Odgovori

Pranje kose poslije odnosa – Uzimanje abdesta u toaletu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Selamu alejkum! Da li je grijeh uzimati abdest u banji gjde je tus kabina za kupanje i pored nje wc-solja i umivaonik? Druga mogucnost uzimanja abdesta se nalazi u kuhinji a to je sudoper? Da li se mora kosa oprati poslje odnosa ili je dovoljno oprati samo tjelo za zensku osobu?

Odgovor: Ve alejkumus-selam,

A) Nije grijeh da se uzima abdest na mjestima gdje se nalazi tus kabina,wc i umivaonik, s tim da se u takvim mjestima mislima izgovara bismilla, ne naziva se selam nikome niti se odvraca na isti, a ako bi se cule rijeci ezana nebih se mogle ponavljati rijeci mujezine dok smo u unutrasnjosti iste banje.

Moze se bismilla izgovoriti prije ulaska u banju kao I dova ulaska u nuznik. Na mjestima gdje je wc odvojen od kupatila sve navedeno ima status dozvole. Bolje je u kupatilu uzimati abdest jer sudoper nije namjenjen u te svrhe ali u nuzdi se ponekada moze i on koristiti.

B) Zenska i muska osoba nakon spolnoga odnosa duzni su oprati tijelo i kosu nakon spolnoga odnosa, jer Mjemuna, r.a., jedna od Poslanikovih supruga, navodi predaju u kojoj se kaze da se ona iz iste posude kupala s Poslanikom a.s. I posto im nije bilo dovoljno vode otimali bih se za istu.

Zena koja ima duzu kosu i veze je svakodnevno u pletenice ima olaksicu da ih ne rasplice nego da natopi kosu do kroijena kose I to joj je dovoljno. Nije duzna da rasplice kosu ako ne zeli, a ako zeli da u potpunosti opere i glavu i kosu nema smetnje da ih rasplice i saplice nakon kupanja. A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta