Problem i devijacije u društvu

Oholost

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao: “Neće ući u Džennet ko u svom srcu bude imao i trun oholosti.” (Muslim)

Oholost nije osobina koju bi ijedan iskren vjernik, musliman trebao posjedovati. Oholost je osobina prokletog šejtana. Iblis je odbio iskazati svoje poštovanje Ademu, alejhi selam, rekavši da je on bolji od njega, iznad njega jer je stvoren od vatre, a Adem alejhi selam od zemlje.

A kada Gospodar tvoj reče melekima: ‘Ja ću na Zemlji namjesnika postaviti!’ – oni rekoše: ‘Zar će Ti namjesnik biti onaj koji će na njoj nered činiti i krv prolijevati? A mi Tebe veličamo i hvalimo i, kako Tebi dolikuje, štujemo.’ On reče: ‘Ja znam ono što vi ne znate.’  I pouči On Adema nazivima svih stvari, a onda ih predoči melekima i reče: ‘Kažite Mi nazive njihove, ako istinu govorite!’ ‘Hvaljen neka si’ – rekoše oni – ‘mi znamo samo ono čemu si nas Ti poučio; Ti si Sveznajući i Mudri.’ ‘O Ademe’ – reče On – ‘kaži im ti nazive njihove!’ I kad im on kaza nazive njihove, Allah reče: ‘Zar vam nisam rekao da samo Ja znam tajne nebesa i Zemlje i da samo Ja znam ono što javno činite i ono što krijete!’ A kada rekosmo melekima: ‘Poklonite se Ademu!’ – oni se pokloniše, ali Iblis ne htjede, on se uzoholi i posta nevjernik. I Mi rekosmo: ‘O Ademe, živite, ti i žena tvoja, u Džennetu i jedite u njemu koliko god želite i odakle god hoćete, ali se ovom drvetu ne približavajte pa da sami sebi nepravdu nanesete!’  I šejtan ih navede da zbog drveta posrnu i izvede ih iz onoga u čemu su bili. ‘Siđite!’ – rekosmo Mi – ‘jedni drugima ćete neprijatelji biti, a na Zemlji ćete boraviti i do roka određenog živjeti!’ I Adem primi neke riječi od Gospodara svoga, pa mu On oprosti; On, doista prima pokajanje, On je milostiv. Mi rekosmo: ‘Silazite iz njega svi! Od Mene će vam uputstvo dolaziti, i oni koji uputstvo moje budu slijedili – ničega se neće bojati i ni za čim neće tugovati. A onima koji ne budu vjerovali i knjige Naše budu poricali – bit će stanovnici Džehennema; u njemu će vječno ostati.’ (El-Bekare, 30 – 39.)

Koji su najbolji načini da se riješimo oholosti?

  1. Oholost nastaje onda kada smo puni sebe. Često se prisjećajmo Uzvišenog Allaha, pokušajmo što više zikriti i upućivati Mu dove da otkloni od nas oholost i svaku drugu osobinu kojom On nije zadovoljan.
  2. Još jedna bitna stavka je pokajati se za sve svoje grijehe i puno razmišljati o sebi, preispitivati se. Često nekih grijeha nismo ni svjesni, tako da potrebno je pokajati se Allahu za sve grijehe, bez obzira bili ih svjesni ili ne. Tako ćemo uvijek ostati prizemljeni.
  3. Prijatelji su naše ogledalo. Jedan od najboljih načina kako izbjeći aroganciju u islamu je okružiti se gomilom dobrih, nesebičnih ljudi. Odaberite prave prijatelje, one koji vas uvijek podsjećaju da ostanete skromni i podsjećaju vas na Allaha
  4. Nema boljeg lijeka za arogantnu dušu nego biti skroman. Držite sebe i svoje srce prizemljeno, nemojte biti zaslijepljeni dunjalučkim stvarima poput moći i bogatstva.
  5. Razmišljaj o kazni i Allahovoj srdžbi. U Kur’anu Uzvišeni kaže: “Pozovite Me i zamolite, Ja ću vam se odazvati! Oni koji iz oholosti neće da Mi se klanjaju – ući će, sigurno, u Džehennem poniženi.” (El-Mu’min, 40)
  6. Ne omalovažavaj druge i budi ponizan. Ako imate viši status u društvu ili ako vam je Allah Uzvišeni dao obilnu nafaku, ne omalovažavajte one koji imaju manje. Danas je situacija takva da osoba koja je siromašna može postati bogata i obratno.

Dakle, jedan vjernik ne smije sebi dozvoliti da ponižava druge niti se uzdiže radi imetka (niti bilo čega drugog) jer Allah je Onaj Koji daje nafaku kome On želi i kako On želi. Želimo podsjetiti i sebe i vas da više obraćamo pažnju na one koji imaju manje kako bismo bili zahvalniji na blagodatima koje imamo. Allah Uzvišeni je rekao: “Ako budete zahvalni, Ja ću vam, zacijelo, još više dati…”  (Ibrahim, 7)

 

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta