Kur'an

Nahrani svoju dušu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Mnogo godina prije nego sam naučila učiti u Kur’anu, voljela sam slušati suru Mulk. Uvijek bih je slušala kad bih nešto radila. Toliko mi je prijala, odgovarala, smiraj i neku posebnu energiju mi donosila. Jednog dana sam sjela i u miru uz slušanje, pratila prijevod značenja sure. Emocije, koje su se nizale, jedna za drugom, nemoguće je opisati. Istovremeno radost i ljubav, koja je rasla prema Allahu tokom čitanja sure, ali i strah, koji se javljao prilikom čitanja određenih ajeta su neobjašnjivi. Ajeti, koji su me trznuli, koji su imali veliki uticaj na mene, koji su me zabrinuli, ali i osvjestili su sljedeći:

Gotovo da se od bijesa raspadne. Kad god se koja gomila u njega baci, stražari u njemu će je upitati: “Zar nije niko dolazio da vas upozorava?” (El-Mulk, 8.)

‘I reći će: “Da smo slušali ili razmišljali, ne bismo među stanovnicima Ognja bili!” (El-Mulk, 10.)

Nije bitno što ne znamo sufaru (ali se svakako potrudimo da je naučimo, za to nam treba svega par dana), ali čitajmo prijevod značenja Kur’ana. To je našim srcima itekako potrebno. Kao što hranimo tijela, tako i svoje duše nahranimo, s najljepšeg izvora, srca Kur’anom smirimo i osvjetlimo. I dovimo Gospodaru da nam srca otvori i oživi, da sa njih skine katance, pa da jasno razumijemo ono što nam On Uzvišeni u Svojoj knjizi poručuje.

Osamimo se i pročitajmo bar jedan ajet… zastanimo i razmislimo o značenju, zapitajmo se, šta li nam to naš Gospodar poručuje. Kur’an je uputa, utočište, smiraj, lijek, snaga, putokaz. Kur’an je najveće blago, a njegovu vrijednost će spoznati svako onaj ko zaroni u njegove dubine. Samo par dana kontinuiranog druženja sa Allahovim Govorom, donijet će velike promjene u tvoj život. Pa ćemo jasno osjetiti kako se mijenjamo u ponašanju, govoru, jeziku, pogledima, odnosima, mislima, vladanju, stavovima, razmišljanjima. Ako samo nakon par dana druženja sa Allahovim Govorom, čuda dođu u naš život, šta onda da očekujemo, ako ga uzmemo za najboljeg i nerazdvojnog prijatelja? 💜

 

Kako oni ne razmisle o Kur’anu, ili su im na srcima katanci?” (Muhammed, 24.)
 
Minela M.
 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta