Dove i zikr

Čudotvorna moć dove

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Dova je čudesna veza između čovjeka i Njegovog Gospodara, kojom se ostvaruju želje i nadanja, popravlja stanje, smiruje duša, postiže željeni cilj i spoznaje veličina blagodati koje nam Allah daruje iz Svoga obilja. Dova je veličanstveni ibadet na koji često puta zaboravljamo, ili mu ne  pridajemo pažnju koju zaslužuje, iako smo u svakom trenutku našeg života potrebni dove.

Da bismo što bolje razumjeli značaj i suštinu dove, spomenut ćemo slučaj Zekerijjaa a.s. Naime, na osnovu kur’anskog kazivanja o njemu, znamo da je Zekerijja a.s. doživio duboku starost bez poroda. Silno je želio da ima sina na kojeg bi prenio poslaničko znanje koje mu je Allah dao. Osim njega, Imran i njegova supruga takođe su molili Allaha da im podari sina kojeg bi dali da služi u Bejtu-l-Makdisu. Međutim, Allah je htio da Imranova žena rodi žensko, a ne muško, dijete. Rodila je Merjem a.s. koju je, i pored toga što je žensko, dala u Hram. O njoj se brinuo upravo Zekerijja a.s. Ona je imala posebno mjesto gdje je ibadetila, ali je Zekerijja ubrzo kod nje vidio neka čuda. Naime, kad god bi Zekerijja a.s. došao kod nje, zaticao je pred njom svježe voće.

Tada se u njemu ponovo javila želja za potomstvom. Vidio je da Allah prima dove od svojih iskrenih robova kada Ga ponizno zamole. I učinio je to. Čovjek koji nije u potpunosti siguran da Allah uslišava dove i da je svemoćan, kada bi mu neko rekao da starac koji je potpuno osijedio i čija žena je nerotkinja, moli Allaha da mu podari dijete, sigurno bi mu se smijao i izigravao se sa njim. Zekerijja a.s. se, na Merjeminom a.s. primjeru, po kozna koji put uvjerio da su ključevi svih tajni i svih blagodati kod Allaha. Ako je Allah dao da se pred Merjemom svaki dan nađe svježe voće, a ona nikud ne izlazi i niko se osim njega o njoj ne brine, onda može dati i da sijedi, oronuli starac i njegova supruga, inače nerotkinja, dobiju dijete. On nije zavidio Merjemi na tim blagodatima ni jednog trenutka, već je uradio ono što je i ona radila. Uputio je dovu svome Gospodaru: ”Tu Zekerijja zamoli Gospodara svoga: “Gospodaru moj,” – reće – “podari mi od sebe čestita potomka, jer se Ti, uistinu, molbi odazivaš!” (Ali Imran, 38.)

Allah dž.š. je primio dovu Zekerijjaovu a.s. i podario mu više nego što se nadao i obradovao ga mnogim radosnim vijestima: da će mu žena roditi, da će roditi dječaka, da će on biti pokoran Allahu, da će biti dobročinitelj prema ljudima, da će biti poslušan svojim roditeljima i da će biti Allahov poslanik. To je jasan dokaz da dova, uz Allahovu dozvolu i pomoć, ima čudotvornu moć i da Allah, na začuđujući način, daje olakšanje i izbavljenje onome ko mu se skrušeno i iskreno dovom obrati.

Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ”Vaš Gospodar je plemenit i stidi se, kada mu rob podigne ruke u dovi, da ih vrati prazne.” (Ebu Davud)

Abdusamed Nasuf Bušatlić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta