Kur'an

Ljepota koju riječi ne mogu opisati

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Iskusnih sve ljubavi ovog svijeta. Od ljubavi prema roditelju, bratu, sestri, do one prema supružniku i djetetu. Iskusih i ljubav prema prijatelju. Ali, nigdje u svim tim nijansama ljubavi ne pronađoh tako silnu ljubav kao ljubav prema Kur’anu. Ništa ne daje čovjeku tako snažan smiraj, tako veliku toplinu i tako čistu ljubav, kao što to čini Allahov govor. I niko nije toliko iskren prema nama, ali tako čisto iskren, kao Allahov govor.

Ma koliko moj dan bio ispunjen ljudima, uvijek na kraju dana poželim druženje sa Kur’anom, ili zažalim što ono nije trajalo duže. Nemoguće je živjeti, biti i opstati na ovom svijetu sa potpunim duhovnim mirom i spokojem, bez da čovjek ne veže svoju dušu i svoje srce za Kur’an. Ponekad posmatram ljude i pitam se, kakav li je njihov život bez Kur’ana? Kakvi li su njihovi dani i njihove noći? Kako li se oni nose sa svim teškoćama na ovom svijetu, a ima ih tako mnogo?

Koliko samo puta pomislih nešto loše o bratu ili sestri u vjeri, a onda otvorih Kur’an i pronađoh se u ajetu  koji govori da su mnoga sumnjičenja zaista grijeh.

Koliko puta pogriješih i osjećah tegobu na duši, a onda me dočeka u Kur’anu ajet koji govori o oprostu. Sjećam se jedne noći kada ne mogah zaspati dugo. Mučio me je jedna grijeh, razmišljanje o njemu. Upali lampicu i otvorih Kur’an. A tačno je stajala zabilježena sura Ali-Imran i stranica na kojoj se nalaze 135 i 136 ajet:

I za one koji se, kada grijeh počine ili kad se prema sebi ogriješe, Allaha sjete i oprost za grijehe svoje zamole – a ko će oprostiti grijehe ako ne Allah? – i koji svjesno u grijehu ne ustraju. Njih čeka nagrada – oprost od Gospodara njihova i džennetske bašte kroz koje će rijeke teći…“ 

Plakah kao maleno dijete, diveći se mudžizama Kur’ana koje ni nakon 1400 godina nisu prestale. Koje li ljepote: učiš Kur’an, a u svakom ajetu se Milostivi baš tebi obraća. Naiđeš na prepreku, a u Kur’anu te čeka rješenje. Naiđeš na poteškoću, a u Kur’anu te čeka utjeha.

Uzoholiš se, a on te upozori da to je svojstvo Iblisa. Poželiš osvetu, a on ti kaže da je oprost bolji za tebe. Pitaš se zašto baš sada neki ljudi toliko pate, a on ti kaže da je to sve cijena vječnog uživanja.

Tvoj život dobije jedan novi, potpuno drugačiji smisao. Svako tvoje druženje sa Kur’anom osnaži vašu vezu i pojača tvoju ljubav. Kur’an posloži sve tvoje prioritete, i shvatiš da ništa na ovom svijetu nije važno kao On, Uzvišeni Allah, i Njegov govor, koji je vječita svjetiljka, sve do Dana sudnjeg.

Druženja sa Kur’anom su ljepota koja se ne može opisati. Ona se može samo doživjeti i osjetiti. Ona je Džennet na ovom svijetu.

**

Brate i sestro,

Pogledaj koje mjesto u tvome životu.

I razmisli da nikada nije kasno za promjenu tvog odnosa prema njemu. Nikada nije kasno početi učiti sufaru (arapsko pismo) ili hifz.

Znaj da je Kur’an objavljen živim, i potrudi se da budeš od onih koji će ga sebi učiti dok su živi, a ne da budeš od onih kojima će drugi učiti, nakon što umru.

Pogledaj svoj Kur’an.

Vrijeme je da započnete svoje najljepše druženje.

Djevojčica iz Gaze biva spašena ispod ruševina sa čvrsto zagrljeni Kur’anom. Druga djevojka uči Kur’anna ruševinama svoga doma. Dječak ga uči dok mu rade  operaciju bez anestezije. A šta ti čekaš?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta