Kur'an

Liječi sam sebe Kur’anom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Fudajl ibn Ijad, jedan od imama tabi’ina, bio je 40 godina veliki kriminalac. Bio je drumski razbojnik. Karavane bi ga se bojale, sve dok nije napunio 40 godina. Jedne noći došao je do neke kuće, kao što se spominje u djelu Sijeru Ealami-n-Nubela i u drugim knjigama. Krišom je ušao u kuću kao što je bio običaj kriminalaca tog vremena. Kako je ulazio u kuću, čuo je vlasnika kuće kako uči suru el-Hadid. Učio je ajet: “Zar nije vrijeme da se vjernicima srca smekšaju kada se Allah i Istina koja se objavljuje spomene, i da oni ne budu kao oni kojima je još davno data Knjiga pa su srca njihova, zato što je proteklo mnogo vremena, postala nemilosrdna, i mnogi od njih su nevjernici” (57:16) 
 
Čuo je Fudajl ovaj ajet i ušao mu je u srce. Ušao mu je u srce i odmah ga žestoko dirnuo. Rekao je: “Jeste!” Odgovorio je na: “Zar nije vrijeme…?” – Jeste, došlo je vrijeme da se srca smekšaju kada se Allah spomene. Obećao je sam sebi da će otići u Meku i da će u njoj ostati, obožavajući Allaha, sve dok ne umre. I krenuo je… Jedan ajet mu je promijenio život! Od kriminala do dobrote i predanosti Allahu. Odmah se pripremio i krenuo prema Meki. Ostao je tamo sve dok mu Uzvišeni Allah nije uzeo dušu. U Meku su dolazili učenjaci i stručnjaci hadisa. Uzimao je od njih znanje i fikh i pamtio je od njih hadise. Danas ne možeš otvoriti knjigu o tefsiru, fikhu, hadisu i drugim znanostima, a da nećeš naći govore ovog imama. Jedan ajet promijenio mu je život! 
 
Stoga, čovjek treba razmišljati o svojim bolestima i problemima i treba da liječi sam sebe Kur’anom. Na primjer, ako je čovjek iskušan neobaranjem pogleda, ako traži prilike da gleda žene ili odlazi na mjesta gdje ih je moguće vidjeti. Ovakav je iskušan ovim problemom. Bori se sam sa sobom i pokušaj se ovoga riješiti. Izliječi se ovim ajetom: “Reci vjernicima neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; to im je bolje jer Allah, uistinu, zna ono što oni rade” (24:30) Čovjek treba da ponavlja ovaj ajet i da razmišlja o njemu, i da pokuša da mu ovaj ajet uđe u srce. Kada mu uđe u srce, izliječit će se. Svi problemi dolaze zbog toga što Kur’an ne ulazi u naša srca. Kada uđe u srce, dolazi izliječenje. Treba se boriti sa sobom sve dok Kur’an ne uđe u srce. 
 
Šejh Abdurrezzak El-Bedr
Preveo: Alim Hasanagić
 
 
 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
NA VRH

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: