Poučne priče i tekstovi

Zinaluk – dug koji će ti se vratiti

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Jedan čovjek koji je studirao šerijat, vratio se na odmor i zatekao svoju ženu u zinaluku s drugim. Zaprepastio se kad je to vidio. Neznajući šta će, samo je govorio: “Hasbijallahu ve ni’mel-vekil” (Dovoljan mi je Allah i divan li je On zaštitnik). Istjerao je ovog čovjeka i kaže: “Ništa mi nije toliko zaparalo uši i stalno sam se toga sjećao, čitav život, kao njegov smijeh kad je napuštao kuću…

Onaj zluradi smijeh, da li zbog toga što mu ovaj nije ništa uradio ili zbog toga što ga je ponizio, ponizio sam te s tvojom ženom. Napustio je kuću, a on je rekao: “Ženo, opremi se, pokupi sve svoje što imaš” i vratio je njezinom ocu, a ona je plakala Kad su se rastajali, rekla je: “Nisam te svakako ni zaslužila.”, kaže: “Pokaj se Allahu, Allah će ti možda oprostiti, daće ti ono što si zaslužila.” Dakle, neće ni nju čak da proklinje, ali ne možemo više zajedno živjeti i naravno da ne može, sa bludnicom se ne može živjeti. Nakon toga on se oženio, završio je i fakultet, i magistrat i dokotorat, i postaje kadija.

Oženio se s drugom, čestitom ženom, sa njom izrodio djecu. Jedan dan pred njega dolazi slučaj, pošto je islamska država, dolazi jedan slučaj, treba izvršiti ubistvo nad čovjekom. Kad se čovjek pomolio na vrata, on je prepoznao onog bludnika što je učinio blud sa njegovom prvom ženom, a ovaj njega nije prepoznao, pa mu reče: “Čovječe, što si ti došao, kakav je grijeh pa će biti presuda smrtna kazna?”

Kaže: “Zatekao sam ženu u bludu i ubio sam tog čovjeka…” – “Pa što nisi ispao hrabar, što niši ubio svoju ženu, što ćeš ubijati njega, što nisi ubio bludnicu, ona ga je navela na blud, nije došao sam, nije je silovao…” Kaže: “Vallahi, nisam znao u tom bunilu šta da radim…” – “Što nisi govorio: Hasbijallahu ve ni’mel-vekil” – “Vallahi, te riječi mi poznato zvuči, kao da sam ih negdje čuo…” – “Da, čuo si od mene kad sam te zatekao sa svojom ženom.”

Ko učini zinaluk, vidi kako Allah vraća…

“Vallahi, ja od tebe ništa ne tražim, znam, ja sam sad u Allahovim rukama, pa u tvojim…” – “Ne mogu ti ja ništa pomoći, zna se, ja po Allahovom Zakonu sudim, tebe može spasiti samo porodica osobe koju si ubio, niko drugi…” – “Ali onda od tebe tražim da mi halališ.” – “Ja sam ti davno halalio, ali onaj tvoj smijeh zlokobni nikad nisam zaboravio.”
_____

Allah Uzvišeni onima koji su čedni, koji ostave nemoral iz straha od Allaha, dželle šanuhu, nadomjestuje i daje nešto što je bolje od toga. Ko ostavi nešto što je Allah Uzvišeni zabranio, Allah Uzvišeni će mu nadomjestiti onim što je bolje. U hadisu našeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, tako je došlo: “Ko nešto ostavi u ime Allaha, dželle šanuhu, Allah će mu dati nešto što je bolje od toga.”

Sa predavanja mr. Abdussameda Bušatlića
______________________

Čednost i krepost pojedinca, uzrok su čednosti naših porodica i Allahov zakon na Zemlji, sunnetullah. Ako čovjek, muškarac, musliman ili muslimanka nastave da budu čedni, pošteni, Allah će Uzvišeni dati da i njihove familije, njihova djeca, njihovi potomci budu čedni. Ako čovjek krene ovim šejtanskim putem, nemoralom, neka zna da će mu biti plaćanje duga, da je uzajmio dug koji se mora vratiti, ali se mora vratiti na njegovoj familiji. Stoji u hadisu od našeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji bilježi Ebu Hurejre: “Budite čedni naspram tuđih žena, pa će i vaše supruge biti čedne.”

Od imama Šafije u stihovima se bilježi da je rekao: “Budite čedni vi, pa će i vaše supruge biti čedne od onog što je haram. Sklonite se svega onog što ne dolikuje muslimanu da to čini. Doista je zinaluk dug, ako ga uzajmiš, znaj da će biti vraćanja iz tvoje porodice, neko će iz tvoje porodice vratiti taj dug, dobro znaj to. Onaj ko čini nemoral, nek’ zna da će i sa njim biti činjen nemoral, makar sa njegovim zidom.”
Značí, onaj ko se bavi time, neka zna da će mu se osvetiti, doći će neko ko će i njegovu čast oskrnaviti, u njegovoj familiji, među njegovim kćerima, unukama. Znači, vratit ću me se to. (Selmir Hadžić, prof.)

Za N-um.com pripremio Admir Ćomić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta