Namaz

Želim prihvatiti islam ali me brine za namaz (molitvu)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Djevojka sam u pubertetu. Imam veliku želju za prihvatanjem islama i razmišljam o tome. Međutim, ne znam da li ću biti u mogućnosti obavljati namaze za vrijeme nastave. Molim vašu pomoć.

ODGOVOR: Mnogo ti hvala što si uputila ovo pitanje. Bodrimo te da odmah prihvatiš islam, jedinu kod Allaha priznatu vjeru. Raduj se dobroj budućnosti i ugodnu životu kada uđeš u vjeru!

Vezano za tvoje pitanje, želimo dati odgovor na jedno drugo pitanje, pri čemu imamo ozbiljne namjere i nije nam cilj bilo kakva šala i sarkazam:

Naime, kada bi učenik za vrijeme časa osjetio potrebu da mora otići u toalet, šta bi uradio? Očekivani odgovor je: Upitao bi nastavnika da izađe. Tako, obavljanje namaza u određeno vrijeme važnije je od odlaska u toalet, te vezano za to preporučujemo i napominjemo slijedeće:

Prvo

Vremenski periodi u kojima se može obavljati namaz su, hvala Allahu, dovoljno dugi. Tako, naprimjer, period u kome se može obaviti podne-namaz (a to je obično u vrijeme nastave) završava se tek početkom perioda za ikidniju-namaz, tj. pred tobom je period od trenutka kada je Sunce na polovini neba do trenutka kada se sjena svakoga predmeta uveća za još jedan put. Taj period traje nekoliko sati i nije nemoguće naći priliku za obavljanje namaza.

Drugo

Obično između časova prave se pauze, makar od pet minuta, koje se mogu iskoristiti, kao i vrijeme za odmor ili za užinu između časova. Ukoliko to nije slučaj, može se iskoristiti vrijeme nakon izlaska iz škole do kraja perioda u kome je dopušteno obaviti podne-namaz. Ako i to nije slučaj, zatraži dozvolu da izađeš nešto prije kraja časa da obaviš namaz. U nekim zemljama postoje zakoni koji vjernicima omogućavaju da zadovolje svoje vjerske potrebe i u vrijeme radnog vremena i nastave, tako da se može okoristiti i ovim zakonima ukoliko postoje u tvojoj zemlji.

U svakom slučaju, Allah dadne izlaz onome ko Ga se boji i olakša mu probleme. Kada Allah, dž.š., vidi da se njegov rob trudi da obavlja propisane dužnosti, On mu pomaže u tome. Zahvaljujemo ti po drugi put na postavljenom pitanju. Molimo Uzvišenog Allaha da te ubrzo uputi na pravi put, podari ti zdravlje i ugodan život, te uspjeh u životu i da te sačuva od svakog zla. Neka su salavat i selam na Vjerovjesnika, s.a.v.s., njegovu porodicu i sve njegove ashabe.

Muhammed Salih Munedždžid

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta