Savjeti

Žena između roditelja i muža koji se međusobno ne podnose

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PROBLEM: Es-selamu alejkum braćo, Imam jedno pitanje u vezi mojih roditelje koji ne žele da znaju za mog supruga. Sve je počelo zbog novca kojeg sam ja dala mojoj tetki krijući (da mi Allah oprosti), tj. nisam rekla mužu da imam namjeru dati mojoj tetki pare. Ja sam osjećala da nije bilo potrebe da to da on zna, pošto ja isto radim, a on moje tetke ne voli ni ti imamo kontakt s njima. Moj muž misli da su one loše i da one nama ne žele dobro. Rekla sam još nekoj rodbini o ovoj posudbi, pa sam se poslije zabrinula da mi muž ne sazna od nekog drugog za ovo pa sam mu sama to ispričala.

On se naljutio, što ja potpuno razumijem, jer sam ja kriva. Oko 2-3 dana stalno mi je to spominjao i psihički me pritiskao, pa mi je jedan “puklo” i rekla sam mu što treba i što ne treba (estagfirullah). Svadjala sam s njim i pred mojom majkom, pa mu je i ona svašta rekla, a kada su njegovi čuli za ovu svadju, njegov je otac meni svašta rekao. Sad su njegovi mnogo ljuti na mene, a moji roditelji pričaju loše o mom mužu, i savjetuju me da se rastavim od njega, ne znam da li da ih poslušam ili ne? Ja više ne znam šta da radim? Hvala vam unaprijed za odgovor. Da vas Allah nagradi za vas trud!

SAVJET: Alejkumu selam. Prema islamskim propisima žena ima pravo na posjedovanje imetka i, ukoliko je mentalno sposobna, slobodno raspolaganje njime u domenu dozvoljenog, i za to joj nije potrebna dozvola muža, ali razumna supruga neće činiti ono što izaziva srdžbu muža. Ako je tačno da tvoje tetke loše utječu na vaš brak onda je bolje da poslušaš muža i izbjegavaš posjete, ali možeš ih povremeno kontaktirati telefonom kako bi ostala s njima u kontaktu i održavala rodbinsku vezu, jer je u islamu vrlo važno održavanje rodbinske veze.

A ako nije tako kako tvoj muž misli onda porazgovaraj s njim o tome i podsjeti ga na važnost održavanja rodbinskih veza i da je prekidanje rodbinskih veza grijeh. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: „Rodbinska veza je obješena o Arš i govori: „Ko me spaja, Allah ga spojio, ko me prekida, Allah ga prekinuo.“ (Sahih Muslim)
__________________________

Allah i Njegov Poslanik naređuju nam dobročinstvo prema roditeljima. Jedan ashab upitao je: „Allahov Poslaniče, ko je najpreči da mu činim dobro?“ Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, odgovorio je: „Tvoja majka, zatim tvoja majka, zatim tvoja majka, a onda onaj ko ti je najbliži pa sljedeći koji ti je najbliži.“ (Sahih Muslim) Međutim, ovo mjesto velikog poštovanja koje je u islamu dato roditeljima ne znači da imaju pravo da se miješaju u bračni život svoje djece niti da im na bilo koji način nanose štetu.

Također, uprkos velikom pravu koje roditelji imaju kod svoje kćeri, pravo muža je veće, i udatoj ženi je poslušnost prema mužu preča od poslušnosti roditeljima. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: „Koja god žena klanja svojih pet dnevnih namaza, posti svoj mjesec ramazan, sačuva se od nemorala i bude poslušna svome mužu, ući će kroz koja god džennetska vrata želi.“ (Sahih Ibn Hibban) Naravno, nikome pa ni mužu se ne treba pokoravati u onome što je suprotno propisima islama.

Ukoliko je tvoj muž bogobojazan i lijepo postupa prema tebi ne trebaš slušati nikoga ko te nagovara da se rastaviš od njega. Imaj na umu da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Koja god žena zatraži od muža razvod nemajući valjan razlog, zabranjen joj je miris Dženneta.“ (Sunenut-Tirmizi)

Što se tiče odnosa između tvojih roditelja i tvoga muža, savjetujem ti da nastojiš biti objektivna, da se ne svrstavaš na stranu niti jednog od njih i da pokušaš djelovati pozitivno na njih kako bi se odnos između njih popravio.

Pokušaj učiniti sljedeće:

– Svakome od njih (i roditeljima i mužu) trebaš savjetovati da se ne miješaju u privatnost onoga drugog.

– Svoju bračnu intimu i ono što se događa između tebe i tvoga supruga od nesuglasica ili drugih problema ne iznosi pred svojom rodbinom. Ako ti je potreban savjet, potraži stručne osobe koje se bave savjetovanjem u domenu društvenih i psihičkih problema.

– Mužu ne prenosi ono loše što o njemu govori tvoja rodbina, i obrnuto.

– Roditeljima i rodbini nastoj dati lijepu sliku o svome mužu kako ne bi imali povoda da ružno govore o njemu.

– Objasni svojoj majci, ocu i rodbini da se ne trebaju mješati u tvoj bračni život. Na lijep način im daj do znanja da bi ih mogla prestati posjećivati ako se nastave miješati u vaš bračni život. Umanji učestalost svojih posjeta i telefonskih razgovora sa njima, a kada kontaktiraš s njima nastoj nametnuti teme koje im neće dati priliku da govore protiv tvoga muža.

– Podstiči roditelje na pokornost Allahu, savjetuj ih da čine dobro, ukazuj im na opasnost ogovoranja.

– Izvini se roditeljima svoga muža i objasni da je tvoj postupak bio u srdžbi i da ti je žao.

Na kraju, odluke koje se tiču tebe trebaš donijeti sama jer si sama odgovorna za svoje postupke, ali ti savjetujem da obuzdaš srdžbu kako bi mogla odlučiti na osnovu racionalnog sagledavanja situacije a ne na osnovu emocija.

Allah vam dao svako dobro.

Savjete pružio: Abdullah Nasup

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta