Sihr i džinni

Ulazak džinna u čovjeka

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ulazak dzinna u ljudsko tijelo je potvrdjen Kur’anom, sunnetom, konsenzusom ehlu sunneta wel-dzema’ata i osjetilnim putem. Jedini koji se ne slazu s ovom tvrdnjom su mu’tezile – sekta koja preferira razum nad Kur’ansko – hadiskim dokazima. Allah subhaneh nam daje dokaz:” Oni koji se bave kamatom dici ce se kao sto se dize onaj koga je dodirom sejtan izbezumio,zato sto su govorili:Kamata je isto sto i trgovina…” (Kur’an,el-Beqareh,275).

Imam Kurtubi r.a u svom Tefsiru (3/355) tumaci ovako ajet: ” Ovaj ajet pobija one koji negiraju da padavica moze biti uzrokovana dzinnima i koji tvrde da je to prirodan i fizicki proces,te da sejtan ne prolazi covjekom i da on ne moze uzrokovati mess (napad i uticaj na covjeka)”.

Imam Ibn Kesir r.a. (1/32) nakon navodjenja spomenutog ajeta kaze: ” Tj. na Sudnjem danu ustajace iz svojih kaburova kao sto ustaje onaj ko ima padavicu i koga je sejtan zaposjeo,a to je ruzan i odvratan nacin ustajanja”. Ibn Abbas r.a. kaze da ce onaj ko bude uzimao kamatu na Sudnjem danu biti prozivljen kao ludjak koji se gusi.

U sahih hadisu kojeg biljezi imam Nesaij, u predaji od Ebu Jesira r.a ,spominje se da je Poslanik sallallahu alejhi we sellem ucio dovu:” Boze moj,utjecem Ti se od pada,duboke starosti,potopa,pozara i utjecem Ti se od toga da me sejtan zaposjedne pri smrti …”

El-Munavijj r.a. u Fejdu (2/148), tumaceci rijeci:” da me sejtan ne zaposjedne pri smrti “- kaze: ” tj.izazove padavicu i unisti mi vjeru i razum pri smrti,svojim napadima koji uklanjaju tlo ispod nogu i oduzimaju razum.Zna se desiti da sejtan zagospodari covjekom u momentu dok napusta dunjaluk,te ga odvodi u zabludu ili ga sprijecava u cinjenju pokajanja .

Ibn Tejmijje r.a. u Medzmu’ul-fetava (24/276) kaze :” Ulazak dzinna u ljudsko tijelo potvrdjen je i moguc shodno misljenju ehlussunneta.U sahih hadisu prenosi se od Poslanika da je rekao:”sejtan kola po covjeku poput krvi “. Abdullah ibn Ahmed r.a. upitao je oca Ahmeda ibn Hambela r.a. : “Neki ljudi smatraju da dzinn ne ulazi u tijelo osobe koja ima padavicu? On je odgovorio: Lazu,sine moj.To upravo sejtan govori preko njegovog jezika .”

Ibn Tejmijje r.a. jos dodaje: ” Desava se da covjek oboli i da govori jezikom kojeg ne poznaje. Zna biti udaran udarcima koji bi jako djelovali i na devu, a doticni ne osjeca udarce,niti zna sta govori. Desava se da ljudi, kao i prostirka na kojoj sjede,budu pomjerani,te da se predmeti pomjeraju s jednog na drugo mjesto itd. Onaj ko to vidi,uvjeren je da je ono sto govori ljudskim jezikom i pomjera predmete neko strano tjelo, a ne covjek .”

Medju muslimanskom ulemom nema onih koji negiraju ulazak dzinna u tijelo padavicara idrugih oboljelih. Ko to negira i tvrdi da to ser’iat ne priznaje, slagao je na ser’iat.Sto se tice rijeci Allaha subhaneh: ” Oni nikome, bez Allahove dozvole,ne mogu naskoditi ” – jasan su dokaz da dzinni ne mogu nikome naskoditi, bilo sihrom, padavicom, ili nekom drugom vrstom uznemiravanja ili zabludjivanja,osim s Allahovim dopustenjem. Hasan el-Basrijj r.a kaze: ” Allah njima prepusti koga hoce, a ne dozvoli im vlast nad onim koje on postedi tog iskusenja” .

I znajte dobro da sejtan tj.dzinn nevjernik, ponekad zaposjedne vjernike zbog njihovih grijeha, udaljavanja od zikra ,tewhida i iskrenosti u ibadetu.Sto se tice Allahovih dobrih robova,sejtan nad njima nema vlasti,kao sto kaze Uzviseni: ” Ti,doista,neces imati nikakve vlasti nad robovima Mojim!A Gospodar tvoj je dovoljan kao zastitnik” (El-Isra’,65). Smatram da je spas od sveg navedenog u zikru,ucenju bismille pri otpocinjanju svih poslova,kao sto se u sahih predajama prenosi da je Poslanik sallallahu alejhi we sellem ucio bismillu i zikr pri jelu, picu, jahanju zivotinje, ulasku u nuznik, prije odnosa sa suprugom…

Ibn Tejmijje kaze u Medzmu’ul-fetava (19/42) : ” Kada dzinni napadnu covjeka treba ih obavjestiti o Allahovim i Poslanikovim propisima,narediti im dobro,a zabraniti lose,kao sto se navodi i lijek za ljude u Kur’anu:” Mi ne kaznjavamo dok ne posaljemo poslanika “.Ako se dzinn ne prepadne nasih nasih naredbi i objasnjenja,dozvoljeno ga je tjerati,grditi,prijetiti mu i proklinjati ga.Tako je uradio Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, sa sejtanom koji koji mu je htio bacit plamen u lice i tri puta izgovorio:”Utjecem se Allahu od tebe i proklinjem te Njegovom kletvom “.

Sto se tice covjeka koji lijeci Kur’anom (duhovni lijecnik) takav covjek treba da bude onaj koji istinski slijedi Kur’an i sunnet, pa ako se on ne pridrzava navedenog, takav ne moze ni na kakav nacin pomoci bolesnom.

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta