Odgovori

Pet pitanja i odgovora

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Muž ostavio namaz, a okrenuo se muzici

PITANJE: Selam alejkum, razlog mog obracanja Vama je moj muz, a da bih od Vas trazila savjet moram ukratko da ga opisem kako bi mi sto jasnije odgovorili. On je najdivnije bice koje poznajem i mnogo ga volim. Nikad nije digao ton na mene niti me na bilo koji nacin omalozavao. Imamo sina i kcerku i lijepo zivimo. Prije je obavljao namaz redovno, ali zbog posla, mislim (ne znam sigurno), ga vise ne obavlja. Poceo je da pise pjesme i hoce da snimi album (hip-hop). Neke pjesme su o vjeri, ali ostale sadrze jako vulgarne i sramotne rijeci. Ja se s tim ne slazem i dolazi do neke praznine medju nama. Objasnjavala sam mu da je to sejtanska posla i da to nije lijepo za slusati nikom, a pogotovu pjevati nekom vjerniku, medjutim nisam ga ubjedila. Ako budem vrsila pritisak na njega bojim se da ne pokvarim odnos kakav imamo, a ako se slozim bojim se Allahove kazne, jer znam da sam u pravu i da to nije uredu. Upucivala sam dovu Allahu dz.s. i trzila pomoc i da ga uputi na pravi put.Sta da radim?

ODGOVOR:

AlejkumusSelam!

Vi morate i dalje da nastavite da savjetuje svoga muža, da budete u tome strpljivi, mudri, da tražite od Uzvišenog Allah pomoć u tom vašem plemenitom radu i da mnogo upućujete dovu Allahu da ga uputi na Pravi put i učvrsti na njemu. Uzvišeni Allah je naredio da naređujemo našim porodicama da obavljaju namaz i da se u tome jako mnogo strpimo. ”Naredi čeljadi svojoj da namaz obavljaju i istraj u tome!”( Taha 132). Vaše savjetovanja muža se smatra plemenitom islamskom dužnošću i lijepim bračnim životon, a nikao se ne može poimati kao pritisci koji mogu imati za rezultat slabljenja bračne veze.

Vi se trebate fokusirati u vašem savjetovanju muža na namaz i ostavljanje muzike. Pojasnite mu važnost obavljanja namaza, opasnost njegovog ostavljanja, pozitivne rezultate obavljanja namaza na dunjaluku i ahiretu, da posao nije razlog za ostavljanje namaza i slično. Također mu pojasnite da je muzika zabranjena i da je on griješan sa radom oko muzike i da je stvar u njegovom slučaju vrlo opasnija jer izlazi iz konteksta ličnog griješenja u polje povoda i uzora u zlu što je vrlo opasno.

Jer onaj koji bude povod za činjena zla i uzor u njemu, biti će griješan i nosiće grijehe svih oni koji zbog njega griješe, s tim da se njihovi grijesi neće umanjiti. Rekao je Poslanik, sallahu alejhi ve sellem: ” … ko uvede u islamu loš sunnet i bude se radilo po njemu poslije njema, biti će mu zapisan grijeh onog koji radi po njemu, s tim da se njihovi grijesi neće umanjiti.“( Muslim)

Molim uzvišenog Allah da popravi stanje Vašeg muža i da ga vrati na Pravi put. Allah najbolje zna.
________________________________________

2. Brak bez staratelja

PITANJE: Es selamu alejkum! Mlada sam studentica, i imam vezu od godinu dana, i insallah planiram da ako se veza nastavi, da se udam za tog momka. Mada oboje smo mladi, jos je prerano za stupanje u bracnu zajednicu. Ja sam nedavno trazila od njega da budemo u serijatskoj vezi, na sta je pristao, i predlozio mi da se serijatski vencamo. Da se vencamo bez pitanja roditelja (punoletni smo) i da nastavio vezu kao do sad, a za par godina da se vencamo u optini posle cega bismo zajedno ziveli. Ne znam koliko je to ispravno? Da li je moguce vencati se bez pitanja roditelja?

ODGOVOR:

AlejkumusSelam!

Više puta je pisano i odgovarano da ašikovanje, veze prija braka nisu dozvoljene, kao i osamljivanje sa muškarcem, razgovor sa njime i slično, jer su to sredstva koja vode do velikih grijeha, Allah da nas sačuva od njih. Rano stupanje u bračnu zajednicu je preporučljivo jer u njemu se nalaze mnoge koristi kao što je čuvanje čestitisti, sačuvanje od iskušenja, grijeha, ostvarivanje potomstva i slično. Također brak postaje prtvrđeniji u situacija kada se boji da će se zapasti u blud, Allah da nas sačuva od toga. „Udavajte neudate i ženite neoženjene, i čestite robove i robinje svoje; ako su siromašni, Allah će im iz obilja Svoga dati. Allah je neizmjerno dobar i sve zna.”( Nur 32) Tako da ne znam odakle dolazi kostantacija da je još prerano za brak, a vaše stanje je tako kakvo ste ga opisali.

Validan brak u Šerijatu ima svoje uvjete od koji je pristanak staratelja ženske osobe, i brak bez njega je neispravan shodno jačem mišljenju islamskih učenja. Rekao je Poslanik, sallahu alejhi ve sellem: “Nema braka (validnog) bez staratelja.” (Bilježi Ahmed i Hakim, hadis je vjerodostojan)

Moj savjet Vama je da se oslonite na Allaha i stupite u brak shodno islamskim kriterijama kako bi se sačuvali mogućih negativnih poslijedica i kako bi se ostvarili pozitivni ciljevi braka. Također Vama nije dozvoljeno da održavate vezu. A, ako Bog da, Uzvišeni Allah će olakšati osobama koji ga se istinski boje i žele da se sačuvaju sa brakom i nadati je se da takav brak bude mubarek i srećan “…a onome koji se Allaha boji, On će izlaz naći i opskrbiće ga odakle se i ne nada; onome koji se u Allaha uzda, On mu je dosta. Allah će, zaista, ispuniti ono što je odlučio; Allah je svemu već rok odredio.”( Talak 2-3) Allah najbolje zna.
___________________________________________

3. Pojašnjenje ajeta

PITANJE:

Esselamu alejkum, mozete li mi objasniti znacenje ajeta “On je Prvi i Posljednji“, jer se zna da je Allah oduvijek i zauvijek?

ODGOVOR:

Alejkumu Selam!

Rekao je Uzvišeni Allah u prevedenom značenju ajeta: “On je Prvi i Posljednji, i Vidljivi i Nevidljivi; i On zna sve!” (Sura Hadid 3). U trećem ajetu sure Hadid Uzvišeni Allah je opisan sa imenima Evel, Ahir, Zahir i Batin. Allahovo ime „Evel- Prvi“ znači da je On oduvijek i da nema početka i da nije stvoren i da je On postojao i da niko nije bio sa Njim ili prija Njega od Njegovi stvorenja. Rekao je Poslanik, sallahu alejhi ve sellem: “Allah je bio (postojao) i nije bio niko sa Njim…“( Buhari) I učio je Poslanik, sallahu alejhi ve sellem, prija spavanja: ‘… Ti si Evel- Prvi i nema ništa prija tebe, Ti si Ahir-Zadnji i nema ništa poslije tebe, Ti si Zahir i nema ništa iznad tebe, Ti si Batin i nema ništa mimo tebe (Tvoga znanja)…”( Muslim)

A Allahovo ime „Ahir-Zadnji“ znači da je Allah vječan, nema kraja, niti će nestati i ostaje poslije Njegovih stvorenja kada oni svi nestanu. ‘Sve što je na Zemlji prolazno je, ostaje samo Gospodar tvoj, Veličanstveni i Plemeniti.” (Rahman 26-27)

A Allahovo ime „Zahir“ znači da je On iznad svih svojih stvorenja,
a “Batin” da je On nevidljiv i blizu svojim stvorenjima, blizi čak i od njih sami. “Mi stvaramo čovjeka i znamo šta mu sve duša njegova haje, jer Mi smo njemu bliži od vratne žile kucavice.“(Kaf 16) (Tefsir Taberi) Allah najbolje zna.
_____________________________________

4. Držanje alkohola u kući

PITANJE: Selam alejkum! Imam prijatelja koji ne konzumira alkohol, ali u svome stanu, u vitrini cuva razlicite vrste alkoholnih pica. Kaze da mu je to nekako zanimljivo. Razgovarali smo o tome, ali ja nisam imao pravo objasnjenje kakav je stav vere po tom pitanju. Zamolio bih Vas da mi detaljnije objasnite ako je to moguce. On taj alkohol kupuje, nisam siguran da li je neki i na poklon dobio. Nadam se da ce mi Vas odgovor, insAllah, pomoci da ga ubedim da se ostavi toga. Unapred hvala i da vas Allah nagradi!

ODGOVOR: Alejkumu Selam! Svakom muslimanu je poznato da je alkohol zabranjen i da je nečist (shodno mišljenju četiri poznata mezheba i većine islamski učenjaka). Također je muslimanu naređeno da upotpunosti ostavi alkohol: “O vjernici, vino i kocka i kumiri i strjelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite.“( Maide 90). Poslanikovi drugovi kada su čuli za ovaj ajet prosuli su alkohol tako da su se ispunile ulice Poslanikovog grada.

Također nije dozvoljena kupovina alkohola jer je ta osoba prokleta. (Bilježi Ebu Davud i hadis je vjerodostojan) Islamski učenjaci spomenuli su fihsko pravilo: “Ono što je zabranjeno da se upotrebljava zabranjeno je da se sakuplja i naveli su primjere za to muzičke istrumente, posuđe od zlata i srebra, pas od strane onoga koji ga neće koristiti u lov, svinja, životinje koje su okarektisane kao fevasik – koje pričinjavaju štetu, alkohol, svila i zlatni nakit muškarcima.” (Ešbahu ve nezair os Sujutija).

Shodno predhodnom nije dozvoljeno muslimanu da sakuplja alkohol, svejedno kupio ga ili ga dobio na poklon, kao što ga se upotpunosti mora kloniti. Kako može biti zadovoljan da traži određenu strast u stvarima sa kojim nije zadovoljan Njegov gospodar? Kako se može nadati berićetu i sreći u činjenju nepokornosti Allahu u čijim je rukama berićet i sreća? Također postoje druge mnogobrojne dozvoljene i lijepi stvari koje musliman može da sakuplja i sa čime će biti zadovoljan njegov Gospodar i on sam će u tome naći sreću i blagostanje. Allah najbolje zna.
___________________________________________

5. Uklanjanje dlaka sa tijela

PITANJE:

Es-selamu alejkum ve rahmetulahi ve berekatuhu!

Zanima me da li je zabranjeno muskarcima uklanjanje dlaka sa tela (grudi, nogu, ledja i slicno)? Neka Vas Allah obraduje Dzenetom!

ODGOVOR:

Ve alejkumusSelam we rahmetullahi we berekatuhu!

Postoje tri vrste propisa oko dlaka na ljudskom tijelu:

Prva: Serijat je naredio da se ostavljaju i zabranio je da se diraju kao što je brada kod muškarca, obrve kod muškarca i žene.

Drugo: Naređeno je njihovo ostranjivanje kao što je otklanjanje dlaka oko stidnih mjesta, ispod pazuha i skraćivanje brkova kod muškaraca.

Treće: Dlake koje nije naređeno da se ostranjuju ili ostavljaju, a to su mjesta koja ne podpadaju pod prvu i drugu vrstu kao što su dlake prsa, leđa, nadkoljenice i podkoljenice i izbor njihovog ostranjivanja ili ostavljanja se ostavlja osobi. Allah najbolje zna.

Na pitanja odgovorio mr. Osman Smajlović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta