Džennet

Prvi trenuci u Džennetu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Prvi trenuci u Džennetu bit će vrlo impresivni.
 
Kada vidimo džennetske rijeke i palače, džennetske plodove i šatore, zlato, bisere i svilu.
 
Kada sretnemo naše voljene koji su davno umrli i koje godinama nismo vidjeli.
 
Kada poslušni sin sretne svoju majku i saosjećajni starac svoju kćerku, i kada roditelji sretnu svog sina koji je umro prije njih.
 
Kada vidimo onoga ko je na dunjaluku dugo bolovao da je potpuno ozdravio, onoga ko je bio nesretan da je dočekao dan potpune sreće, kada vidimo starca kojem se vratila mladost i sijedu staricu koja je ponovo postala mlada djevojka.
 
Kada sretnemo Allahove poslanike, kada se budemo selamili sa ashabima, kada prepoznamo najveće učenjake ummeta, kada sretnemo mudžahide i šehide, kada budemo gledali meleke svojim očima.
 
Kada nam bude rečeno: ”Ovo je Ebu Bekr, a onaj što nam ide u susret je Omer ibn Hattab, onaj što sjedi u hladovini džennetskog stabla je Halid ibn Velid, a onaj čiji predivni glas slušamo i zajedno sa njim slavimo Allaha, to je Allahov poslanik Davud, a.s.”
 
A tek kada se sretnemo sa voljenim poslanikom, Muhammedom, sallallahu alejhi ve sellem.
 
Kada vidimo drugove iz pećine i Ashabul-uhdud, i vjernika iz faraonove porodice, i Zul-Karnejna.
 
Kada nam bude rečeno: ”Ovo je poznati ashab i prenosilac hadisa, Ebu Hurejre, a ovo je komentator Kur’ana (Terdžumanul-Kur’an) Abdullah ibn Abbas.”
 
Kada budemo vidjeli Allaha, kao što vidimo Mjesec u uštapu i kada između nas i Allaha ne bude nikakvog vela i zastora.
 
Kakav li će samo biti naš prvi trenutak i boravak u Džennetu!? Kada svaki rad i trud bude završen, kada ljudi završe sa obračunom, kada napustimo svijet licemjerja, zala, ratova i mržnje. Kada nestane brige, problema, sijedih vlasi, oronulih kostiju, tjeskobe u prsima, lijekova, aparata i sedativa.
 
Kakav li će biti trenutak našeg viđenja Allaha, dž.š., i kada nam bude rekao: ”Zadovoljan sam sa vama i nikada se na vas neću rasrditi.”
 
Uistinu, Džennet zaslužuje da se trudimo i da težimo da ga, ako Bog da, zaslužimo i nastanimo. Allahova roba je skupa, Allahova roba je Džennet.
 
Allaha molimo da nas i naše roditelje i našu djecu učini dostojnim Njegovog rahmeta i oprosta i vječnog Dženneta. Amin!
 
Dr. Ratib Nabulsi
Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić – Saff.ba
 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta