Kur'an

Život s hifzom Kur’ana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Nisam bila savijesna muslimanka. Kada sam krenula u srednju školu imala sam jedan specifičan cilj za koji sam se trudila da postignem a to je da postanem popularna i prihvaćena. Pobožnost nije bila u skladu sa tim mojim ciljem, blago rečeno, ona nije za mene predstavljala perspektivu. Iz tog razloga sam bila razočarana kada je moj otac rekao da planira da obavimo hadž tog ljeta nakon prvog razreda srednje škole. Sjećam se mojih riječi koje sam uputila jednoj prijateljici: “Čovječe, bojim se! Ne želim se promijeniti!” Znam ljude koji su posjetili Mekku i nakon te posjete su postali super religiozni. Nisam željela da se to isto desi i meni!

Mekka

Kada smo ušli u Mesdžidul Harem, otac je naredio mojoj majci, bratu i meni da oborimo pogled te da ne podižemo glavu prije nego što stignemo do ulaza u džamiju, to jest, kako bi bili na mjestu s kojeg se taj prvi pogled na Kabu može cjelokupan obuhvatiti očima. Kako smo hodali hodnicima Mesdžidul Harem, čula sam oca i majku kako jecaju. Znala sam da je ovo trebalo da bude duhovno iskustvo, i osjećala sam da oni prolaze kroz nešto nevjerovatno. Ali ja nisam osjećala apsolutno ništa! Nakon što smo stigli do stepenica koje su vodile ka velikom luku, moj otac nam je naredio:”Podignite pogled!”

Tog trenutka, moj vidokrug je ispunila voljena Kaba! Osjećala sam se kao da sam se probudila iz mrtvih! Moje srce je lupalo kao nikad do tada i osjećala sam stezanje. U tom momentu sam osjetila potpunu, istinsku prisutnost Stvoritelja svih svijetova. Počela sam nekontrolisano da jecam. Pogodila me je spoznaja ovih emocija, ove bliskosti s Bogom, a to se jedino i moglo desiti jer On uistinu postoji. Počela sam da se kajem za sve u životu, za svo uzaludno protraćeno vrijeme. Tavafila sam oko Kabe, plakala, jecala, preklinjala sam Allaha da mi oprosti.

Kada smo se vratili u Ameriku, bilo mi je jako teško održati moj duhovni preobražaj. Odlučila sam da počnem s iščitavanjem Kur’ana. Moj rezon je bio da ako mogu svakodnevno satima gledati TV, onda barem mogu proučiti nekoliko stranica Kur’ana. Sebi sam zadala zadak da svakodnevno proučim pet stranica Kur’ana. Kur’an nisam uzela u ruke već godinama. Nisam arapkinja, nisam odrasla učeći arapski jezik, samo sam znala čitati arapska slova, kao i sva ostala nearapska muslimanska djeca.

Nisam vježbala čitanje harfova dugi niz godina, i za mene je učenje pet stranica dnevno počelo predstavljati ogromnu poteškoću. Veoma sporo sam čitala, i to mi je oduzimalo jako puno vremena. Trebalo mi je čak sat vremena da pročitam pet stranica, a ponekad i više! Nisam razumijevala ništa od onog što sam učila ali i pored toga nisam odustajala.

Jedan dan je moja majka ušla u moju sobu i predložila mi da čitam prijevod Kur’ana na engleski jezik. Na taj način, rekla mi je, da ću barem znati šta to uopće i čitam. Ovo mi je bio svojevrstan izazov. Bila sam brz čitaoc na engleskom jeziku. Svidjelo mi se da svakodnevno pročitam pola od pet stranica, ali i na arapskom i na engleskom jeziku.
Započela sam taj izazov i doživjela sam preobražaj! Čitanje prijevoda Kur’ana na engleskom jeziku i samo ta mogućnost shvatanja o poruci koju je ono nosilo me je okupiralo! Počela sam da se mijenjam iznutra i to iz temelja, i ovaj preobražaj je polako preuzeo moju cijelu vanjsku ličnost.

Moje misli, moje namjere, moji postupci, sve se to polako počelo realizovati u skladu sa osviještenosti koja mi je izmijenilo moj život. Bila sam zadivljena s Kur’anom. Tada sam donijela odluku da ću postati hafiza Kur’ana. Trebalo mi je sedam godina da uspijem u hifzu Kur’ana. U to vrijeme sam također imala mnoge druge obaveze koje sam uspješno uklapala u hifz. Radila sam, školovala se, bila sam predsjednica jedne organizacije, imala sam obaveze prema svojoj porodici.

Period kada sam se bila potpuno fokusirala na hifz je bio za vrijeme mog boravka u Egiptu. Tačnije cijelih 11 mjeseci sam se bila posvetila Kur’anu i to po dva sata svakog dana. Tamo sam također izučavala arapski jezik na kojem sam radila i do sedam sati dnevno. Hifz sam najviše obavljala u Americi, usred mog hektičnog rasporeda. Hifzala sam dok sam odrađivala razne obaveze, radila neke poslove. I vi možete raditi isto tako.

10 savjeta za ozbiljne istraživače Kur’ana

• Shvatite koji je razlog zašto želite da naučite Kur’an napamet? Zato što će vam to obezbjediti stalnu, nevjerovatnu i specijalnu vezu sa Gospodarom Znaj da je Allah s tobom,

• Kada ti postane teško, tada imaš dovostruku nagradu! Ne razumiješ arapski jezik? Nisi ni arap/kinja? Ili jesi ali ne poznaješ tedžvidska pravila? Za osobe poput tebe, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao da će imati dvostruku nagradu!

•Kreni ispravno i koristi tehnologiju – Pronađi učitelja/icu, ili školu Kur’ana. Uči tedžvid i vrijedno radi na tome. Kur’an se ne može učiti napamet bez poznavanja tedžvidskih pravila i stoga tvoj početak mora biti na ispravnim temeljima. Prava osoba, pravi mualim/a je jako bitna u cijelom ovom procesu. Pronađi nekoga ko će biti ustrajan skupa s tobom da stignete zajedno do tvoga cilja.

• Zakazuj sebi sastanke s Kur’anom – Kada sma studirala, imala sam mnoge obaveze. Radila sam, volontirala, učila. Međutim, svakog dana sam odvajala posebne sate koje sam posvećivala samo Kur’anu. Niko i ništa se nije moglo ispriječiti između mene i mog vremena ponavljajući Kur’an. Telefon bih gasila, računar bih gasila, i taj termin sam ostavljala samo za Kur’an i nikoga više. Bez obzira koliko posla i obaveza imala, koliko ispita i dužnosti, ne bih uopće niti pomišljala da u taj termin ubacim bilo šta drugo osim ponavljanja Kur’ana.

• U Kur’anu je smisao svega – Kada učite Kur’an napamet ponekada morate da se izolujete od društvenih aktivnosti. Nemojte me shvatiti pogrešno. Jako je bitno za duhovno i emotivno zdravlje da se održava ravnoteža u svim stvarima. Međutim biće perioda kada će neke sure biti mnogo više zahtijevnije i nećete biti u mogućnosti stizati na sva druženja i posjete.

• Konstantno donošenje dova – Na svakom namazu i nakon svakog namaza, donosite dove. Dovite u vrijeme između ezana i ikameta. Tražite od Uzvišenog Allaha da vas učini da budete hafiz/a Kur’ana. Shvatite da za neke dove treba vremena da se ostvare. Neke moje dove su uslišane nakon šest ili sedam godina. Imati ćete krizne periode, kada će te poželjeti da odustanete od svega. Desiće vam se da razmišljate kako drugima to sve ide bolje i lakše, a da vi samo tapkate u mjestu. Čekajte, budite strpljivi. Radite marljivo i dovite neprestano. Zbog vašeg iskrenog nijeta, otvoriće vam se mnog vrata. Sve će vam utoliko biti slađe i ljepše i znaćete da je vrijedilo.

• Zamijenite Kur’ane s nekim drugim ko također hifza Kur’an – Kada otpočinjete hifz, nađite nekog ko želi da učini isto i zamijenite se za Kur’ane. Na ovaj način kada vi radite na hifzanju, obje osobe dobivaju nagradu. Jako je teško učiti Kur’an napamet bez prijevoda. Bitno je da imate mushaf koji sadrži prijevod kako bi vam bilo lakše pamtiti sure zbog konteksta i prijevoda koji će vam se urezati u sijećanje.

• Činite što više dobrih dijela, i to zarad Kur’ana – Kada se nađete u iznimno teškoj situaciji za vrijeme hifza, ili nakon što naučite jedan veći dio Kur’ana napamet, udijelite nešto novca kao sadaku i zamolite Allaha da vam to primi zbog Kur’ana. Dovite Allahu za ‘tevfik’, mudrost, za iskrenost i za ljubav prema Njegovim riječima. Riječima jednog šejha: ”Kuran je Aziz (dragi, plemeniti, uzdignuti).” Ako ne želite biti s njim onda ni on neće biti s vama, niti čekati na vas. Ako želite biti posebni Kur’anu morate se ponašati skladno njegovim načelima.

• Poštujte roditelje – Podučena od strane časnog učitelja, Šuhajba Veba, veoma bitna stvar za onoga ko hifza Kur’an je poštivanje roditelja. To je jedna stvar koja uveliko olakšava pamćenje. Roditelje poštujte, uvažavajte i odnosite se prema njima s najvećim dostojanstvom.

• Kur’an treba biti ono što će u vama pokrenuti unutarnju revoluciju – Važnije od samog učenja Kur’ana napamet je omogućavanje da se desi preobražaj u osobi. Ukoliko se vaš karakter i osobine ne reformiši niti mijenjaju, onda vi imate veoma ozbiljan problem. Provjerite svoje srce na samom početku, i konstantno ga provjeravajte. Trudite se da uravnotežite svoje postupke i da ojačavate kvalitetu svoje ličnosti kada komunicirate s Kur’anom.

Mnogi ljudi smatraju da je hifz veliki izazov i da je to pretežak zadatak za njih. Možda su pokušali nekada da se okušaju u tome, ali su odustali, izgubili fokus i jednostavno su odustali od toga jer su smatrali to nemogućim. Gledajte na hifz Kur’ana kao na dizanje tegova. Za osobu koja se nikada nije bavila fitnesom je neophodno da započne s tegovima od tek nekoliko kilograma. Kako se njihova snaga i sposobnost bude povećavala, taj sami početak od nekoliko kilograma će biti nebitan u poređenju sa kilogramima koliko će moći dići na kraju.

Slično je i sa hifzom Kur’ana. Hifz se čini težak, međutim, jedan ajet, dva ajeta, jer se tome treba posvetiti da se nauči ajet po ajet i to što pravilnije, može potrajati godinama. Pamćenje redoslijeda ajeta i riječi se može učiniti još težim. Ali, kada se predate tome, i kada to svakodnevno vježbate i radite na tome, to postane vaša rutina i svakog dana bivate sve bolji u tome. Ona dva ajeta dnevno koje ste učili na početku će se pretvoriti u cijele stranice koje ćete biti u mogućnosti učiti napamet nešto kasnije i to možda i za petnaestak minuta.

Kur’an je lagan i Onaj koji nam ga je spustio kaže: “A Mi smo Kur’an učinili dostupnim za pouku – pa ima li ikoga ko bi pouku primio?“ (Kur`an, 54:17). Za to nam treba predanost, posvećenost i vrijeme.Pa čak i ako vam za to treba nekoliko godina, sedam, deset, petnaest godina, zamislite se kako govorite: “Imao sam vezu s Kur’anom koja je trajala sedam godina i s time sam oplemenila svaki trenutak svoga života. Sada osjećam da je ova veza s Kur’anom sada doživotna, čak i vječna, i koja tek treba da zaista otpočne.”

Svi mi tražimo da nam srca budu zadovoljna, smirena i lagana. Uzvišeni Allah nam je rekao: “One koji vjeruju i čija se srca, kad se Allah spomene, smiruju – a srca se doista, kad se Allah spomene smiruju!” (Kur‘an, 13: 28). Najbolji oblik zikra je učenje Kur’ana.

Hoćete li dopustiti svome srcu da nađe smiraj učeći Kur’an?

Autor: Maryam Amir fb page
prijevod i prilagodba: Selma K.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta