Ishrana i zdravlje

Pretilost godišnje izazove karcinom kod pola miliona ljudi

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pola milona ljudi svake godine oboli od karcinoma zbog debljine (pretilosti), pokazuju istraživanja, a u ovoj skupini najveći je broj žena, koje češće obolijevaju od ove bolesti. Broj osoba koje imaju problema sa gojaznošću u porastu je u svim dijelovima svijeta, a istovremeno se povećava i broj oboljenja od karcinoma (raka).  U Švedskoj je u proteklih dvadeset godina broj oboljelih od karcinoma bio u porastu u prosjeku za 1,7 posto svake godine.

Veza između gojaznosti i rizika od obolijevanja od raka poznata je već odranije, ali tačan broj oboljelih od karcinoma koji je izazvan gojaznošću, trenutno nije potpuno poznat. Istraživači sa Univerziteta u Oxfordu pratili su procentualno povećanje broja pretilih osoba iz raznih dijelova svijeta u periodu između 1992. i 2002. godine, a ovaj je porast onda upoređen sa porastom broja oboljelih od karcinoma do 2012. godine, tj. deset godina poslije prvog mjerenja.

Prema tim istraživanjima, koja su objavljena u časopisu Lancet Oncology, broj oboljelih od karcinoma koji je izazvan gojaznošću kod žena iznosi oko osam posto u bogatijim dijelovima svijeta, uključujući i Švedsku. Broj muškaraca koji su dobili karcinom iz ovog razloga iznosi tri procenta. Razlog zbog kojeg od ove bolesti obolijeva veći broj žena ogleda se u tome što gojaznost kod žena povećava rizik razvijanja ove “bolesti u području maternice, jajnika i u grudima”.

Izvor: SVT1 (švedska televizija)
________________________________________

Debljina – prijetnja zdravlju

Prošlo je vrijeme kada je debljina smatrana simbolom dobrog života i imućnosti. Danas, kada su nam dostupne informacije o tome koliko je ona štetna po zdravlje, debljina je samo pokazatelj nebrige za vlastito tijelo i budućnost. Dapače, problem prekomjerne tjelesne težine jedan je od gorućih i najozbiljnijih javnozdravstvenih problema zemalja zapadnog svijeta. Debljina uzrokuje ili pogoršava tijek brojnih bolesti, kao što su npr. visoki krvni tlak, visoke vrijednosti masnoća u krvi, šećerna bolest tipa II (stečena), osteoartritis, kao i neke vrste karcinoma. Možda je dovoljno pustiti brojeve da govore – šećerna bolest i povišeni krvni tlak javljaju se i do 3 puta češće kod pretilih ljudi, a visoke vrijednosti masnoća u krvi i do jedan i pol put češće, u odnosu na osobe primjerene tjelesne težine. Nema nikakve sumnje da je debljina ozbiljna bolest koja smanjuje kvalitetu života, radnu sposobnost i životni vijek.

ZLOĆUDNE BOLESTI

Da je debljina ozbiljna prijetnja po zdravlje pokazuju i epidemiološka istraživanja kojima se tijekom nekoliko desetljeća pratilo pretile osobe i bolesti od kojih obolijevaju. Tako je primijećeno da muškarci prekomjerne tjelesne težine, bez obzira na to da li su pušači, češće obolijevaju od karcinoma debelog crijeva i prostate. S druge strane, žene čija tjelesna težina prelazi uobičajene standarde, češće obolijevaju od karcinoma žučnog mjehura, žučnih vodova, dojki (žene u postmenopauzi), maternice i jajnika.

Debljina je osobito opasna okolnost za pojavu karcinoma maternice, koji se kod pretilih žena javlja čak 5 puta češće nego kod žena normalne tjelesne težine. Uz neizostavno smanjenje tjelesne težine, kod odabira namirnica potrebno je voditi brigu i o zastupljenosti tzv. antioksidativnih tvari u njima ili – još sigurnije – o njihovom dodatku svakodnevnoj prehrani. Antioksidansi štite organizam od razarajućeg djelovanja slobodnih radikala i njihovog utjecaja na nastanak genetskih mutacija i zloćudnu pretvorbu stanica.

http://dietpharm.hr
____________________________________

O sinovi Ademovi, lijepo se obucite kad hoćete da molitvu obavite, i jedite i pijte, samo ne pretjerujte. On ne voli one koji pretjeruju.” (Sura El-A’raf, ajet 31)

Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Sin Ademov nije napunio goru posudu od stomaka, dovoljno mu je nekoliko zalogaja da svoju kičmu održi uspravnom, a ako je neizbježno, neka onda jedna trećina bude za hranu, jedna trećina za piće i jedna trećina za zrak.” (Tirmizi)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta