Kur'an

Učenje sure El-Bekara donosi bereket u cjelokupan ljudski život

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Sigurno si se mnogo puta pitao/la kako mogu dobiti ono što želim i kako mogu ostvariti svoje snove i nadanja? Jesi li možda čuo za čudesnu moć sure El-Bekara i znaš li koliki je njezin utjecaj na tvoje srce, na tvoje snove i želje koje ti se često puta čine nemogućim  i neostvarivim? Znaš li da učenje sure El-Bekara donosi bereket u cjelokupan ljudski život.

Naime, u dijelu hadisa koji prenosi Ebu Umame el-Bahili, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ”Učite suru El-Bekara, jer je njeno učenje bereket (blagoslov), a njeno zapostavljanje gubitak. Protiv nje sihirbazi ništa ne mogu.” (Muslim) To znači da će ti njezino iskreno učenje sa razmišljanjem o značenjima i porukama njezinih ajeta, donijeti bereket u porodici, u djeci, u imetku, te rahatluk i smirenost u srcu i duši.

Vrijednosti sure El-Bekara

– Sura El-Bekara i Ali Imran zauzimat će se na Sudnjem danu za onoga ko ih bude učio.

– Sihirbazi nisu u stanju učiti suru El-Bekara i oni protiv nje ništa ne mogu, ona je lijek protiv sihra.

 – Sura El-Bekara tjera šejtane iz kuće, kao što dolazi u hadisu koji prenosi Ebu Hurejre, r.a., u kojem je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: ”Ne pravite od svojih kuća grobove. Šejtan bježi iz kuće u kojoj se uči sura El-Bekara.” (Muslim)

 – Sura El-Bekara je vrhunac Kur’ana. Prenosi se od Sehla ibn Sa’da, r.a., da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: ”Sve ima svoj vrhunac, a vrhunac Kur’ana je sura El-Bekara. Ko je prouči u svojoj kući noću, šejtan u tu kuću neće ulaziti tri noći, a ko je prouči danju, šejtan u nju neće ulaziti tri dana.” (Ibn Hibban)

Vrijednost nekih ajeta iz sure El-Bekara

1. Ajetul-Kursijj

  Ko prouči Ajetul-Kursijj ujutro, Allah će zadužiti meleka koji će ga čuvati sve dok ne omrkne, a ko je prouči navečer, Allah će zadužiti meleka koji će ga čuvati dok ne svane.

– Ajetul-Kursijj je najveličanstveniji ajet u Kur’anu. Prenosi se od Ubejja ibn Ka’ba, r.a., da mu je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: ”Ebul-Munzire, znaš li koji je ajet iz Allahove Knjige najveći (najveličanstveniji)?” ”Allah i Njegov Poslanik najbolje znaju”, rekao sam, a Allahov Poslanik, s.a.v.s., ponovi: ”Ebul-Munzire, znaš li ti koji je ajet iz Allahove Knjige najveličanstveniji?” Rekao sam: ”Allahu la ilahe illa huvel-hajjul-kajjum…(Ajetul-Kursijja).” On me potapša po prsima i reče: ”Čestitam ti na tvom znanju, Ebul-Munzire!” (Muslim)

– Redovno učenje Ajetul-Kursijje poslije namaza uzrok je ulaska u Džennet, kao što dolazi u hadisu u kojem je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: ”Ko prouči Ajetul-Kursijju nakon svakog propisanog namaza, samo ga smrt dijeli od ulaska u Džennet.” (Taberani)

2. Zadnji ajeti sure El-Bekara

– Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: ”Ko navečer prouči dva posljednja ajeta iz sure El-Bekara, to mu je dovoljno.” (Buharija i Muslim)

– Šejtan se ne približava kući u kojoj se tri noći uče ovi ajeti. Prenosi se od Nu’mana ibn Bešira da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: ”Allah je napisao Knjigu dvije hiljade godina prije nego je stvorio nebesa i Zemlju i iz nje je objavio dva ajeta kojima je završio suru El-Bekara. Nema kuće u kojoj se prouče ovi ajeti u toku tri noći da u njoj ostane šejtan!” (Tirmizi)

– Niko neće proučiti harf iz ovih ajeta a da mu Allah neće dati ono što traži i želi. Prenosi se od Ibn Abbasa, r.a., da je rekao: ”Jednom dok je melek Džibril sjedio kod Allahovog Poslanika, s.a.v.s., čuo je škripu iznad sebe, pa je podigao glavu i rekao: ‘Ovo su nebeska vrata koja su se otvorila, a koja se nikada prije nisu otvarala.’ Zatim je sišao melek, pa je Džibril rekao: ‘Ovo je melek koji je danas sišao na Zemlju, a koji nikada do sada nije silazio’, pa je nazvao selam i rekao Allahovom Poslaniku, s.a.v.s.: ”Raduj se zbog dva svjetla koja si dobio, a koja nijedan poslanik do sada nije dobio, to su: El-Fatiha (početak Kur’ana) i zadnji ajeti sure El-Bekara. Nećeš proučiti ni harf od toga a da ti se ne dadne (ono što tražiš).” (Muslim)

Stoga, ako želiš da ti se poveća bereket u životu, da se oslobodiš nevolja, da ti se povećaju dobra djela i sevabi, pored farzova koje si dužan izvršavati i drugih dobrih djela, svakodnevno uči suru El-Bekara. Možda će ti na početku biti teško, ali će vremenom postati vrlo lahko i nećeš to moći ostaviti, jer ćeš bez tog učenja osjetiti ogromnu prazninu i nedostatak, nakon što u svom životu vidiš i osjetiš svu dobrotu i blagoslov sure El-Bekara.

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić – saff.ba

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta