Hifz

Dječak-hafiz sa cerebral paralizom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Prvi put je progovorio kada je imao tri godine i njegove prve riječi su bile ajeti iz Kur’ana. Isprva, njegovi roditelji su mogli da shvate samo završetke tih ajeta, a kasnije su mogli da ga razumiju od početka do kraja, i tako su uspjeli da shvate koje ajete je on ustvari izgovarao. Kada je imao skoro četiri godine, upamtio je cijeli Kur’an napamet

Iako nerazgovijetan, glas mu je bio pun samopouzdanja kada je odgovarao na pitanja o Kur’anskim ajetima. On ne zna čitati arapsko pismo, ali zna da uči Kur’an. Ovaj nevjerovatni dječak se zove Fedžr Abduruhim Vahjudiono, i ima 10 godina. On je poseban po tome što je naučio cijeli Kur’an napamet, bez obzira na sve poteškoće s kojima svakodnevno živi. Njegova ambicija je plemenita i časna, a to je da postane imam Mesdžidul-harama u Mekki. Fedžar boluje od spastične cerebralne paralize, bolesti od koje su poremećene funkcije mozga, nervnog sistema, motorika, učenje, sluh, vid i moć razmišljanja.

“Fedžr voli izazove kako bi naučio ajete napamet i tražio ajete u Kur’anu po sjećanju, nije toliko koncentrisan na učenje napamet naglas,” rekla je njegova majka Heni Sulistiovati, 35 godina, u njihovoj kući u Karanganjaru u Centralnoj Javi. Njegova sposobnost da upamti Kur’an je djelom zahvaljujući njegovoj majci i ocu, Jokou, koji vjeruju da se u Kur’anu nalazi lijek za sve bolesti. Kada je njihov sin bio prijevremeno rođen, 2. oktobra, 2003 godine, oni su mu redovno puštali učenje Kur’ana.
“Rekli smo medicinskoj sestri da mu pušta kasete dok je bio u neonatalnoj intenzivnoj njezi za novorođenčad, gdje su obično bebama puštali muziku.”

I kada su ga donijeli kući, nastavili su da mu puštaju učenje Kur’ana. Heni i Joko su bili veoma izbirljivi po pitanju šta je njihov sin slušao. Odlučili su da neće u kući držati TV prijemnik niti da će slušati muziku. “Dijete mora da sluša lijepe stvari, sve iz Kur’ana je dobro, to je najbolja stvar,” rekla je Heni. Do dva mjeseca starosti, Fedžr je bio kao i sve ostale bebe. Kada je napunio tri mjeseca, Heni je shvatila da nešto nije uredu s njim, te da se razvijao veoma sporo. Nakon konsultacija sa pedijatrima, otkrili su Fedžr boluje od cerebralne paralize. Doktori su rekli da je uzrok tome vjerovatno činjenica da se prerano rodio, te da se njegov mozak nije u potpunosti razvio.

Uporedo sa fizikalnim terapijama, Heni je nastavila da mu pušta Kur’an na kasetama. Kada je imao tri godine Fedžr je pokazao interes za slike pa mu je Heni kupila interaktivni CD sa Kur’anskim ajetima, i tako je on naučio arapsko pismo. Prvi put je progovorio kada je imao tri godine i njegove prve riječi su bile ajeti iz Kur’ana. Isprva, njegovi roditelji su mogli da shvate samo završetke tih ajeta, a kasnije su mogli da ga razumiju od početka do kraja, i tako su uspjeli da shvate koje ajete je on ustvari izgovarao. Kada je imao skoro četiri godine, upamtio je cijeli Kur’an napamet. Onda je počeo da traži od majke da mu pronalazi razne ajete. Budući da Heni nije bila hafiza Kur’ana, ona mu je pronašla mualimu, hafizu Kur’ana. “Nakon šest mjeseci, mualima me obavijestila da je Fedžr upamtio odprilike 80-90% Kur’ana napamet, ali ne tačnim redoslijedom,” rekla je ona.

Dva puta su mu mjenjali učitelje, i u decembru 2012 godine, kada je imao devet godina, konačno je upamtio cijeli Kur’an, ispravnim redoslijedom. Na osnovu riječi njegove majke Heni, pored svega, njegovo slušanje Kur’ana na dnevnoj bazi poboljšava njegovo zdravstveno stanje. Test njegovog mozga kada je imao tri godine je pokazivao da mu se dešavaju spazme. Nedavni testovi su pokazali da tih spazmi više nema. Test magnetne rezonance je otkrio da u njegovom mozgu postoje prazne rupe, koje inače indiciraju da postoji hidrocefalus, stanje prilikom kojega mozak otiče zbog prekomjerne tekućine koja se nakuplja u njemu.

Međutim, Fedžr ne pati od toga više. Danas ide u državnu školu, dok se njegove motorne i kognitivne vještine iz dana u dan popravljaju i napreduju. “Ovo je Kur’ansko čudo, Kur’an budi uspavane ćelije u mozgu, hvala Allahu. Fedžr je na sebi doživio blagoslov Kur’ana,” rekla je njegova majka Heni.

Izvor: www.aquila-style.com
Prijevod i prilagodba: Selma K.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta