Sabah namaz

10 savjeta koji će ti pomoći da lakše ustaneš na sabah

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
  1. Prouči nešto iz Kur’ana

Završetak dana s makar nekoliko ajeta iz Svete knjige će sigurno fokusirati naš um i dati nam dodatni poticaj koji nam je potreban da se probudimo za namaz. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem nam je preporučio da prije spavanja proučimo suru El-Mulk.

“Reci: “Ja sam samo čovjek poput tebe, kome je objavljeno da je vaš Bog jedan Bog. Pa ko se nada susretu s Gospodarom svojim – neka čini dobra djela i neka u ibadet Gospodaru svome nikoga ne pridružuje.” – Časni Kur’an (18:110)

  1. Nemoj se prejedati prije spavanja

Jedenje kasno navečer ili žvakanje teške večere može nas učiniti umornima i tromima, zbog takve hrane se ujutro možemo osjećati lijeno, tromo i letargično. Zatvaranje očiju s punim želucem usredotočit će naše tijelo na probavu, narušavajući kvalitetu vašeg sna.

  1. Budimo iskreni sami sa sobom

Iskrenost je ključna, budite iskreni u vezi buđenja za sabah, budite odlučni u želji i motivaciji da se probudite za sabah. Beskorisno je govoriti sebi stvari poput “Inšallah, ako mogu, probudit ću se na sabah”. Ovo nije stav vjernika, moramo si reći “Probudit ću se na vrijeme i klanjati, ne znam kako ali inšallah hoću!”. Također, možete istražiti dobrobiti sabaha i to bi vas moglo dodatno motivirati.

  1. Imajte ritual prije spavanja

Mozak je povezan kroz podsvjesne obrasce kretanja, često radimo stvari koje su rutinske, npr. peremo zube ili pijemo čaj. Rutine odlaska na spavanje – navika – igraju značajnu ulogu jer mogu ublažiti tjeskobu, stres i napetost. Islamska rutina prije spavanja sastoji se od uzimanja abdesta prije nego uskočimo u krevet, zahvaljivanja Allahu na blagoslovu dana i recitiranja Ajetul Kursije, učenja zaštitnih dova i zikrova.

  1. Noćni namaz

Noćni namaz je prema učenjacima najvažnija nafila (namaz) jer pomaže duhovnosti i oblikuje ton dana. Vrhunac je jedan sat prije sabaha. Mnogi od nas se ne mogu probuditi ni za sabah, a kamoli za noćni namaz, tako da je druga moguća opcija klanjati ga prije spavanja, odnosno nakon jacije.

  1. Boj se da ne propustiš sabah

Učenjaci stalno podsjećaju na dužnosti prema Stvoritelju. Jedan učenjak je rekao: “Bilo kakva količina zikra ne može nadoknaditi propuštanje sabah namaza”, prepoznavanje važnosti nekog postupka čini ga još značajnijim.

Allah kaže u Časnom Kur’anu: „A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli. Zato neka oni pozivu Mome udovolje i neka vjeruju u Mene, da bi bili na Pravome putu. (El-Bekare, 186.)

  1. Psihološki pristup

Prema psihologiji, teorija pozitivnog potkrepljenja može se koristiti za promjenu nečijeg ponašanja i upoznavanje s navikom. U ovom kontekstu, ova teorija se može koristiti za buđenje na vrijeme za sabah. Iako je potrebno puno discipline i upornosti, nakon određenog vremena i prakse ranojutarnje buđenje postat će dio naše prirode. Psiholozi to smatraju najboljom metodom da natjerate svoj um da radite stvari koje bi vam inače bile dosadne ili teške za dovršiti. Pozitivno potkrepljenje je osobno i svatko ima svoj način nagrađivanja, na primjer, netko se može nagraditi kupovinom omiljenog slatkiša ili šetnjom u prirodi i sl.

  1. Ako imate mogućnost, odrijemajte tokom dana

Spavanje tijekom dana može nam iznimno pomoći u radnoj produktivnosti, obraćanju pažnje na detalje i općem zdravlju. Spavanje tijekom dana ima nekoliko zdravstvenih prednosti, ali najveća je ta što nam pomaže da se probudimo za sabah. Iako to možda nije izvedivo za neke od nas radi posla i obaveza, može biti vrlo korisno za našu omladinu.

  1. Bez kave poslijepodne i bez elektronike 2h prije spavanja

Nije samo opuštanje ono što će nam pomoći da se dobro naspavamo, ponekad se radi i o negativnostima koje mogu pridonijeti lijenom spavanju. Jedna od stvari koje pridonose lošem ili spavanju je elektronika. Elektronika sprječava proizvodnju hormona koji se zove melatonin. Melatonin je odgovoran za raspoloženje za spavanje, a obično se proizvodi oko 21 sat, stoga izbjegavajte korištenje elektroničkih uređaja nakon 21 sat. Ako očajnički trebate biti ispred ekrana, važno je da makar primijenite plavi filter – neki uređaji imaju ovo unaprijed instalirano ili možete preuzeti softver za svoje android, windows ili apple uređaje. Kava poput elektronike ima negativne učinke na san.

Kava ima prirodni stimulans koji se zove kofein. Kofein stimulira mozak i živčani sustav, omogućavajući nam da budemo budni i sprječava pojavu umora. Stoga ispijanje kave nakon 15 ili 16 sati može odgoditi san i pokvariti obrazac spavanja – čineći više štete nego koristi.

  1. Pratite svoj napredak

Momentum je nešto što nam je prijeko potrebno i kada ga jednom dobijemo, nezaustavljivi smo. Prvo, moramo implementirati jednu od strategija na ovom popisu i pokušati pratiti naš napredak. Nakon što započnete strategiju, pokušajte se buditi svaki dan na vrijeme npr. sedmicu dana i od tada pa nadalje, pokušajte ne prekinuti svoj niz. Možete npr. isprintati tablicu na komad papira i stavljati kvačicu za svaki uspješan dan.

Nadamo se da će vam ovaj članak pomoći da se probudite za sabah! Možete ga podijeliti sa svojim prijateljima i obitelji kako biste ih potaknuli i pomogli im da se redovito probude za jutarnju molitvu.

Izvor: the muslim vibe

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta