Poučne priče i tekstovi

Budimo zahvalni na blagodatima koje uživamo

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Poučna i emotivna priča koju nam prenosi Dr. Muhammed el-Arifi. Elhamdulillah na svim blagodatima. Zaista često nismo ni svjesni koje nam blagodati Milostivi daje….

Jednom smo putovali u jedan grad, pa smo otišli u mjesto koje je blizu tog grada. Pustinja. Sa mnom je bilo nekoliko kolega. Otišli smo da bi ručali. Kada smo završili, rekao sam jednom od njih: “Hajde da prošetamo.” Do nas su bile stare kuće. Na kućama se vidilo siromaštvo. Ustali smo da prošetamo, pa smo došli do jedne kuće. Pred kućom je bilo dijete od 8 godina možda.

“Dijete, gdje ti je otac?” – upitah.
Reče: “Moj otac, vallahi…Ne znam.”
“Dobro, ko ima u kući? Kaže: “Majka” Zovi majku.
Došla je majka, a na njoj vidljivo siromaštvo. Rekao sam: “Gdje ti je muž?” Kaže: “Muž je u zatvoru zbog dugova.” Rekao sam: “Ko vam opskrbu donosi?” Kaže: “Niko!” Pogledao sam u kuću, pa sam vidio da je zaista siromaštvo. Sa sobom sam ponio nešto zekata, pa sam joj dao.

Prošli smo pored druge kuće, a žena stoji na vratima. Pred kućom je mala bašta, 5×5 metara, otprilike. Rekao sam: “Es-selamu alejkum. Gdje ti je muž?” Kaže: “Muž mi je umro.” Upitah: “Imaš li nekog od djece?” Rekla je: “Da.” Rekao sam: “Ako je moguće da izađe jedan od njih?” Rekla je: “Ne mogu. Uđi i vidi stanje moje djece.”

Ušao sam, kad četvero djece, najstariji ima oko petnaest godina. Sve četvorica su nepokretni. Imaju bolest nerava. Ne mogu pokretati ni ruke ni noge. Na zemlji leže, nije ni popločano, niti ima prostirke. Samo jedna soba, to je i kuhinja i sve ostalo. Svi su okrenuti jedan prema drugom, a u sredini među njima je isječena tikvica i mrkva. Jedu ustima jer ne mogu pokretati ruke. Upitao sam je: “To su tvoja djeca?” Rekla je: “Da, to su moja djeca, svi su nepokretni.” Rekao sam: “Dobro sestro, oni u ovakvom stanju a nemaju invalidskih kolica?”
Rekla je: “Odakle mi invalidska kolica. Ja nemam čak ni pelene da im stavim. I vidiš kako sam stara, a moram ih svaki put nositi kako bi ih očistila od prirodne potrebe. Ne mogu ih hraniti pojedinačno, jer sam zauzeta u bašti sijući mrkvu i tikvicu kako bi ih prehranila.”

___________________________

To su njena djeca. Kada pogledaš u svoju djecu, a ona zdrava, reci: “Gospodaru moj, omogući mi da budem zahvalan na blagodati Tvojoj, koju si ukazao meni...” (En-Neml, 19.)

Kada ožedniš, pa podigneš čašu prema ustima i piješ, reci: “Gospodaru moj, omogući mi da budem zahvalan na blagodati Tvojoj, koju si ukazao meni...” (En-Neml, 19.) Neko ne može podići čašu vode. Potpuno je paralizovan. Ne pomjera osim glavom.

Ako ti je Allah sramote pokrio, kćerka i žena u kući kod tebe. Odlaze i dolaze, u kući su ti. Reci: “Gospodaru moj, omogući mi da budem zahvalan na blagodati Tvojoj, koju si ukazao meni…” (En-Neml, 19.)

Ako ti je čast sačuvana. Reci: “Gospodaru moj, omogući mi da budem zahvalan na blagodati Tvojoj, koju si ukazao meni…” (En-Neml, 19.)

Ako osvaneš kao mu’min i omrkneš kao mu’min. Reci: “Gospodaru moj, omogući mi da budem zahvalan na blagodati Tvojoj, koju si ukazao meni…” (En-Neml, 19.)  Sve što je čovjek zahvalan na blagodati, spoznajući je i priznajući, Allah će ga još više zavoljeti i blagodati povećati.

Šejh Muhammed Arifi
Pripremio: Adis Hondo

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta