Odgovori

Ko su vehabije

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum!

Da li bi mi mogli nesto malo opsirnije odgovoriti na pitanje sta i ko su tzv.vehabije? Neka vas Allah nagradi.

Odgovor:

We alejkumu Selam,

Već mjesecima usiljeno se vodi medijski rat protiv mladića i djevojaka koji su prihvatili Kitab i Sunnet kao dokaze u vjeri i vodilju u zivotu. Takve ne-popularno i jednoglasno svi odreda nazivaju: “Vehabijama”.

Taj naziv ne samo da je prosao, usljed sloznosti i učestalog ponavljanja, već je proguran i opće prihvaćen, a cilja da bude shvaćen i kod bosnjačko muslimanskog naroda, kao nesto pogrdno i krajnje negativno. No, za utjehu nam je ajet: “Oni zele utrnuti Allahovo svjetlo ustima svojim, a Allah će učiniti da svjetla Njegova uvijek bude, makar krivo bilo nevjernicima.” (As-Saff, 8. i At-Tewba, 32)

Mozda su dobili apetit određenim previranjima u redovima sahve (islamskog buđenja) i nesaglasnosti oko određenih pitanja, te pomislili da će nas svojom hajkom zaplasiti i ućutkati!? Ali na njihovu veliku zalost,
nase razlike ma kolike bile ne dosez u dotle da sumnjamo u osnove na kojima počiva nasa da’va, a to je
ispravna akida Ehli-sunneta i Dzemata, dosljedno
slijeđenje sunneta u ‘ibadetu i zivotu, te
neumoran rad za svekoliku dobrobit islama i muslimana,
kako u nasoj zemlji i narodu, tako i u cijelom
Islamskom Ummetu.

A njihova propaganda je tek “čvorak” na koji se nećemo osvrnuti, jer znali smo mi da njima istina ne mirise jos prije nego smo kročili na ovaj put, i imali smo na umu njihove medije prije nego smo se odredili za ovaj put, i oni su nas pratili i pratit će duz cijelog
puta, i znat će se kad budemo stajali pred Uzvisenim Allahom i kad se bude svjedočilo, ko je s kime bio i surovao, i ko je za čije uze vukao.

Varaju se neprijatelji islama u svojoj procjeni, koji
su tu i tamo primjetili ponečije prestrojavanje, pa uvijek će neko iskakati iz voza, a neko će se za njega kačiti. To je Allahov sunnet (pravilo), da jedne drugima zamijeni. Da nađe bolje, kada jedni okrenu leđa, tako je bilo od prvog dana – jedni su odustajali, a drugi su se pridruzivali.

Niko od sljedbenika da’ve Kitaba i Sunneta, nisu sebe
zvali: “vehabijama”. Izuzetak je jedino kod pojedinaca, ako su bili u situaciji da budu isprovocirani i nazivani vehabijama, samo zato sto slijede dokaz iz Kur’ana i Sunneta, tada bi iz inata neko od njih rekao: “… pa neka smo vehabije. Bas kao sto će svaki musliman reći: “Ako praktikovanje islama znači fundamentalizam i vi takve nuzno zovete fundamentalistima, onda sam ja fundamentalista. A inače sebe ne zovem fundamentalistom, već muslimanom!”

Tako i mi sebe zovemo muslimanima i to nam je pravo ime, dovoljno kao i drugim muslimanima. Ovo znači da kad jedan muftija preko medija tvrdi: “Skupina koja
sebe naziva “vehabijama” .” da je to netačno, jer nas samo gospodin muftija i slični njemu tako zovu, posto je ime musliman uvazeno kod običnog svijeta i ne moze izazvati zeljeni huskački efekat, pa je potrebno dati neku stranu etiketu.

A muftija prije drugih zna, da mi sebe tako ne zovemo,
niti imamo potrebe za bilo kakvim imenom poslije imena
koga nam je Gospodar nas dao kada kaze: “… Allah vasje odavno muslimanima nazvao, i u ovom Kur’anu, …”(El-Hadždž, 78)

Davanjem ovog imena zele se omraziti ovi momci i djevojke, jer je ime vehabija i vehabizam od ranije
lose predstavljano i koristeno kao smutnja od strane
šijja, sufija, orijentalista i svih drugih koji bi da
im se ne prigovara na zastranjenja u akidetu i
ibadetu, sa argumentima Kitaba, Sunneta i drugih
pomoćnih izvora serijata.

Budući da u nasoj vjerskoj praksi ima dosta novotarija koje se ne zele ostaviti, neki se danas pravdaju slijeđenjem hanefijskog mezheba, a ako ne pomaze, onda bosanskog tradicionalnog ili modernog Islama. Dokle će to piti vodu i uspjevati, zavisit će od naroda kada
će shvatiti činjenice i naučiti svoj din dovoljno, da bez subhi sam razumije gdje lezi istina.

Hanefijski mezheb je nesto drugo od danasnje bosanske
prakse, a ako je bosanska tradicija mjerilo, svi znamo
kakva je praksa nasih predaka bila dok partizani nisu
vjeru zabranili. Zar stvari po kojima nas najvise
prozivate nisu bile prisutne kod nasih predaka, prije
pedesetak godina!? A ako je nesto sto je moderno
bolje, onda sahva i da’va Sunneta je najfriskija da’va
na nasem prostoru.

A prije svega ovoga nema pravo niko sebe zvati islamskom i uzeti odgovornost za Allahovu vjeru i Muhammedov, sallallahu ‘alejhi ve sellem, millet (narod), a ne drzati se Allahovih dokaza i Sunneta Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem.

A ako je tako, onda ne optuzujmo jedni druge, već
sjednimo, pa neka nam presude Allahova Knjiga i Sunnet
Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, jer tu ćemo naći rjesenje i dokaze u svemu gdje smo se razisli.

Ovaj naziv ne odgovara stvarnosti, posto mi ne slijedimo Muhammeda b. Abdul-Vehhaba (Allah mu se smilovao), kao ni bilo koga drugog, kao sto to rade neki koji slijede nekog od mudztehida, ili ustanovitelja neke skole ili pokreta, već slijedimo onu vjeru i njeno shvatanje koja datira od riječi: “Ikre”, pa do zadnje fetve u danasnjici, koja je proistekla iz idztihada u svjetlu Kitaba i Sunneta.

Slijedimo sve ashabe na čelu sa hulefai-rasidinima, sve tabiine na čelu sa njihovim imamima, sve mudztehide ummeta na čelu sa 4 svepriznata imama u fikhu, slijedimo sve muhakkike (valorizatore) od Nevevija, Ibn-Hadzera, Ibn-Tejmijje, Ibnul-Qajjima, Sevkanija, San`anija i ostalih.

Njihove riječi su za nas kao i riječi drugih, podlozne kritici i uzimanju ili odbacivanju, ako nemaju iza sebe uporista u čvrstom dokazu iz dva temelja (izvora) ove vjere. Ovoliko je dovoljno da se zna da je to ime nama dato zulumom i da ne odgovara stvarnosti, nego ciljevima onih koji nam ga pripisuju, a inače je od Allahovog zakona na zemlji, da sljedbenike istine uvijek prozovu nekim imenima koja su ispod njihovih vrijednosti, dok ehlul-batil (sljedbenike neistine) nazivaju imenima iznad njihovih vrijednosti.

Tako je bilo sa svim poslanicima i tako je dan danas sa svim islamskim pokretima, dok se sve zablude sa kojima dusmani dolaze, upakuju u celofan laznih privlačnih imena, pa je na pametnom da gleda u sustinu i da ne pada na jeftinu propagandu.

Moze li iko ustvrditi da takozvane vehabije (ma kakve god vehabije mislili) nisu muslimani i da se njihova čast, mir i zivoti smiju ugrozavati, te da je to halal!? A za nas, koji smo sinovi svoga naroda i dokazane patriote, drzavljani BiH, kako moze drzava da nas ne zastiti kao svoje građane ravnopravne svakom drugom bio on: Bosnjak, Srbin, Hrvat, Jevrej ili bilo koji drugi drzavljanin BiH?

Jesu li se čobani pretvorili u vukove? Ne slijedimo i ne zagovaramo nista drugo sto ne nalazu Kur’an i Sunnet, sto je, uostalom, ili bi trebala biti praksa svakog muslimana. Muslimani se ne bi trebali neslagati oko obaveze slijeđenja Kur’ana i Sunneta. Ako nije
tako, trebao bi se zapitati svako zasto nije tako, jer
nije sporno da je to Islam, koga nam je Allah objavio
i Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, prenio, te
ga praktikovali muslimani sve do danas i radit će
to do Sudnjega dana.

Onima sto su im popovi bili sejhovi i koji u vjeri ne prihvataju nista, sto eventualno drugima ne mirise, moramo reći: “Ako ćemo se zbog stvari potvrđenih u nasoj vjeri stidjeti svojih komsija nemuslimana, mozemo ih se stidjeti i zbog mahrame, ezana i sedzde (sto je već praksa nekih koji se čak i imena svoga stide), tako da to otpada kao mjerilo.

Mozemo i mi njima zamjerati u njihovoj vjeri sta hoćemo, ali to ne pije vode, nama je svejedno
da li oni nikada ne izlazili iz crkava ili nikada u
njih ne ulazili, da li sprovodili sto posto svoje
vjere ili je uopste ne sprovodili, pa zašto i oni nas
ne ostave na miru!?

Ko je tu onda tolerantan i ko pripada slobodarskom svijetu, onaj kojega se ne tiče kako se drugi odnosi prema svojoj vjeri ili onaj koji se stavio za tutora drugima i kroji mu sta ima, a sta nema pravo primjeniti od svoje vjere na sebi. Nadam se da je ovo dovoljno za onoga ko razumi ima da pouku primi.

A Allah najbolje zna !

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta