Ramazan

Ljeto, “umotane” muslimanke i ramazan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ljeto je pred nama. Porast u temperaturama se već osjeti i neminovno je da nam dolaze topliji dani. Opet će se mnoge muslimanke koje su pokrivene naći na meti raznih komentatora, kako ženskog tako i muškog spola…

„Eno vidiš onu zamotanu, kuha se na ovolikoj temperaturi, šta joj je ono trebalo u životu?“ Ovakvi i slični ako ne i gori komentari će se zasigurno čuti na ulicama mnogih bosanskohercegovačkih gradova i gradića. Većina ovih komentatora će predvidjeti, prešutati i zanemariti reći bilo šta djevojkama i ženama koje nisu pokrivene. Brižnih komentara će ostati uskraćene one koje su se uspele na pedestale štikli s platformama od 10 cm. Za njih se neće sekirati i cuckati jezikom i odmahivati glavom idući niz ulicu. Zasigurno je da se neće brinuti za njeno krhko zdravlje i upozoravati je da se vrlo lahko može sunovratiti niz kakve stepenice u tim svojim štiklicama i polomiti kosti.

Neće se narod i komšije sekirati za djevojku ili ženu što je sebi nadogradila nokte koje je potom prelakirala sjajnom bojom i obljepila cirkonima. Ne znam da li će njenih pita iko pojesti, jer ima dosta gadljiva svijeta. Neće vjerovatno niko upozoriti takvu da pripazi kada bude „križala“ krompir za pite da ne prereže koji nokat da se ne udavi ko s time. Neće se brinuti za zdravlje djevojke s noktima ako ga gdje god zakači pa s time izvali i svoj vlastiti!

Neće se narod iz komentatorskog miljea brinuti ni za onu što stavlja plastične trepavice na svoje vlastite, te iste lijepi nekim sintetičkim ljepilom na kojem piše upozorenje da i nije baš pogodno za zdravlje. Neće nju niko upozoravati i pitati je jel’ joj smetaju trepavice, jel’ joj vruće pod njima, da joj neće to ljepilo naškoditi vidu. Čak naprotiv! Svi će je uvjeravati kako joj to super stoji i kako je predivna.

„Ljepotici“ preplanule kože će se upućivati komplimenti i zvižduci pohotnih muškaraca će naznačavati da je ona visoko kotirala na njihovoj ljestvici ocjenjivanja ljepote. Bez obzira što djevojka ili žena nije ove godine još uvijek posjetila pkažu, njena koža je bakrene boje i presijava se na suncu. No, ni ovoj „sretnici“ niko neće uputiti sažaljiv i brižan pogled, niti će iko izraziti zabrinutost zbog potencijalnog obolijevanja od raka kože jer provodi zaista previše vremena u solarijum pod jakim svjetlosnim lampama. Niko joj neće uputiti brižan pogled i odmahnuti rukom, i reći :“Eh šta joj je to trebalo…“

Iz ovog možemo slobodno da zaključimo sljedeće, svi dušebrižnici uistinu vole i brinu se ponajviše za stanje i budućnost djevojaka i žena pod hidžabima iz svoje neprikosnovene ljubavi i respekta. Svi koji komentarišu i dobacuju ženama pod maramama i nikabima su zaista oni koji se brinu i vole svoje sestre koje se „umotavaju“. To je očito! Za ove „nepokrivene i neumotane“ ih uistinu nije briga niti im je stalo do njihovog dobrog stanja i blagodati na ovom svijetu, ali i na onom.
Svi ti dušerbrižnici i svi ti koji sa sažaljenjem i tužnim pogledima i jezikom prate ovog ljeta pokrivene djevojke i žene, i koji sažaljevaju jadnicu kojoj otac ili muž ništa ne da, iskreno će sebi u srcu moći dati odgovor i jednostavno priznati da malo zavide tim „upakovanim bombonjerama“.

Neće znati i biti svjesni jedne stvari, a to je da ta pokrivena „jadnica“ zaista žali njih, jer nisu osjetili blagodat robovanja i pokornosti Uzvišenom Allahu, nisu shvatili da su tek na drugoj stanici života, i da ovdje nije kraj. Ima još jedna, konačna stanica, za koju se pripremaju samo razumom obdareni. Ima još jedno mjesto s kojeg se neće uistinu moći otići, niti će se na njemu moći zamaskirati, našminkati i „prodavati.“ Shvatite, sve te pokrivene žene sa mahramama na glavama su tu radi Allahove opomene vama. Nemojte puštati jeziku na volju i maštu, nego pustite svom mozgu na volju da prihvati činjenicu da je jedino rješenje pokoriti se Allahu a ne dunjaluku, ne sputavajte sami sebe.

Ramazan samo što nije zakucao na vrata, razmisli, šansa ti se daje, blagodat poziva u hajr i spas. Želiš li drugima bolje nego sebi, brineš li se za druge više nego za sebe? Sada je vrijeme da to zauvijek promijeniš!

Za N-UM Selma Čaušević

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta