Tekstovi

Znaš li ovo o svome Gospodaru?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Što Uzvišeni Allah kaže o sebi?

Prenosi se od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik sallallahu alejhi ve sellem rekao: “Allah Uzvišeni kaže: “Ja sam onakav kakvim Me Moj rob smatra i Ja sam s njim kad god Me se sjeti.  Ako Me spomene u sebi, i Ja njega u sebi spomenem. Ako Me spomene u društvu, Ja njega spomenem u boljem. Ako mi se primakne pedalj, primičem mu se aršin, ako Mi se primakne aršin, primaknem mu se hvat, ako Mi dođe običnim hodom, dolazim mu hrleći.” (Buhari)

On zna nevidljivi i vidljivi svijet, On je Veličanstveni i Uzvišeni.” (Er R’ad, 9.)

Lijepo mišljenje o Gospodaru

Musliman se ne smije predati griješenju bez straha od posljedica, a ne smije ni pasti u očaj ukoliko počini grijeh. Očajavanje i gubljenje nade je osobina nevjernika, kao što Uzvišeni Allah kaže u Časnom Kur’anu: „Samo nevjernici gube nadu u Allahovu milost.“ (Jusuf, 87.) Poželjno je da budemo između toga dvoje, između nade u Allahovu milost i straha od Njegove kazne, imajući pritom lijepo mišljenje o našem Gospodaru.

Koga Allah voli?

1.Allah voli one koji se uzdaju u Njega: „ Zato im praštaj i moli da im bude oprošteno i dogovaraj se s njima. A kada se odlučiš, onda se pouzdaj u Allaha, jer Allah zaista voli one koji se uzdaju u Njega.“ (Ali Imran, 159.)

2. Allah voli one koji se često kaju: „…Allah zaista voli one koji se često kaju i voli one koji se mnogo čiste.“ (El Bekare, 222.)

3. Allah voli pravedne: Oni mnogo laži slušaju i rado ono što je zabranjeno jedu; pa ako ti dođu, ti im ili presudi ili se okreni od njih; ako se okreneš od njih, oni ti ne mogu ni malo nauditi. A ako im budeš sudio, sudi im pravo jer Allah voli pravedne.“ (El Ma’ide, 42.) Allah vam ne zabranjuje da činite dobro i da budete pravedni prema onima koji ne ratuju protiv vas zbog vjere i koji vas iz zavičaja vašeg ne izgone . Allah, zaista, voli one koji su pravični.“ (El Mumtahina, 8.)

4. Allah voli one koji dobra djela čine: I Allah im je dao nagradu na ovom svijetu, a na onom svijetu daće im nagradu veću nego su zaslužili, – a Allah voli one koji dobra djela čine. (Ali Imran, 148.) …i kad su u obilju i kad su u oskudici, udjeljuju, koji srdžbu savlađuju i ljudima praštaju – a Allah voli one koji dobra djela čine…(Ali Imran, 134.)

5. Allah voli izdržljive: „A koliko je bilo vjerovjesnika uz koje su se mnogi iskreni vjernici borili, pa nisu klonuli zbog nevolja koje su ih na Allahovom putu snalazile, i nisu posustajali niti se pravdali – a Allah izdržljive voli.“ (Ali Imran, 146.)

Koga Allah ne voli?

1.Allah ne voli grješnike: … Allah ne voli nijednog nevjernika, grješnika.“ (El Bekare, 276.)

I ne brini za one koji su u dušama svojim podmukli jer Allah nikako ne voli onoga ko je podmukao, grješnik.“ (En Nisa, 107.)

2. Allah ne voli ohole: I Allahu se klanjajte i nikoga Njemu ravnim ne smatrajte! A roditeljima dobročinstvo činite, i rođacima, i siročadi, i siromašnima, i komšijama, bližnjima, i komšijama daljnjima, i drugovima, i putnicima – namjernicima, i onima koji su u vašem posjedu. Allah, zaista, ne voli one koji se ohole i hvale.“ ( En Nisa, 36.)

„…On doista ne voli one koji se ohole.“ (En Nahl, 23.)

3. Allah ne voli izdajnike: Allah doista štiti vjernike, Allah sigurno ne voli nijednog izdajnika, nezahvalnika.“ (El Hadž, 38.)

4. Allah ne voli nasilnike i one koji čine nepravdu: Nepravda se može uzvratiti istom mjerom, a onoga koji oprosti i izmiri se Allah će nagraditi; On, uistinu, ne voli one koji nepravdu čine.“ ( Aš Šura, 40.)

A u ovim danima Mi dajemo pobjedu sad jednima, a sad drugima, da bi Allah ukazao na one koji vjeruju i odabrao neke od vas kao šehide – a Allah ne voli nasilnike…“ (Ali Imran, 140.)

5. Allah ne voli one koji pretjeruju: „O sinovi Ademovi, lijepo se obucite kad hoćete da molitvu obavite! I jedite i pijte, samo ne pretjerujte, On ne voli one koji pretjeruju.“ (Al-A’rāf, 31)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta