Zanimljivosti i nauka

Zašto većina žena nosi dijete na lijevoj strani?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Majke mnogo toga čine instinktivno, no često nisu svjesne tih svojih radnji. Jedan od primjera jest način na koji žena nosi dijete. Većina će dijete u naručju nositi na lijevom boku.

Majčin instinkt uistinu je moćna i lijepa stvar. Dostupnost informacija i tehnologija u današnje vrijeme donijela je mnoge promjene kad je riječ o roditeljstvu, no majčin instinkt nije se promijenio. Majke mnogo toga čine instinktivno, no često nisu svjesne tih svojih radnji. Jedan od primjera jest način na koji žena nosi dijete. Većina će dijete u naručju nositi na lijevom boku, čak 70 do 85 posto majki. Isprva se mislilo da žene to rade jer su uglavnom dešnjakinje, no čini se da stvarni razlog nije u tome.

Istraživanje je pokazalo da je riječ o majčinom instinktu da dijete ostane sigurno, objavljeno je u časopisu Journal of Nature Ecology and Evolution. Desna strana mozga kontrolira lijevu stranu tijela, a odgovorna je i za emocionalnu inteligenciju, interakciju s drugim ljudima i obradu vlastitih emocija. Ako dijete držite na lijevoj strani, to je znak da vaš mozak reagira u skladu s emocionalnim znakovima vašeg djeteta, brže će reagirati na djetetov plač, uznemirenost, znakove gladi i sl… Ali i djeca se osjećaju sigurnije, navodi se. Srce nam se nalazi na lijevoj strani tijela, pa dijete može čuti otkucaje majčina srca. Kako raste, većina djece sjedit će na majkama na lijevoj strani tako da im je desno uho okrenuto bliže majčinim ustima i tako će brže naučiti govoriti jer lijeva strana mozga upravlja procesom učenja govora, ali i desnim uhom.

Stručnjaci ističu kako nema ničega lošega ni u tome da se dijete drži na desnoj strani, no ove činjenice su fascinantne. Ako žena drži dijete na lijevoj strani, to znači i da je ona emotivno jače povezana s djetetom, objašnjavaju. (vecernji.hr)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta