Prilozi posjetitelja

Zar si izgubio vjeru u Boga?! (Pismo bh. hip hop zajednici)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Zar si izgubio vjeru u Boga…, a, šta ti ostaje nakon toga, nadam se, uspinjanje sa dna, ako Allah još jednu šansu da. A da li znaš, da li je imaš? Tužan sam nakon tvojih novih stihova, u kojima ideš prema litici ponora. Iako sam ostavio taj život iza sebe, godine su prošle, ja još uvijek u nadi pravim đir istom džadom, vraćam se po lijepe vijesti iz vašeg crew-a. A ti, i nakon dugi niz godina, uporno koračaš putem bespuća, gdje svakim korakom toneš. Koraci  su ti uzalud prazni, dani neispunjeni, ćejfovi na propast osuđeni. Zar nisu ti noge već olovne, umorne? Halali što sam ovako iskren, ali kao da si ostao na istoj stanici, dok su svi oko tebe svojim putem otišli.

A nekada si znao u svojim pjesmama citirati prevod Časnoga Kur’ana. El-Fatiha! Ja sam kao džahil, rado tu pjesmu slušao, iako sam daleko od Upute bio, trnci su me prolazili, kada si citirao: U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog; Hvala Allahu, Gospodaru svjetova; Milostivom, Samilosnom; Vladaru Dana sudnjeg; Samo Tebe obožavamo i samo od Tebe pomoć tražimo; Uputi nas na Pravi put; Na Put onih kojima si milost svoju darovao, A ne na put onih na koje si se rasrdio, niti onih koji su zalutali; amin.“ I nastavak: „Mi smo zalutali, Bože spasi nas…“

Tvoj glas je tada bio vapaj za spas, jedne poslijeratne generacije, rečeno uličnim žargonom „propale generacije“. Od tada do sada, znam, nakupile su se frustracije, ali, kako možeš reći da si izgubio vjeru u Boga? Jesi li tražio uzrok svoga stanja u sebi, u ljudima koji te okružuju i uzorima koje slijediš? Je li kriv frizer neurednom čovjeku, koji je zapuštene kose, ili taj čovjek, koji neće da ode frizeru i na taj način zapostavlja brigu o svom izgledu?

Bog ti je darovao slobodan um, zdravo razmišljanje, a upravo, svjetski centri moći se bore da kontrolišu umove širokih masa. Zar to 2pac nije opjevao u pjesmi „Killuminati“ i uprkos borbi (na svoj način), sa zlim moćnicima, poručivao cijelom svijetu: „Only God can judge me“ – jedino mi Bog može suditi. A ti, huliš na Boga. Vidi ponos u  našem čovjeku, na kojeg su se belaji i nepravda okomili sa svih strana, kada uzdignuta čela i čista obraza kaže: „Ničega što hodi zemljom se ne bojim, osim Boga na nebesima.“ Dovoljan mu je Allah, jer samo Njega obožavamo i samo od Njega pomoć tražimo. Kaže Poslanik, alejhi selam: „Ko od vas osvane siguran u svojoj kući, zdrav i posjeduje hranu za taj dan, kao da je njegov čitav dunjaluk.“ Zar nemaš potrebu na brojnim blagodatima reći iz sveg glasa: „Hvala Allahu, Gospodaru svjetova“, koji me je uz to, sačuvao bezbroj puta raznih nesreća, bolesti, sramote, rulje,…, a ja sam opet nezahvalan – Milostivom. A kakav tek duševni smiraj i zadovoljsvo spušta u srca, njemu odanih vjernika, Samilosni, to osjete samo oni.

I šta imaš od hip hopa sada? Nas je 2006. godine naslovio album „Hip hop is dead“. Vizionar ili nečiji glasnogovornik? NWO (Novi svjetski poredak) nije odgovarala realna priča, socijalna tematika o stvarnom životu u ghettu, gladnoj djeci u Africi, pa su u prvi plan isturili masonske, Iblisove izvođače, koji su prodali đavolu (šejtanu) dušu, u zamjenu za slavu. Sada su njihove pjesme autotune, šega, igra i zabava, promovisanje droge, alkohola, nasilja i razvrata. Dok su fanovi u transu, kopirajući svoje idole, svjetski centri moći u pozadini odrađuju agendu da dočekaju Dedždžala (lažnog Mesiju). To je „put onih na koje se Allah rasrdio i onih koji su zalutali“. Kaže Poslanik, alejhi selam:“Čovjek će biti sa onim koga voli“. Na Sudnjem danu ćeš biti sa onim koje voliš. Zar želiš biti pod zastavom ove svite i njihove hipnotisane kamarile? Napoleon iz Outlawza (2pac-ova grupa) živio je Thug Life-om, milioni „obožavatelja“ su žudili za takvim životom. Vidio je da je taj život obmana, lažno blještavilo, strah i bijeda Holywooda. Spoznao je suštinu boravka na ovom svijetu i vratio se u okrilje Allahove milosti. Njega je Allah dž.š. uputio na Pravi put, na Put onih kojima je milost svoju darovao, pa sada slijedi najodabranijeg čovjeka koji je hodio zemljom, Poslanika Muhammeda, neka je mir i spas na njega. Zamisli časti, kada te pozove predsjednik države sebi u goste. A koja je čast, kada u svijetu lažnih božanstava, odabere te Stvoritelj nebesa i zemlje, da Njemu – pored kojeg drugom boga nema vrijednog obožavanja, se klanjaš.

Možda ti se čini teškim, kao da želiš da se uspeš na nebesa, da ostaviš život koji živiš i čednom i uzornom životu se  vratiš. To su šejtanska došaptavanja, koji je dao obećanje Allahu dž.š., da će zavoditi ljude do Sudnjeg dana, ne bi li skončali u Džehennemu.

„Da vratim život na početak, zamisli to,
da nestane sva bol, sa rana bi sapr’o so,

da vratim život na početak,
jer ovako mi je težak“.

 Možeš ga vratiti na početak, nikada nije kasno, jer Allah iskrenim pokajanjem, briše grijehe pokajniku, tako da bude čist od grijeha kao novorođeno dijete. Čak šta više, Allahov Poslanik, alejhi selam kaže: „Allah se više obraduje pokajanju svoga roba, koji se pokaje, nego što bi to učinio neko od vas kada bi putovao na devi kroz pustinju i izgubio je, a na njoj mu sva hrana i voda, pa je dugo traži i izgubivši nadu da će je naći, legao u hlad drveta da se odmori. Odjedanput ugleda svoju devu kako stoji u neposrednoj blizini, te odmah skoči i dohvati je i od silne radosti uzvikne: „Bože, ti si moj rob ja sam tvoj Gospodar“, pogriješivši od silne radosti“. Kako god, Njemu ćemo se morati vratiti, jer On je Vladar Dana sudnjeg, samo zavisi ko će u kakvom stanju preseliti. A koliko je mladića, o bh. hip hop zajednico, iz vaše zajednice, slijedeći taj stil života, sebi iz beznađa oduzelo život? Ja lično znam trojicu, a nažalost brojka je vjerovatno i veća. Puno je da smo u Bronxu. Jeste li mogli šta učiniti da se to spriječi? Vama su bitni međusobne svađe (beef i diss). Budite ubijeđeni, na Sudnjem danu Allah će sudit po pravdi, tako da će i rogati ovan odgovarati što je šukavog ovna tukao. Šta ćeš mu reć…?

Okreni novu stranicu u životu, U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog i svaki tvoj korak, udisaj, riječ,… će dobiti smisao, jer imaš cilj u životu, a to je Džennet, u kojem možeš imati sve, pa i gluhu sobu. U nadi da ćeš razmisliti o mome pismu tebi (i svoj hip hop zajednici) i pridružiti se lađi spasa, sve veće grupe nas, koji smo se vratili Allahu, hip hop pozdrav „peace out, tebra“, zamijenit ću sa „selam alejkum, brate“.

Da vratim život na početak, zamisli to,
mijenjao bih sve godine, lutanja ghettom.

Na mom licu, ne bi bilo slike umora,
zamijenila bi je, nevina dječija čehra.

Bježao bih Tebi, držeći se tvoga užeta,
da vratim život… od trin’est ljeta.

Živio bih život – čestit, prožet vjerom,
čistog razuma, da koristim društvu svom.

Neka se odmori od mene, sve što me okružuje,
bilje i životinje, da ne ezijetim ni bližnje svoje.

Klošarske stope i zemlji bivaju teret,
neka odahne, jer moj kurs sad je Džennet.

Tamo nema umora, siromaštva ni boli,
uzorit skup, kod Gospodara, imaću sve što poželim.

Uputi nas na pravi put, ya Rabb, ya Rahim,
a ne na put onih koji su zalutali, amin, amin!

Želim biti uzor, klincima iz sokaka,
činit dobra djela, ostatak dunjaluka.

Posjetitelj

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta