Tekstovi

Nada u bolje sutra

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Jedna od stvari koja mi je uvijek davala najviše mira kroz islam je spoznaja da je prošlost upravo to; ona ostaje gdje jest, a sadašnjost je sadašnjost. Svaki dan možemo učiniti novim danom kroz dovu, tevbu i gledajući pozitivno prema budućnosti, te radeći na njoj. Na ovaj način se možemo nadati boljem sutra i dobru na dunjaluku i ahiretu.

Bez obzira na to koliko život može postati izazovan i težak, koliko izazova šetan može baciti na naš put, koliko testova nam Uzvišeni Allah šalje da nas navede da mu se pokajemo i obratimo, mi imamo sve alate koji su nam potrebni da bismo mogli proći kroz teške situacije, ako otvorimo oči i tražimo ih na pravim mjestima.

Mnogi od nas su osjetili da su neki naši životni testovi postali teži nakon što smo se okrenuli ili vratili vjeri. Možda nas je šejtan pokušavao povući natrag, a možda nas je Uzvišeni Allah testirao kako bi nam dao priliku da ojačamo svoju vjeru i shvatimo da Mu se trebamo obratiti ili je to možda zato što smo morali naučiti novi način reagiranja na životne izazove. Važno je da u svemu reagiramo na način da Allah time bude zadovoljan, a ne da udovoljimo našim vlastitim željama, našem nefsu.

Koje alate možemo koristiti da budemo optimističniji u pogledu budućnosti?

Glavni alat je razviti bliži odnos s Allahom. Naučiti više o Njemu, razviti i ojačati vezu s Njim, te Mu se obratiti za podršku i vodstvo. To se može učiniti kroz čitanje Kur’ana i knjiga o akidi  (vjeri). To se može postići slušanjem govora učenjaka, prisustvovanjem namazu u džamiji i kontaktom s ljudima koji će nas podsjećati na Allaha i pomoći nam da Mu se približimo. Ipak, glavni način da se približimo Allahu je razviti osobni odnos s Njim kroz  dovu, namaz i slijeđenje Kur’ana i sunneta.

Poslanik, sallallahu alejhi ve selam je rekao: Svakom muslimanu koji dovi, a da ne traži nešto što je grijeh ili kidanje rodbinske veze, Allah će za to dati jednu od tri stvari: On će mu ukabuliti dovu, ili će to sačuvati za njega na drugom svijetu ili odvratiti od njega jednaku količinu zla.” (Tirmizi)

Dakle, sve što trebamo učiniti je tražiti i Allah će nam to dati u vrijeme kada On zna da je najbolje po nas. Sve što trebamo učiniti je otvoriti svoja srca za mogućnost onoga što bi moglo biti, što bismo mogli imati u svom životu (ili u životu drugih), zamolimo Allaha za to ubjeđeni da će nam to ostvariti i onda damo sve od sebe.

Sve dok ulažemo trud i vjerujemo Allahu, On će nam dati najbolji rezultat. Samo se trebamo obratiti Njemu. To ne znači da će nam dati točno ono što tražimo kada mislimo da to želimo, već da će odgovoriti na naše molitve na najbolji način za nas: Propisuje vam se borba, mada vam nije po volji! – Ne volite nešto, a ono može biti dobro za vas; nešto volite, a ono ispadne zlo po vas. – Allah zna, a vi ne znate. (2:216.)

Dakle, mi znamo da kakav god rezultat naših napora – ako su učinjeni iskreno radi Allaha – bit će za nas korisni i bit ćemo nagrađeni.

Traženje iskrenog oprosta

Za povratnike u islam , a i sve druge kojima su testovi teški, znajte da je važno da zadržite svoju vjeru i budite strpljivi. Imajmo na umu da sva iskušenja koja nam Allah šalje su blagoslovi i način uklanjanja naših grijeha. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je o tome rekao:

Muslimana ne zadesi nikakva nevolja osim da Allah zbog toga iskupi neke od njegovih grijeha, pa makar to bio i ubod trna. (El-Buhari)

Allah zna koliko ko od nas može podnijeti i uvijek iznova obećava u Kur’anu da nas neće opteretiti s više nego što možemo podnijeti Stoga se možemo ohrabriti i znati da možemo proći kroz svaki test koji nam je poslan, sve dok smo okrenuti Allahu i dok se držimo vjere. Allah nikoga ne opterećuje preko mogućnosti njegovih… (2:286 )

Ali ako se poskliznemo i pogriješimo, to nije kraj svijeta; opet sve što trebamo učiniti je iskreno se obratiti Bogu i zamoliti ga za oprost: {Reci: “O robovi Moji koji ste se prema sebi ogriješili [griješeći], ne gubite nadu u Allahovu milost. Allah, doista, oprašta sve grijehe. On je, doista, onaj koji prašta i koji je samilostan.}  (Kur’an  39:53 )

Islam nam daje alate da prebrodimo teškoće i nedaće . Obećava nam da je Bog milostiv i da nam želi najbolje. Sve što trebamo učiniti je vjerovati u ovo i možemo prebroditi sve i to nam daje nadu da će sutra biti bolji dan.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta