Odgovori

Uzimanje abdesta u kupatilu u kojem je smješten i Wc

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Uzimanje abdesta u kupatilu u kojem je smješten i WC

PITANJE: Da li smijem abdest uzimati u kupatilu u kojem mi je smješten i WC, naravno abdest uzimam nad umivaonikom, ali sam čula da ga ne valja uzimati u wc pošto se tu rade nužde, ali gdje da naknadno prospem vodu jer živim u gradu u zgradi, pa me zanima jer znam da u džamijama isto pored abdesthane imaju WC.

ODGOVOR: Ako musliman ima mogućnosti da abdesti na mjestima koja su odvojena od WC-a i nužnika i gdje odvod od abdesta nije spojen sa njima, nema sumnje da je preče da na takvim mjestima abdesti. Ali to ne znači da je suprotno tome, odnosno da se abdesti nad umivaonikom u WC-u ili čak nad samim nužnikom, pokuđeno ili čak haram, jer za tako nešto treba imati dokaz. A čak imamo dokaz koji ide u prilog dozvoli uzimanja abdesta na tim mjestima, a to je dozvola gusula, pa ako je dozvoljen gusul dozvoljen je i abdest jer nema razlike među njima.

Zato, nema nikakve smetnje da se uzima abdest u umivaoniku u WC-u, pa čak i nad nužnikom. Prvo, što nema dokaza koji to zabranjuje ili da to čini čak pokuđenim, drugo što današnji WC-ovi nisu kao prijašnji jer su prethodnim nečistoća zadržavala na istom mjestu, dok u današnjim nečistoća odlazi kroz kanalizaciju, a i da nije tako nema veze. Nejasnoća i problem kod onih koji smatraju da je mekruh ili čak zabranjeno uzimanje abdesta na takvim mjestima dolazi sa više strana:

Prvo: što je kupatilo ili WC mjesta gdje borave džini i šejtani, pa kako da onda abdestimo u njima?

Odgovor: džini i šejtani borave često i u ostalim prostorijama kuće a nije nam došlo u Šerijatu da ne smijemo obavljati neki ibadet ako su oni prisutni. Allah, dželle še’nuhu, nam je zabranio (kao što se prenosi u vjerodostojnom hadisu) da obavljamo namaz u kupatilu, pa da je zabranjeno ili pokuđeno uzimanje abdesta u kupatilu ne bi nam to bilo prešućeno.

Drugo: što je pri uzimanju abdesta propisano učenje Bismile, pa kako da se Bismila uči u kupatilu?

Odgovor: izgovaranje Bismile nije šart da bude naglas nego može i u sebi.

Treće: da su to mjesta nečistoće te da ne priliči da se musliman u njima čisti uzimanjem abdesta za obavljanje namaza, kao i da se miješa voda abdesta sa prljavom vodom iz kupatila.

Odgovor: na tim istim mjestima niko nije rekao od učenjaka da je zabranjeno uzimanje gusula, a gusul je ibadet poput abdesta, pa kao što je dozvoljeno uzimanje gusula na takvim mjestima, analogno tome nema nikakve smetnej da se uzima i abdest. Ve billahi tevfik.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta