Poučne priče i tekstovi

Veličanstveni

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Kako covjek moze ne voljeti Onoga od koga dolazi samo dobro? Kako moze ne voljeti Onoga koji uslisava dove, uklanja zapreke, oprasta grijehe, pokriva mahane, rasprsuje brige, pomaze u nevolji i ispinjava zelje? Od svih od kojih se samilost trazi, On je najmilostiviji. Milostiviji je i od oca i majke. Vise se raduje…

.. pokajanju Svoga roba, nego kada ovaj u pustinji izgubi svoju jahalicu na kojoj su mu sva hrana i voda i izgubi svaku nadu da ce je naci i uspjeti prezivjeti, pa je, poslije toga nadje. On je Onaj prema kome se grijesi, pa opet, iako su Njegova prava pregazena, oprasta i preko prestupa prelazi.

Allah se stidi Svoga roba tamo gdje Ga se rob ne stidi, pokriva grijehe Svoga roba tamo gdje je ih sam rob ne pokriva i obasipa ga Svojom miloscu, tamo gdje je sam rob prema sebi nema. Svojim blagodatima, dobrocinstvom i obecanjima Gospodar je Svoga roba pozvao na plemenitost i zadovljostvo, pa je to ovaj odbio i nije prihvatio.

On svacije obracanje cuje, ni na koga ne zaboravlja, ne zbunjuje Ga mnostvo obracanja i ne dosadjuje Mu upornost molitelja. Naprotiv, On voli da cuje dovu ustrajnih, voli da se moli, ljuti se kad se ne moli. Srca se sa Njim osamljuju, tajna je kod Njega javna, a nevidjeno poznato. Uzviseni nam se obratio Svojoj plemenitoj knjizi Kur’anu: “Ko Me zamoli, dacu mu, a ko Me zamoli za oprost (grijeha), oprosticu mu(ih)”. Pa neka si slavljen i hvaljen Velicanstveni Stvoritelju.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta