Odgovori

Da li je grijeh slaviti i muslimansku novu godinu?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum…

Čitala sam kako je grijeh slaviti i čestitati praznik Novu Godinu i Božić, pa eto ako Bog da, inšallah, bliži Hidžratska Nova Godina da li i za ovaj praznik vrijedi isto kazivanje kao i za prethodne(gore navedene).

Unaprijed srdačno zahvaljujem,da Vas Allah nagradi.

Esselamu alejkum

Odgovor:

We alejkumusSelam,

Ono sto je bitno jeste da musliman poznaje kada nastupa hidzretska godina i da nije fiksirana za odredjeni datum kao druge godine. Nastupa 1. muharrema i svake godine nastupa u razlicitim dobima godine jer muslimani mjere svoje godine prema kretanju Mjeseca. Tako da biva kraca od Lunarne za 8 dana. Ono sto je obicaj kod savremenih arapa da je cestitaju rijecima KULLU AMIN WE ENTUM BI HAJR. U osnovi nema nista pogresno u ovoj recenici, s tim da savremene proslave na taj dan ni malo se ne rezlikuju od krscanskih. A poslanik a.s. je zabranio da oponasamo druge narode. U tom kontekstu je kazao: « Ko se poistovjeti sa nekim narodom on njima pripada!» I rekao je: « Nije od nas onaj koji se bude poistovjećivao sa nekim mimo nas!»

Najbolje se zaustaviti na onome na cemu su bile ispravne generacije prije nas bez dodavanja niti oduzimanja.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta