Namaz

Neopravdano propuštanje namaza

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Prije nekoliko dana propustio sam klanjati akšam-namaz u njegovom propisanom vremenu, a nisam imao neki poseban i opravdan razlog za to. Od tada se stalno pitam da li sam više vjernik jer znam da su mnogi učenjaci složni u tome da nije vjernik onaj ko ne klanja namaz. Teško mi je ovih dana i ne znam trebam li se okupati i izgovoriti šehadet da ponovo budem primljen u vjeru ili…?

ODGOVOR: Propustiti namaz namjerno do izlaska njegovog propisanog vremena smatra se jednim od najvećih grijeha. Onaj ko to učini dužan je pokajati se Uzvišenom Allahu, a apsolutna većina islamskih učenjaka smatra da je dužan naklanjati propušteni namaz. Odgađanje namaza do pred sami kraj namaskog vremena, a potom brzo klanjanje prije nastupa narednog namaskog vremena, postupak je licemjera. Enes b. Malik kaže da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “To je namaz licemjera, sjedi i promatra sunce. Kada se ono približi šejtanskim rogovima (pred sami zalazak), ustane i brzo klanja četiri rekata, a ne spominje Allaha osim malo.” (Muslim)

Uzvišeni Allah kaže: “Pa teško se klanjačima. Onima koji su nemarni prema svome namazu.” (El-Maun, 4–5) Ummu Ferva b. Ebu Kuhafa kaže da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Najbolje djelo je namaz (obavljen) u prvom vremenu.” (Ebu Davud i Darekutni s ispravnim lancem prenosilaca. Vidjeti: Sahihul-džamia, str. 247, i Es-Silsiletud-daife, 4/314)

Pored teškog grijeha, uvaženi brate, nisi dužan kupati se i ulaziti iznova u islam, a Allah najbolje zna.

Dr Safet Kuduzović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta