Zanimljivosti i nauka

Koliko je velika najveća životinja na svijetu?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Plavi kit je težak kao 2.667 ljudi, kad bismo računali da je prosječna težina čovjeka 70 kg. Pored plavog kita u koloni može plivati čak 17 ljudi (plavi kit može dostići dužinu do 30 metara i može težiti do 180 tona). Srce plavog kita je veliko kao auto Mini Cooper. Plavi kit je dugačak kao šest velikih bijelih ajkula. Plavi kit je dugačak kao košarkaški teren, odnosno kao kolona od tri M1 Abrahams tenka. Jezik plavog kita je velik kao prosječni azijski slon. Za samo jedan dan on može pojesti 40 miliona krila (male rakolike životinje, plankton). Usta plavog kita su toliko velika da u njih može stati 420.560 hamburgera, što je jednako oko 3,6 tona hrane. (National Geographic)

Te životinje imaju jednu neusporedivu kvalitetu: plavi kitovi su najglasnije životinje na zemlji. Volumen njihovih pozivnih brojeva dosegne 188 decibela, što znatno premašuje zvuk mlaznog motora – 140 decibela. Životinja može čuti pjesmu rođaka na udaljenosti većoj od 1.500 km.

U ovom kontekstu veoma je interesantan i slučaj Junusa, alejhis-selam, kojeg je progutala ogromna riba. U Kur’anu se kaže: “I Junus je bio poslanik. I on pobježe na jednu lađu prepunu i baci kocku i kocka na njega pade, i riba ga proguta, a bio je zaslužio prijekor.” (Es-Safat, 139–142)

Tako se Junus, alejhis-selam, našao zatočen u najčudnijoj od svih tamnica u koje je neki čovjek dospio. Morao je ostati stiješnjen u utrobi kita, u mraku mnogih tmina koje su ga i odozdo i odozgo okružile, bez znanja o tome koliko će sve to trajati. Allahova volja nije bila da on umre, tako da je u mračnoj kitovoj utrobi bio zaštićen od želučanih sokova za varenje i od svih drugih opasnosti koje su mogle ugroziti njegov život, a i zraka i svega drugoga što mu je bilo neophodno za održanje gologa života imao je u nužnoj mjeri. (Kazivanja o vjerovjesnicima)

Boraveći u tminama, Junus, alejhis-selam, iz krajnjih dubina srca obraćao se Allahu riječima: “La ilahe illa ente, subhaneke, inni kuntu minez-zalimin! – Nema boga osim Tebe, hvaljen neka si, a prema sebi sam se ja zaista ogriješio!”, iskreno se kajući i ujedno Ga hvaleći, slaveći i veličajući. Lijepo je ovu dovu učiti kad se čovjek nađe u nekoj teškoj situaciji ili općenito.

Islamski časopis “El-Asr”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta