Predznaci Sudnjeg dana

Globalne klimatske promjene i dolazak Dedždžala

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Danas se puno priča o klimatskim promjenama, a pogotovo o globalnom zagrijavanju, i kad god o ovome čitam ili slušam, sjetim se riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je govorio o globalnim klimatskim promjenama koje će se desiti 3 godine pred izlazak Dedždžala. Prije nego navedem prijevod hadisa, volio bih napomenuti da je ovo samo moje razmišljanje o tome a nije nikako obistinjenje predznaka, jer takvo nešto može se samo putem Objave znati. Fascinirajuće je da Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, govori o globalnim klimatskim promjenama prije preko 1000 godina iz nekog grada u pustinji, a danas mnoge države pripremaju se za dolazak tih promjena, od uvođenja solarnih panela i električnih auta itd…
 
Takvo nešto me ne može ostaviti ravnodušnim. Muhammed, sallallahu alejhi ve alîhi ve sellem, je rekao: “…Ljude će, tri godine prije pojave Dedžala, pogoditi velika glad. Uzvišeni Allah će prve godine narediti nebu da smanji svoje padavine za trećinu, a zemlji da smanji svoje plodove za trećinu. U drugoj godini će biti naređeno da nebo smanji svoje padavine za dvije trećine, a zemlja da smanji svoje plodove za dvije trećine. U trećoj godini će biti naređeno nebu da zadrži sve svoje padavine, tako da neće pasti nijedna kap vode, a iz zemlje neće niknuti ni jedna biljka i neće ostati nijedan pašnjak da neće biti uništen, osim onoga što Allah htjedne. Upitaše ashabi :’A od čega će ljudi živjeti tada?’ ‘Riječi: La ilahe illallah, Allahu ekber, Elhamdulillah će im biti zamjena za hranu”. (Bilježi Ibn Madže, Ibn Huzejme i Hakim, hadis je vjerodostojan)
 
Abdullah Mujić, prof.
 
 
 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta