Tekstovi

Zašto sam baš ja iskušan/a?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Čovjek bi, kada bi ikako mogao, živio životom u kojem nikada neće naići niti na jednu poteškoću, nedaću, gubitak, neispunjenu želju. A kada nekoga zadesi nešto od navedenog, često se suoči sa brojnim pitanjima koja mu, ili dolaze sama u misli kao vesvesa, ili mu ih govore osobe iz okruženja. Nerijetko se „raspravlja“ o tome da li je osoba zaslužila ono što ju je zadesilo, da li joj je to kazna ili iskušenje, i zašto se baš toj osobi dešava nešto.

Iako, možda često ne volimo ono što nije „po našoj volji“, iako ono što nas zadesi nazivamo različitim imenima (iskušenjem ili kaznom), moramo biti ubijeđeni da je to svakako dobro po nas, ma koliko nešto ne voljeli, ili nam to bilo teško podnijeti.

Jer:

  • Ako je kazna na dunjaluku za neke naše grijehe, onda se nadati da nas Milostivi teškoćama na ovom svijetu želi osloboditi puno veće, teže i trajnije kazne na Ahiretu.
  • Ako je iskušenje, onda je divno iskušenje Mudrog! Tim iskušenjem nam On zapravo daje mogućost da se Njemu približimo, i da povećamo svoje stepene na Ahiretu. A često, još na dunjaluku On strpljive bogato nagradi.

„Samo oni koji budu strpljivi biće bez računa nagrađeni!“ (sura Az-Zumer, 10)

Zašto onda da pomislimo pri svakom iskušenju: Zašto baš meni? Zašto sam baš ja iskušan/a? Zašto da usporedimo sebe sa drugima, koji žive sa manje iskušenja od nas, ili onima koji nisu iskušani onim čime smo mi iskušani? Zašto? Kad, najbolji ljudi na dunjaluku su imali najveća i najteža iskušenja.

Ako si iskušan/a djecom koja se međusobno svađaju i ne trpe pa Adem a.s. je imao sina koji je ubio svoga brata. „Kakva sramota!“- rekli bi.

Ako imaš suprugu ili supruga koji nisu u vjeri, ako ti osoba koja bi trebala biti rame oslonca pravi spletke sjeti se: Nuh i Lut a.s. su imali supruge koje su bile nevjernice. Asija r.a. muža faraona, nevjernika.

Ako si uložio/la sve u odgoj djece, a ono ti i dalje neposlušno, ili radi ono što ne valja sjeti se da je Nuh a.s. imao sina koji je bio nevjernik.

Ako ti najbliži jamu kopaju sjeti se Jusufa a.s. i spletki njegove braće.

Ako si razdvojen/a od najdražih sjeti se Jakuba a.s. i njegovih suza proljevenih za sinom Jusufom.

Ako si iskušan/a bolešću, sjeti se Ejjuba a.s. i njegovog bolnog tijela.

Ako si izgubio/la imetak sjeti se da ne i Ejjub a.s. u jednom danu izgubio sve što je imao.

Ako si izgubio dijete/djecu ili roditelje, sjeti se da je najbolji Allahov rob i Poslanik, Muhammed s.a.v.s., bio siroče bez oba roditelja još kao mali, i da je za svoga života ukopao šestero svoje djece.

Ako živiš skromno, ili ako si od onih koji su siromašni zar ne znaš da je Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, čak kamenje stavljao na svoj gladni stomak.

Ako doživljavaš provokacije, uvrede, loše ponašanje od drugih, onih kojima si samo dobro činio/la- sjeti se šta su sve Muhammedu s.a.v.s. njegova rodbina i stanovnici Mekke činili.

Ako si nepravedno optužen ili kažnjen- pa Jusuf a.s. je zbog svoje čednosti godine i godine u tamnici proveo.

Ako si se razveo/la od supružnika pa koliko je ashaba i ashabijki razvodom bilo iskušano.

Možeš li ikada biti bolji od njih? Od Allahovih Poslanika i prvih generacija ashaba? Od Poslanika Muhammeda s.a.v.s.? Ne možeš! A upravo su oni najteža iskušenja imali. I upravo su oni najviše boli na ovom svijetu podnijeli. Kako onda da sumnjaš da li ti Milostivi želi dobro? I kako onda da se ne obraduješ, jer On iskušava one koje voli?

Prigrli svoje iskušenje, jer ono će, prije ili kasnije proći. I raduj se jer ljubav Njegova i Ahiret su vječni. I znaj, da baš tebe On voli- jer, ako se strpiš u iskušenjima- „Allah, zaista, voli strpljive.“

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta