Savjeti

Oženio bi je, ali ima vanbračno dijete

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PROBLEM: Es-selamu alejkum! Već godinu dana u vezi sam sa jednom djevojkom i oboje prakticiramo vjeru. Međutim, od samog početka imao sam osjećaj da krije neku tajnu i na kraju se ispostavilo da ona ima vanbračno dijete. Namjeravao sam je oženiti, ali kad sam saznao za ovo, osjetio sam strah da neću biti nepravedan prema tom djetetu i sad jednostavno ne znam kako da postupim a da nikoga ne povrijedim, jer mi to i nije namjera (i sam sam odrastao bez porodice, tako da znam kako je biti u takvoj situaciji). Da li se dijete rođeno u ovakvoj vezi i koje odrasta bez oca smatra jetimom? Molim vas za savjet!

SAVJET: Ve alejkumus-selam! Prvo, nema ašikovanja u islamu jer je to put i način koji vodi ka nemoralu. Malo-pomalo i desi se upravo ono što tebi zadaje problem. Postoji samo opcija braka, a ne nekakve veze čiji su konci u šejtanovim rukama. Ako se ta sestra iskreno pokajala od bluda – dozvoljeno ti je da je oženiš, a ako nije – onda ti nije dozvoljeno dok se ne pokaje i ne popravi. Znaj da će šejtan čekati priliku u braku da od ovog događaja napravi problem, tako što će ti ubacivati svakojake misli prema njoj i prema djetetu, pa budi spreman da se nosiš sa tim ako odlučiš da je oženiš.

Ukoliko bi pazio na to dijete i odgojio ga u okrilju islama, za to bi imao veliku nagradu. Kaže Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “…Tako mi Allaha, da Allah tvojim sebebom uputi jednog čovjeka na pravi put bolje ti je negoli stado crvenih deva“, a zna se da su crvene deve veoma skupe. Ako bi dao da se hrani od onog što je tebi Allah dao – imao bi sadaku u tome. To dijete nije ništa krivo i treba se sa njim lijepo odnositi. Ti se možda dobro sjećaš kako je kad se odraste samo, bez roditelja i skladnog braka?

Ovo njeno dijete ne smatra se jetimom već djetetom rođenim iz bludne veze i time se ne pripisuje onome ko je učinio blud sa njegovom majkom, niti nosi njegovo prezime, već samo majčino i nema se šta tražiti od bludnika koji je odgovoran za blud sa djetovom majkom. Ukoliko misliš da se ne možeš nositi s tim, onda stavi tačku na to i traži sebi bogobojaznu sestru, a ako ti već sad smeta, a nisi još sa njom u braku, znaj da će ti se samo problem u braku povećati, ne dao Allah, ali ovo govorim iz iskustva, a Allah zna budućnost i niko drugi. Ukoliko ti to ne smeta, onda je izbor tvoj. A Allah zna najbolje!

Abdullah Mujić, prof.

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta