Odgovori

Obavljanje ibadeta u kući koja je kupljena kamatnim kreditom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Selam alejkum! Zanima me da li je haram živeti u kući i obavljati vjerske propise, ako je ta kuća sagrađena pomoću kredita, a to znači i kamata je prisutna, i da li jedna vjernica smije da se uda za čovjeka ko je tu kuću sagradio?

ODGOVOR: Ve alejkumus-Selam! Nije zabranjeno živjeti i obavljati vjerske propise u takvoj kući ako se vlasnik kuće pokajao zbog onoga što je počinio. Također, dozvoljeno je ženi udati se za takovog čovjeka ako se je prošao uzimanja i rada sa kamatom, u protivnom nije, A Allah najbolje zna.

Dr. Safet Kuduzović
__________________

Allah je prokleo onoga koji uzima kamatu, onoga ko je daje, njenog zapisničara i svjedoke koji budu pristuni njenom davanju, svi su oni u ovom slučaju isti, tj. imaju isti grijeh.” (Hadis bilježi imam  Muslim)

Koliko je poslovanje s kamatom odvratan grijeh, vidi se iz poređenja koje je naveo Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem . Naime, Poslanik je rekao da je najmanja kamata ravna spolnom odnosu s majkom koja ga je nosila, rodila i dojila, i umjesto da se prema njoj ophodi s puno dobročinstva, on sa njom bludniči. Hakim, a i drugi, bilježe od Ibn Mes’uda, r.a., da je Allahov Poslanik, s.a.v.s, rekao: ”Kamata ima sedamdeset i tri ogranka od kojih je najbezazleniji kao da čovjek bludniči sa svojom majkom; najgora kamata je oštetiti muslimana u njegovom imetku i njegovoj časti.”[Hadis bilježi Hakim i kaže da je prenesen po šartima dva Sahiha.]

Blud je strogo zabranjen po islamskom učenju, a Allahov Poslanik, s.a.v.s, kamatu poredi s bludom pa kaže: ”Dirhem (srebrenjak) od kamate, kod Allaha je gori od trideset i šest učinjenih zinaluka.” (Hadis bilježe Ahmed i Taberani, a Albani ga je ocijenio vjerodostojnim, Sahihul-Džami’)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Slijedeći tekst će biti poslat administratorima stranice: