Savjeti

Rođen sam iz odnosa u kojem je moja majka silovana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Problem: Es-selamu alejkum! Moju majku je prije 23 godine u ordinaciji za vrijeme pregleda silovao ljekar, iz tog intimnog odnosa rodio sam se ja. On je predložio majci da abortrira, ali ona to nije učinila i ja sam ostao živ i došao na ovaj svijet. Ja sa tim čovjekom nemam nikakav kontakt niti sam izrazio želju da ga ikada upoznam, a nije me čak ni priznao kao svoje dijete niti mi pomaže, ni moralno ni materijalno. Hvala Allahu, ja sam vjernik, ali Allah najbolje zna, klanjam svaki vakat, idem redovno u džamiju, nastojim biti dobar i činiti drugima samo dobro. Ja sam duševno vrlo nespokojan, s obzirom da sam došao na svijet na ružan način, i molim Uzvišenog Allaha za milost i oprost grijeha.

Zanima me kakav je stav islama po pitanju mene koji sam rođen iz ovakvog odnosa i da li moja majka ima odgovornosti zbog ovo čina? Da vas Uzvišeni Allah nagradi, očekujem vaš odgovor!

Odgovor i savjet: Uvaženi i cijenjeni brate u islamu, mnogo je toga što bih želio da ti napomenem ovom prilikom, ali bojeći se da odgovor ne bude dug, spomenut ću ti samo nekoliko najbitnijih stvari:

Prvo, treba da znaš da je ova naša uzvišena vjera, kojom je Allah počastio čovječanstvo, potpuna i savršena, i daleko od bilo kojeg vida nepravde. Tako u pogledu djeteta koje je rođeno iz nezakonitog braka (bluda) ili djeteta koje je rođeno kao plod silovanja, islam je podigao odgovornost od tog djeteta. U islamu takav čovjek može da dospije do najviših funkcija u državi, zato što on nema ama baš ništa sa time kako i na koji način je došao na ovaj svijet. Kada bi takvog čovjeka opteretili tom činjenicom, to bi sigurno bio vid nepravde prema njemu i vid zaduživanja onim što nije u čovjekovoj mogućnosti, a islam je čist od toga da čovjeka optereti i zaduži onim što nije u njegovoj mogućnosti.

Drugo, tebi su, uvaženi brate, zagarantovana sva prava kao i svima onima koji su rođeni u validnom braku. Tvoji ibadeti su primljeni kod Allaha kao što su primljeni i ibadeti svih ostalih muslimana. Ti imaš pravo da oženiš čestitu i moralnu djevojku koja je rođena iz validnog braka, i sva ostala prava koja su garantovana drugima, garantovana su i tebi.

Treće,  kao što smo spomenuli, nisi birao način kako ćeš doći na ovaj svijet, i zbog toga ne treba da budeš duševno opterećen. Savjetujem ti da pokušaš zaboraviti na tu činjenicu, da se ne umaraš onim na što nisi mogao da utječeš, i da gledaš u ono što je pred tobom. Da nastojiš, baš kao što si spomenuo u pitanju, da budeš što bolji musliman, da se potrudiš da budeš koristan član društva u kojem živiš, a nikako da se opterećuješ svojom prošlošću.

Četvrto, pogledaj kako velike i kobne posljedice mogu da zadese čovjeka, pa čak da zadese i one koji s tim nemaju nikakve veze, onda kada čovjek prekrši ono što je vjerom zabranjeno. Šta želim da kažem? Spomenuo si da je tvoja majka silovana od strane ginekologa. Da se kojim slučajem tvoja majka pridržavala islamskih principa, do toga ne bi došlo. Islam u svome savršenstvu strogo je zabranio osamljivanje žene sa muškarcem s kojim može da stupi u brak, sa onim ko joj nije mahrem. Također, islam je u pogledu liječenja propisao da žena treba da se liječi kod ženskog doktora, u osnovi, a ako ne postoji ženski doktor, a postoji velika potreba za liječničkim pregledom, tada to čini liječnik, ali opet obavezno u prisustvu treće osobe, a najbolje da to bude ženin staratelj ili neko s kime ne može da stupi u brak, mahrem. Vidimo da se mnogi muslimani današnjeg doba ne pridržavaju spomenutih smjernica, a pogledajte kako teške posljedice mogu da proizađu iz takvog postupka.

Peto, duboko se nadamo da tvoja majka neće biti odgovorna zbog silovanja koje se desilo, pošto se u islamu oprašta ono što je učinjeno pod prisilom. Ali kao predmet rasprave ostaje to što je zakazala u onome što je islam zabranio. A Allah najbolje zna!

Odgovorio: dr Elvedin Pezić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta