Namaz

Tvoj namaz je tvoj kisik

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pet stupova islama je pet bitnih djela koja održavaju dušu zdravom, te koja održavaju vezu sa Stvoriteljem jakom.

Prvi i najvažniji stup je kelime i šehadet. Bez ovog vjera i zdravlje duše ne mogu postojati. Razmisli o tome. Ako izvršavaš ostale svoje obaveze (automatizirano), ali ne vjeruješ u Allaha i Njegovog Poslanika, niti imaš namjeru da Allahu ugodiš slijedeći Njegovog Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, tvoja djela su bezvrijedna. Kao da ste tijelo bez duše koje samo izvodi pokrete.

Namaz (molitva) je sljedeći stup islama.

Nakon utvrđivanja vjerovanja, namaz je sljedeće što je potrebno duši da bi ostala zdrava, te da bi iman bio jak. Namaz je kisik koji održava otkucaje srca, koji održava vezu sa Uzvišenim Allahom.

Osnovne potrebe duše

Stav koji bismo trebali imati o namazu je da ne možemo i ne smijemo reći da „nemamo vremena“, jer uistinu tko želi nađe način, tko ne želi – nađe izgovor. Reći da nemamo vremena za namaz je kao da nemamo vremena za disanje…namaz je prioritet i mora nam biti prirodan, podrazumijevati se. Svatko tko kaže da nema vremena, uistinu samo laže sebe.

Namaz je naša temeljna potreba, Allah nema potrebu za nama, već mi za Njime. Allah nema koristi od našeg namaza, već mi imamo korist od namaza, čovjek ne može imati zdravo srce i jak iman ukoliko ne obavlja namaz. Kao što kada dišemo udišemo ono što našem tijelu treba, a izdišemo ono što mu ne treba, u molitvi unosimo ono što je dobro, a odstranjujemo ono što je loše.

U namazu hvalimo Allaha. Molimo za uputu i postojanost. Podsjećamo se da Allah zna naša djela i da ćemo pred Njim polagati račune. I time u sebe uzimamo dobro. Slično tome, u molitvi priznajemo svoje propuste. Ponizimo se pred Allahom. Molimo za oprost i utječemo se Allahu od sebe i od šejtana . I time uklanjamo loše.

Što se događa ako ne dišemo?

Mnogi ljudi kažu da se Allaha sjećaju na svoj način i da im namaz nije potreban, da je bitno vjerovati i biti dobar  čovjek, no to je apsolutno pogrešan stav. Ne možemo reći, od sada ću udisati vodu umjesto zraka, ipak voda ima nešto kisika u sebi. Ako pokušaš udisati vodu, to neće dobro djelovati na pluća i sigurno će uzrokovati smrt tijela. Slično tome, ne možemo mi odlučivati kako obožavati Allaha, kada je On, Uzvišeni već odredio i naredio kako da Ga obožavamo.

Allah je uspostavio specifičan način na koji želi da ga obožavamo. To je namaz . I On nas je ovome podučio preko Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem. Odstranjivanje namaza iz naših života i pronalaženje vlastitog načina da obožavamo Allaha drugačije od onoga kako nam je On rekao da Ga obožavamo, nije dobro po nas i sigurno će (ukoliko ne shvatimo pogrešku i ne pokajemo se) uzrokovati smrt duše, tako da ćemo biti samo olupina koja je „izgubljena“ na dunjaluku, a ono što čeka na ahiretu one koji su nemarni prema namazu je još daleko gore.

Ali zašto tako često?

Da, moramo se moliti pet puta dnevno – sabah, podne, ikindija, akšam i jacija – jer je to recept za ljudsku vrstu koja je tako nemarna i zaboravna. Bez ovoga, zaboravit ćemo obratiti se našem Stvoritelju, prisjetiti se naše svrhe (a to je da obožavamo Allaha), da tražimo oprost i da se prisjetimo da budemo zahvalni, i tako dalje… Dakle, molitva tijekom dana i noći drži nas u sjećanju na našeg Stvoritelja.

Pronađite prijatelja za molitvu

Ako ste novi u islamu ili tek postajete ozbiljniji u pogledu svoje vjere, namaz vam može pasti djelovati teško ili se može dogoditi da ga zaboravljate, jer niste navikli redovito izdvajati vrijeme za njega . Dobra vijest je da kada se jednom odlučite moliti na vrijeme svaki put, to postaje dio vas i osjećat ćete da nedostaje bez obzira na to što radite.

Sve dok vam namaz ne postane prirodan, najbolje što možete učiniti je pronaći prijatelja za molitvu koji će vam pomoći da steknete naviku. Pronađite nekoga koga znate tko je već uspostavio namaz u svom životu i pitajte ga hoće li vam pomoći da učinite isto. Mogu vam slati poruke tijekom dana da vide jeste li obavili namaz ili možete npr. zajedno otići obaviti namaz u džamiju. Islam je lijep i savršen, stoga ćete oboje od ovoga imati koristi, vi jer imate osobu koja vas podsjeća na namaz i pomaže, a ta osoba će imati nagradu kod Allaha za to jer čini hajr i sakuplja dobra djela na tako lijep način.

Što god morate učiniti da uspostavite molitvu u svom životu i održite stanje svoje duše zdravim, učinite to. To je doslovno pitanje života i smrti, te života na ahiretu koji je vječan!

Izvor: www.aboutislam.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta