvorio u najboljem obliku i koji te najbolje poznaje, prenesi to onima koje žele da te ubijede da je tvoja poslušnost mužu ponižavajuća! Obavijesti ih da ti želiš postići zadovoljstvo svog Gospodara kroz zadovoljstvo i poštovanje onog kome je On dao veću prednost nad tobom ne sumnjajući da je u tome veliki hajr za tebe!

Obavijesti ih, mila, da si ti ponosna što ti je Milostivi podario onog ko se za tebe brine i ko se prema tebi ponaša kao da si dio njega, pa te kao takvu ljubomorno čuva i štiti od svake fitne i opasnosti, a ne prepušta te da se ponašaš slobodno pod izgovorom ravnopravnosti, a ustvari očigledne nezainteresovanosti.

Draga sestro, ponosno se ponašaj kao najljepši dragulj pod zaštitom čvrste ruke i ne izlazi bez izuna/odobrenja Allaha radi, pa tek nakon toga iz želje da zadovoljiš svog muža. Pokušaj naučiti komunicirati i tražiti izlazak samo kada je to potrebno i zapamti: boravak u kući i izlazak sa tvojim mužem ti je puno bolji od beskorisnih šetnji i izlaganja fitni. Iskoristi Allahove blagodati koje ti nudi i budi ponosna na to što jesi!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta