Aktuelnosti

Porodica Porča bogatija za još dva hafiza Kur’ana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ovogodišnji ramazan uljepšala nam je vijest o dvoje novih hafiza u sarajevskoj porodici Porca. Naime, u ljetnim danima kada mnog žele što ljepše provesti godišnji odmor i djeciji raspust, dvije djevojcice, Aiša koja ima devet i njena cetrnaestogodišnja sestra Zejneba, krenule su put vrele Arabije, preciznije grada Allahovog Poslanika Medine, kako bi zajedno sa svojim muhaffizom hfz. Fadilom i instruktorom hfz. Muhamedom Porcom prisustvovale svecanosti dodjele diploma mladim hafizama. Medina je…

oduvijek bila grad u kojem se sa posebnom pažnjom i poštovanjem cuvala tradicija hifza, ucenja Kur’ana napamet. Pored cestitki i dova koje su im ovim povodom upucene, Aiša i Zejneb primile su diplome sa najvecim ocjenama i posebno priznanje i plaketu za ostvareni trud i kvalitet hifza, te visok stepen poštivanja tedžvidskih pravila. Time je još jednom osvjetlan obraz bosanskih muslimana pred elitom karija i muhaffiza. Porodica Porca sada broji sedam hafiza. Nadžija i Fadil Porca su zacetnici ove izuzetne porodicne tradicije, a njihov primjer slijedili su sin Muhammed i kcer Emina, unuk Abdullah (Muhammedov sin) i na kraju ova dva mlada bulbula, Zejneba i Aiša.

Uskoro bi još jedan mladi clan ove hafiske porodice mogao do hafiskog trona, a rijec je o njihovom bratu Hamzi, koji je, kako smo saznali završio hifz i trenutno se sprema za ispit. Za postizanje ovakvih rezultata, kojima se ponosimo i koji nas u najboljem svjetlu predstavljaju medju muslimanima svijeta, potreban je kontinuiran trud i zalaganje, velika ljubav prema Kur’anu i nadasve Božija pomoc i talenat.

Nakon što smo prošle godine pisali o uspjehu mladog hafiza Abdullaha Porce, nosioca
idžazetname sa senedom (lancem prenosilaca do Poslanika), nacelnik sarajevske Opcine
Centar mr. Dževad Becirevic uprilicio je prijem i urucio mladom profesoru prigodan poklon kao izraz podrške nadarenim koji pronose lijep glas o našoj zemlji u svijetu. Ove godine hafiz Abdullah nastavio je nizati uspjehe time što je položio napamet dvije od šest poznatih hadiskih zbirki, Buharijin i Muslimov Sahih, koji se smatraju temeljnim hadiskim izvorima islamskog vjerozakona.

Cijeloj hafiskoj porodici Porca upucujemo iskrene cestitke i izražavamo im podršku u njihovim nastojanjima za ocuvanje naše stoljetne izvorne tradicije.

Casopis “SAFF” – septembar 2009

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta