Odgovori

Stalna nervoza

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum!

Zeleo bih najpre da vam cestitam mesec ramazana insalla vam all-llah u kabuli ramazan……….pa onda da vas pitam nesto. Imam jedan problem koji ne mogu nikako da ga resim. Stalno sam nervozan i ljut na roditelje sto mene to ubija. Ne znam kako da isteram tu nervozu od mene…to su sigurno sejtanove zablude..da li ima neka dova ili slicno. Da vas all-llah najlepsim nagradi.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

I vama nek Allah olaksa post I ukabuli ibadete u ovom mubarek mjesecu inshaAllah.Amin!
Prenosi se od Ebu Hurejre, r.a., da je rekao: “Neki covjek rece Allahovom Poslaniku, s.a.v.s.,: “Pouci me.” Poslanik, s.a.v.s., rece: “Ne srdi se.” Ovaj ponovi pitanje vise puta. Poslanik, s.a.v.s., opet rece: “Ne srdi se” (Buhari).

Covjek je zatrazio od Poslanika, s.a.v.s., kratak i sveobuhvatan savjet, pa mu je Poslanik, s.a.v.s., uputio savjet da se ne srdi. Ovo ukazuje na to da je srdzba objedinila svo zlo, dok je ustezanje od srdzbe u sebi objedinilo svo dobro.
Dzafer ibn Muhammed kaze: “Srdzba je kljuc svakoga zla.” Rekli su Ibn Mubareku, rahimehullah: “Objedini nam u jednoj rijeci lijep ahlak!” Pa rece: “Ostavljanje srdzbe.”

Poslanik, s.a.v.s., je naredivao onome ko se rasrdi da primijeni odredene uzroke koj smiruju srdzbu, ujedno pohvaljujuci onoga ko vlada sobom u trenucima srdzbe.
Kaze Poslanik, s.a.v.s.,: “Ako se neko od vas naljuti dok stoji neka sjedne, pa ako od njega ne ode ljutnja neka legne”(Ahmed, Ebu Davud sa sahih senedom, a Ibn Hibban kaze da je sahih).

Poslanik, s.a.v.s., kaze: “Zaista je ljutnja od sejtana, a zaista je sejtan stvoren od vatre, a vatra se gasi sa vodom, pa ako se neko od vas rasrdi neka uzme abdest”(Ahmed i Ebu Davud sa hasen senedom).
Od Ebu Hurejre, r.a., se prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Nije zestok (snazan) onaj ko se dobro hrva, nego je zestok onaj koji vlada sobom u trenutku srdzbe”(Buhari i Muslim). Srdzba je sejtanov veliki prilaz covjeku i njegova velika spletka.Sejtan se poigrava sa ljutim covjekom kao djeca s loptom.

Rekao je Ebu Hamid el-Gazali,rahimehullah,ukratko:
Prilikom velike srdzbe zbog vrenja krvi u srcu ka mozgu se uzdize taman dim i prekrije celije za razmisljanje a nekada i celije za cula tako da prekrije oci i nista ne vidi i svijet mu se cini mracnim.Mozak tada bude kao pecina u kojoj je zapaljena vatra pa njena unutranjost pocrni,zagrije se i ispuni dimom.Srdzba nekada moze isusiti vlagu koja za srce znaci zivot i tako umre od ljutnje.

Srdzba utice na covjekov vanjski izgled,ta promjena se manifestuje u sledecem:
Promjena boje lica,tresu se ruke i noge,nekontrolisani postupci i pokreti, nekontrolisan govor, pjena na usnama, srvenilo u ocima, sirenje nosnica i uopce izgled se promijeni.Kada bi takva osoba mogla vidjeti kako ruzno izgleda i kako se izmjenila ne bi se ljutila iz stida zbog te promjene i ruznog izgleda.Unutrasnja ruznoca je gora od vanjske ruznoce.

A na jezik utjece tako sto psuje i govori ono cega bi se svako razuman stidio pa i on sam kad se smiri.Uz sve govori nepovezano i nerazgovijetno.Utjecaj na tijelo je veliki.Udara,napada,cijepa,ubija,ranjava bez imalo razmisljanja ako se domogne.Ako se ne domogne onoga na koga se ljuti ili mu iz nekog razloga umakne pa ne iskali na njemu onda se okomi na sebe,pocijepa sam sebi odjecu,udara se po licu,ponekad udari sakom u zemlju ili druge predmete i ponasa se kao ludjak.A na srce utjece veoma negativno u odnosu na osobu na koju se ljuti: mrzi je,zavidi joj,zeli joj zlo,raduje se njenoj nesreci,nesretan je zbog njene srece,zeli je osramotiti,otkriti tajne,ismijati je i druga ruzna djela. (El-Ihja.643.)

Poslanik,sallallahu alejhi ve sellem, je podsticao da se ljudi ne ljute i kada se naljute da sakriju srdzbu.Ebu Derda,radijallahu’anhu, je rekao:neki covjek je rekao Poslaniku,,sallallahu alejhi ve sellem,: Uputi me na djelo koje ce me uvesti u Dzennet? Rekao mu je: Ne ljuti se i dobit ces Dzennet (Et-tergib,5/515.)
Preneseno od Abdullaha ibn Amra,,radijallahu’anhu, da je rekao: Neki covjek je upitao Poslanika,,sallallahu alejhi ve sellem,: Sta ce me udaljiti od Allahove srdzbe? Rece: Ne ljuti se!

Rekao je Iraki, ,rahimehullah:Zabiljezio ga je Taberani,,rahimehullah,u Mekarimu ahlak i Ibn Abdul-Berr,,rahimehullah,u Temhidu s dobrim lancem prenosilaca. (Tehridzu el-Ihja,1638). Normalno razvijen covjek ne moze odstraniti od sebe srdzbu koja je u njegovoj prirodi,ali je obavezan udaljiti se od svega sto budi srdzbu,kao sto je prkos,osholost i sl.

Rekao je Alli ibn Zejd,,rahimehullah: Neki covjek se grubo obratio Omeru ibn Abdul-Azizu,,rahimehullah, pa je rekao: Hoces da me sejtan izazove zbog toga sto imam vlast,pa da uzmes od mene sutra sto bih ja uzeo od tebe danas, idi Allah ti se smilovao! (Edebu ed-dunja ve ed-din, str.233.)
A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta