Kur'an

Da li je moguće proučiti cijeli Kur’an na jednom rekatu?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Da li je moguće proučiti cijeli Kur’an na jednom rekatu?

Odgovor: Pričala mi je kćerka od jednog Španjolca, koji je primio Islam, da je imao šejha Libijca koji je bio hafiz Kur’ana. Taj Libijac ne bi ostavljao noćni – namaz i klanjao bi ga dugo. Ovaj šejh, Libijac, bi slušao od ljudi, da su govorili za njega da svake noći završi hatmu na namazu, a on bi se tome čudio, jer to nije lagana stvar. Govori mi ovaj Španjolac da mu je ovaj Libijac rekao: “Večeras ću pokušati da proučim cijelu hatmu na noćnom – namazu. Nastupila je jacija te ovaj poče da klanja, a ja sam stajao pored njega. Prvi put kada je učinio ruku’u, je bilo nakon što je završio suru Et-Tewbe. To je više od deset džuzeva. Te noći je proučio cijeli Kur’an. Kada je završio, rekao mi je: “Moguće je proučiti cijeli Kur”an na noćnom – namazu (u toku noći).”

Znaš li zašto je to čudno tebi i zašto je to čudno meni? Zato što smo se ulijenili u ibadetu. Jedna je žena pričala da je klanjala puno po noći, pa kada je ostarila i razbolila se, veli: “Sad ne mogu poručiti osim jedan džuz na jednom rekatu.” Ovo je radila u toku svoje starosti i bolesti. Sad, zamisli kakva je bila dok je bila zdrava! Treba li bi da se družimo sa pobožnjacima koji puno poste, puno klanjaju, puno uče Kur’an. Lijepo bi bilo da budu u našoj blizini, da nam ode lijenost i da nas pokrenu.

Šejh dr. Seid El-Kemuli
Preveo i uredio: Amir Duraković

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta